Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yerel Asgari Kurumlar Vergisinin Türkiye'de Uygulanmış Hali ve Uygulama Olasılığı PDF Yazdır e-Posta
24 Mayıs 2024

2006 yılına kadar yürürlükte bulunan 5422 sayılı Mülga Kurumlar Vergisi Kanununun 1.1.1992 tarihinden itibaren uygulamaya konulan Geçici 25. Maddesine göre  Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin Kurumlar Vergisinden muaf veya müstesna kazançları bulunması halinde, ödeyecekleri vergi; Kurumlar Vergisinden muaf veya müstesna tutulacak kazançları ve Kurumlar Vergisi matrahına, Kanun kapsamında uygulanacak oranın uygulanması suretiyle hesaplanan verginin % 50'sinden az olamaz.

Daha sonra yapılan düzenlemeyle yatırım indirimi tutarı, devralınan kurum zararları, emisyon primleri, iştirak hisselerinin satışından sağlanan kazançlar, ihracat istisnası kapsamına giren kazançlar, yurt dışında elde ettikleri kazançlar türü bazı kazançlarda asgari kurumlar vergisi oranı sıfır olarak belirlenmiştir.

Bu durumda buna benzer bir düzenleme veya Kurumlar Vergisinden muaf veya müstesna tutulacak kazançları üzerinden sabit bir oran örneğin % 5 veya % 10 gibi bir oran uygulanması muhtemeldir. Bu oranın Küresel Asgari Kurumlar Vergisine benzer şekilde % 15 uygulanması şirketler açısından 2024 yılında hesaplanmayan vergisel maliyetleri ile karşı karşıya kalmasına sebep olur.

Konu hakkında Erdoğan SAĞLAM üstadın T24 Bağımsız İnternet Gazetesindeki 23.05.2024 tarihli yazısı konuya ilişkin detaylı bilgiler vermektedir.

Ersan KARACA
Yeminli Mali Müşavir
Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.