Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İhracat Taahhütlü Reeskont Kredileri ve Tazminatın Gider Yazılması PDF Yazdır e-Posta
10 Mayıs 2024

Reeskont kredilerine ilişkin taahhüt edilen ihracatın gerçekleşmemesi nedeniyle kredi talimatında (Sözleşmede) öngörüldüğü şekilde ödenen müeyyide/ceza tutarları mahiyet ve tutar itibariyle kesinleştiği hesap döneminde, Gelir Vergisi Kanunu 40/1-3 nolu bendine istinaden kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınır.

Gelir Vergisi Kanunu 40/1-3 nolu bendi: Sözleşmelerde ceza şartı olarak konulan tazminatlar hariç olmak üzere kurumun kendisinin, ortaklarının, yöneticilerinin ve çalışanlarının suçlarından doğan maddî ve manevî zarar tazminat giderleri kurum kazancının tespitinde indirilemez.

Sözleşmede öngörüldüğü şekilde ödenen ve bu durumda gider olarak indirilebilen müeyyide/ceza tutarlarının "689. Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar" hesabında izlenmesi gerekir. ÖZELGE

İHRACAT VE DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMETLER REESKONT FİNANSMANI UYGULAMA TALİMATI EK MADDE 3: Türk lirası üzerinden düzenlenen senetler karşılığında ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont finansmanı kullanacak firmalar, bu Uygulama Talimatının ek 2. maddesinin ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarında belirtilen şekilde ihracat veya döviz kazandırıcı hizmet gelirlerini satar ve döviz alımı yapmama taahhüdü verir ve bu firmalara aynı maddenin beşinci fıkrasında belirtilen şekilde döviz satış taahhüdü karşılığı %2 prim Merkez Bankasınca ödenebilir. 

ERSAN KARACA

 

ERSAN KARACA YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR