Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2024 YILINDA VERİLEN AVANSLARIN KAPATILMASI PDF Yazdır e-Posta
16 Mayıs 2024

Verilen avanslar malın teslim edilmesi veya hizmetin görülmesi halinde aynı hesabın alacağına yazılarak kapatılır. Avansa ilişkin taahhüdün yerinde getirilmesi ile parasal olmayan verilen avanslar kapatılırken bu avansa ait düzeltme farkı da avansın mahsup edileceği ilgili hesaba ( 153 Ticari Mallar Hesabı v.b.) aktarılarak kapatılır.

Yabancı para cinsinden olan alınan ve verilen avanslar düzeltme tarihindeki döviz kuru ile düzeltilir, ayrıca enflasyon düzeltmesine tabi tutulmaz.

2023 Dönem kayıtlarında alınan avanslar parasal olmayan iktisadi kıymet olarak enflasyon düzeltmesine tabii tutuldu, çıkan farklar 340 ve 698 Enflasyon Düzeltmesi Fark Hesaplarına atıldı. 2024 yılı ve sonrasında avans kapatıldığında 340 hesaba kaydedilen enflasyon farkı 649 Diğer Olağan Gelir ve Karlar Hesabına intikal ettirilmesi sonucunda kapatılması gerekir. Bu şekilde gelir hesaplarına aktarılan farklar vergiye tabi tutulmaz, beyannamede diğer indirimler kısmında beyan edilir.

ERSAN KARACA

 

ERSAN KARACA YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR