Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
RESMİ TATİL ÇALIŞMASI 13 SORU 13 CEVAP PDF Yazdır e-Posta
30 Nisan 2024

1)      Resmi Tatilde Çalışmak Zorunda mıyım?

Resmi tatilde işçinin çalışıp çalışmayacağı iş ilişkisi kurulurken iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesi ile belirtilmiş ise veya sonradan ortaya çıkan ihtiyaç halinde işçiden onay alınması halinde işçinin bugünlerde çalışması gerekir.

İşçiden iş sözleşmesi veya sonradan böyle bir izin alınmadı ise çalışmaya zorlanamaz.

2)      Resmi Tatilde Çalışma Yapmasan İşveren Ücret Ödemek Zorunda mı?

İşçinin bugün de çalışma yapıp yapmamasının o günün ücreti açısından bir önemi yok. Resmi tatilde çalışma yapılmasa bile işçiye o günün ücreti mutlaka ödenmelidir. Resmi tatil çalışması için işçinin çalışma şartı yok.

3)      Çalışma yapmam halinde ilave ücret ödenir mi?

İşçinin resmi tatilde çalışma yapması halinde ücretinin %100 zamlı ödenmesi gerekir. Yani günlük ücreti çalışma yapmasa da ödenir. Bir ödeme de çalışma yapması halinde yapılır.

4)      İşveren bugünler için ücret ödemek yerine başka bir gün izin verebilir mi?

İşçinin serbest zaman hakkını kullanması işçinin kararına ait bir durumdur. Fazla çalışma/ fazla sürelerle çalışma ücreti yerine işçi isterse serbest zaman kullanabilir. Burada karar merci işverende değil, işçidedir.

Resmi tatilde ise işçinin ücretinin mutlaka zamlı olarak ödenmesi gerekir.

5)      Resmi tatil öncesinde yıllık izin talep etsem işveren vermek zorunda mı?

İşçinin resmi tatil öncesi yıllık izin kullanmak istemesi halinde işveren yönetim hakkı kapsamında işçinin talebini dikkate alarak işçinin istediği tarihte yıllık izin talebini onaylar ya da reddedebilir.

Burada işçinin yıllık izin talebini işverenin reddetmesi halinde işçinin yıllık izin kullanması söz konusu olamaz.

Aynı şekilde işveren bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere işçileri resmi tatil öncesi yıllık izne çıkartabilir.

6)      Resmi tatil ücretinden hangi kesintiler yapılır?

Resmi tatil ücretinden SGK, Gelir ve Damga vergisi kesintileri yapılması gerekir. İşçiye ödenecek ücretten bu kesintiler yapıldıktan sonra net tutar banka hesabına ödenir.

7)      Resmi tatilde 2 saat çalışsam tam gün mü yoksa 2 saat ücreti mi ödenmeli?

İşçinin resmi tatilde çalışmaması halinde yukarıda değindiğimiz gibi o günün ücreti ödenir. Ancak resmi tatilde işçinin 1 saat bile çalışması olsa o günün zamlı ücreti 7,5 saat üzerinden ödenmelidir.

8)      Resmi tatilde çalışma yapmamam halinde zamlı ücret ödemesi alabilir miyim?

İşçinin resmi tatilde çalışma yapmadan zamlı ücrete hak kazanması söz konusu olamaz. Ancak iş sözleşmesinde çalışılmasa bile o günün ücreti zamlı ödenir gibi bir hüküm varsa zamlı ödenmesi gerekir.

9)  Resmi tatilde çalışmadan kaçınmam halinde devamsızlık yapmış sayılır mıyım?

İşçinin resmi tatil, hafta tatili, bayram tatilinde çalışmaya muvafakat vermesi halinde mazeretsiz ve izinsiz bugünlerde kaçınma yapamaz. İşçinin mazeretinin olması halinde örneğin bugünlerde raporlu olması gibi böyle bir durumda fazla çalışma yapamaz.

İşçinin yıllık izin, mazeret izni (ölüm, evlilik, babalık, evlat edinme) gibi izinlerinde çalışma yapması beklenemez.

10)  Resmi tatil çalışmasına onay vermem ve bugünlerde çalışma yapmam halinde ücretimden kesinti yapılabilir mi?

Resmi tatil ücreti işçinin çalışmasına bağlı bir ücret değildir. İşçi bugünlerde çalışmaması halinde o günün ücreti ödenir. Çalışması halinde ise ek olarak ücretinin ödenmesi gerekir. İşveren işçinin çalışmaya gelmemesi halinde resmi tatil ücretinden kesinti yapamaz. Ancak işçi zamlı ücreti talep edemez.

11)  Fazla mesai dahil ücret anlaştım resmi tatil ücretim ödenmemesi gibi bir durum olur mu?

Fazla mesai dahil ücretin belirli bir şartları vardır. Bu şartların varlığı halinde işveren ve işçi aralarında anlaşarak fazla çalışma dahil ücreti belirleyebilir. Ancak fazla çalışma dahil ücretin içerisine resmi tatil çalışmaları dahil olmaz. Bu nedenle fazla çalışma dahil ücret alsa da işçi resmî tatil ücretinin mutlaka ödenmesi gerekir.

12)  Yıllık izin kullanmam halinde resmi tatiller yıllık izin süresinden sayılır mı?

İşçinin yıllık izin kullanması halinde hafta tatili, resmi tatil süreleri yıllık izin süresinden sayılmaz. Bir başka değişle bu süreler kadar yıllık izin süresi uzayacaktır.

13)  Mazeret İznim Resmi Tatile Geldi Bugünleri İzin Günümden Saymam Gerekir mi?

İşçinin evlilik, babalık, evlat edinme, ölüm gibi nedenlerle mazeret izni hakkı vardır. Mazeret izinlerinin bugünlere denk gelmesi halinde resmi tatil günü kadar mazeret izni ötelenmez. Mazeret izinlerinde takvim günü esas alınır. Mazeret izninin başladığı tarihten itibaren parmak hesabı ile izin günü hesaplanabilir.

MURAT DELİP

 

İş Hukuku | Bordrolama | İK Teknolojileri | Kişisel Gelişim Uzmanı