Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergide borç takip ve cebri tahsilat dönemi başlıyor PDF Yazdır e-Posta
10 Ocak 2009

Image

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi ve diğer kamu alacaklarının erken tespiti için "Borç Takip ve Değerlendirme Sistemi", alacakların zamanında ödenmesi için de "Cebri Tahsilat Sistemi" kuruyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nca 2009-2013 döneminde hayata geçirilecek düzenlemelerin yer aldığı "Stratejik Plan" belli oldu. Stratejik Plan'ın girişinde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy'un değerlendirmelerine yer verildi. Unakıtan, 2009-2013 dönemini kapsayan Stratejik Plan'da katılımcılık, hesap verilebilirlik, vatandaş-müşteri odaklılık ve toplam kalite yaklaşımıyla hareket edildiğini söyledi.

Unakıtan, bu süreçte vergi bilincinin güçlendirilip, giderlerin finansmanında kamuoyunun gönüllü katılımının sağlanmasının hedeflendiğini belirtti. Ulusoy da "Önümüzdeki 5 yıllık dönemin yol haritası" olarak nitelendirdiği plan döneminde gelir politikalarında adalet ve tarafsızlık içinde yüksek katılımlı hizmeti amaçladıklarını ifade etti.

Sistemin zayıf yönleri

Stratejik Plan'da Gelir İdaresi'nin güçlü ve zayıf yönleri ile sisteme yönelik tehditler de ortaya kondu. "Çalışanların ücret ve başka beklentilerinin karşılanamaması sebebiyle çalışan devir hızı yüksekliği, denetimde etkinliğin ve koordinasyonun zayıf olması, klasik yönetim anlayışından uzaklaşılamaması ve ekip çalışması konusundaki yetersizlikler", sistemin zayıf yönleri olarak ifade edildi. "Kayıtdışı ekonomi, uluslararası haksız vergi rekabeti, ekonomik dalgalanmalar, vergi bilinci eksikliği ile vergi sisteminin adil olmadığı ve toplanan vergilerin yerinde kullanılmadığına dair yaygın kanaat" ise sistemi tehdit eden unsurlar olarak sıralandı.

DENETİMLER ARTIRILACAK

- Borç Takip ve Değerlendirme Sistemi kurulacak.

- Vergi ceza sistemi rasyonelleştirilecek.

- Denetim performansının izlenmesine yönelik sistem güçlendirilecek.

- Veriambarının kapasitesi genişletilecek.

- Vergi denetimi ilke ve standartları geliştirilecek.

- Mükelleflerin seçiminde risk analizine dayalı model geliştirilecek.

- Kayıtdışı ekonominin büyüklüğü ölçülerek ve sebepleri tespit edilecek.

- Vergi açığı düzenli olarak ölçülecek.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=114391&KTG_KOD=480