Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Stopaj Oranı Sıfıra İndirilen Hisse Senedi Alım Satım Kazançlarının Vergilemesiyle İlgili Gelir Vergisi Genel Tebliği Yayımlandı PDF Yazdır e-Posta
12 Ekim 2008

Image

Bankalar ve aracı kurumlar aracılığıyla elden çıkartılan ve sıfır oranında stopaja tabi tutulan hisse senetlerine ilişkin olarak elde edilen kazançların vergilemesiyle ilgili Gelir Vergisi Genel Tebliği yayımlandı.

Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesi kapsamında, bankalar ve aracı kurumlar aracılığıyla elden çıkartılan Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı hisse senetleri dışındaki hisse senetlerine ilişkin olarak elde edilen kazançlar için uygulanan gelir vergisi stopaj oranı 2008/14272 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla % 10’dan sıfıra indirilmiştir.

Söz konusu Bakanlar Kurulu kararı, 13.11.2008 tarihli Resmi gazetede yayımlanmış ve 14.11.2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

06.12.2008 tarih ve 27076 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 269 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile yukarıda belirtilen oran değişikliğinin uygulamasına ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

1. Bakanlar Kurulu Kararıyla Yapılmış Olan Düzenleme

13.11.2008 tarih ve 27053 sayılı Resmi gazetede yayımlanan 2008/14272 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla, Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesi kapsamında, bankalar ve aracı kurumlar aracılığıyla elden çıkartılan Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı hisse senetleri dışındaki hisse senetlerine ilişkin olarak tam mükelleflerce elde edilen kazançlar için uygulanan gelir vergisi stopaj oranı % 10’dan sıfıra indirilmiştir.

Bakanlar Kurulu kararıyla;

  • Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesinin (1), (2) ve (3) numaralı fıkralarında yer alan, bankalar ve aracı kurumlar aracılığıyla elden çıkartılan Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı hisse senetleri dışındaki hisse senetlerine ilişkin olarak elde edilen kazançlar için uygulanan gelir vergisi stopaj oranı % 10’dan sıfıra indirilmiş,
  • Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesinin (11) numaralı fıkrası çerçevesinde geliri stopaj yoluyla vergilendirilenlerin bu gelirlerini yıllık beyannameyle beyan etmeyi tercih etmeleri halinde beyan edilen gelire uygulanan oran da yukarıdaki düzenlemeye paralel olarak sıfıra indirilmiş,
  • Menkul kıymet yatırım ortaklıkları hisse senetlerinin alım satımı ile Yatırım Fonu Katılma Belgelerinin fona iade edilmesinden kazanç elde eden yatırımcılar için tevkifat oranında her hangi bir indirim yapılmamış, %10 tevkifat uygulaması devam ettirilmiştir.

Karar 14.11.2008 tarihinde yürürlüğe girmiş, yeni oran bu tarihten itibaren geçici 67. madde kapsamında hisse senetlerinden elde edilen gelirlere uygulanmaya başlamıştır.

Konuyla ilgili açıklamalara 2008/111 sayılı Vergi Bülteninde yer verilmiştir.

2. Genel Tebliğde Yapılan Açıklamalar

Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67/1. maddesinde, üç aylık dönem içerisinde aynı türden menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası araçları ile ilgili olarak birden fazla yapılan alım-satım işlemlerinin tek bir işlem olarak dikkate alınacağı hükme bağlanmıştır.

Hangi menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının aynı türden sayılacağı konusu tevkifat matrahının tespiti ve zarar mahsubu uygulaması açısından önem taşımakta olup, Genel Tebliğde bu sınıflama aşağıdaki şekilde yeniden yapılmıştır:

  • Sabit getirili menkul kıymetler,
  • Değişken getirili menkul kıymetler,
  • Diğer sermaye piyasası araçları,
  • Yatırım fonları katılma belgeleri ve yatırım ortaklıkları hisse senetleri

Tebliğde yapılan açıklamaya göre;

  • 2008 yılının son üç aylık döneminde hisse senetleriyle ilgili olarak yapılan işlemler % 0 stopaj oranının uygulanmaya başlandığı 14.11.2008 tarihi öncesi ve sonrası (bu tarih dahil) ayrı ayrı konsolide edilmek suretiyle zarar mahsubu yapılacak, mahsup sonrası kalan tutara ilgili olduğu döneme ilişkin oran uygulanacaktır.
  • Geçici 67. madde uygulamasında menkul kıymetler yatırım ortaklıkları hisse senetleri menkul kıymetler yatırım fonları katılma belgeleri ile aynı sınıfta yer aldığından, menkul kıymetler yatırım ortaklıkları hisse senetlerinden doğan karlarla hisse senedi işlemlerinden kaynaklanan zararlar ilişkilendirilemeyecektir.
  • Geçici 67. maddenin (11) numaralı fıkrası hükmü uyarınca 2008 yılı gelirlerine ilişkin olarak ihtiyari beyanname verilmesi durumunda, beyannameye dahil edilen hisse senetlerine ilişkin gelirler, beyan edilen diğer gelirlerden farklı olarak kıst dönemler itibarıyla hesaplanacak, 2008/14272 sayılı Bakanlar Kurulu kararının yürürlüğe girdiği 14/11/2008 tarihi öncesinde elde edilen gelirlere % 10’ luk, bu tarihten itibaren elde edilenlere ise % 0’lık vergi oranı uygulanacaktır.

Tebliğde ayrıca;

  • 2008/14272 sayılı Bakanlar Kurulu kararının yürürlüğünden önceki bir tarihte gerçekleşen hisse senedi işlemlerine ilişkin olarak 14.11.2008 tarihinden sonra yapılacak komisyon iadelerinde % 10’luk tevkifat oranı uygulanacağı,
  • Hisse senetlerinin ödünç işlemlerine konu edilmesi nedeniyle doğan gelirlere 14/11/2008 tarihinden itibaren % 0’lık tevkifat oranının uygulanacağı,

belirtilmiştir.pwc

Bakanlar Kurulu kararı ve Genele Tebliğ metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

· Bakanlar Kurulu Kararı (Karar Sayısı: 2008/14272)

· Gelir vergisi Genel Tebliği (Seri No: 269)