Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖZELGELER ÇERÇEVESİNDE NAKDİ SERMAYE ARTIŞINDAN KAYNAKLANAN FAİZ İNDİRİMİ PDF Yazdır e-Posta
20 Nisan 2024

Konu-1: Sermaye Arıtımı ile Satın Alınan Arazinin Sonradan Satılması Halinde Uygulamadan Yararlanma

Talep: Şirketinizin X tarihinde nakdi sermaye artırımı yaptığı ve söz konusu kararın Y tarihinde Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edildiği, sermaye artırımı işleminden sonra arazi satın aldığı ve şirket aktifine kaydedildiği, bu arazinin bir bölümünün sonradan satıldığı belirtilerek nakdi sermaye artırımından sonra satın alınan arazinin bir bölümünün daha sonraki bir tarihte satılması durumunda satılan kısma isabet eden tutarla sınırlı olmak üzere Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi kapsamındaki nakdi sermaye artışında faiz indirimi uygulamasından arazinin satıldığı dönemden itibaren yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

Sonuç: X tarihinde gerçekleştirdiğiniz nakdi sermaye artırımı dolayısıyla Kurumlar Vergisi

Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan hükümler ile 1 SeriNo.luKurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "10.6. Sermaye artırımında indirim" başlıklı bölümünde yer alan şartların sağlanması kaydıyla söz konusu indirimden yararlanmanız mümkün bulunmaktadır. Diğer taraftan, nakden artırılan sermaye ile satın almış olduğunuz araziye tekabül eden tutar için nakdi sermaye indiriminden faydalanmanız mümkün olmayıp, söz konusu arazinin daha sonraki bir tarihte satılarak nakde çevrilmesi durumunda da arazinin satın alma bedeline tekabül eden tutar için söz konusu indirimden faydalanmanız mümkün değildir. (30.11.2023 tarih ve 38418978-125[10-18/7]-554597 sayılı özelge)

Konu-2: Kar Dağıtımından Sonra Yapılan Sermaye Artırımının İndirimden Yararlanıp Yararlanamayacağı Hk.

Talep: İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, kar dağıtımı yapıldıktan sonra bu karların kullanılması suretiyle yapılan nakit sermaye artırımlarının, Kurumlar Vergisi Kanununun 10/1-ı maddesinde belirtilen indirim hakkından yararlanıp yararlanamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.

Sonuç: Bilançoda yer alan öz sermaye kalemlerinin sermayeye eklenmesi suretiyle gerçekleştirilen nakdi sermaye artırımları dolayısıyla Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde düzenlenen indirim uygulamasından faydalanılması mümkün olmadığından, şirket karının önce ortaklara dağıtılıp daha sonra da tekrar şirkete sermaye olarak konulması işlemi dolayısıyla ve dağıtılan bu kar payı tutarıyla sınırlı olmak üzere bu indirim uygulamasından yararlanmanız mümkün değildir. (09.05.2017 tarih ve 93767041-125[102016/1]-15256 sayılı özelge)

Konu-3: Devir Olan Şirkete Ait Geçmiş Yıl Zararları Ve Nakdi Sermaye Artışından Kaynaklı Faiz İndiriminin Mahsubu

Talep: İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eki dilekçede, gayrimenkul projelerine danışmanlık, her türlü inşaat taahhüt işleri, gayrimenkul alım, satım ve kiralama faaliyeti ile iştigal eden şirketinizin … Vergi Dairesi Müdürlüğünün …vergi kimlik numarasında kayıtlı … A.Ş. ile tüm aktif ve pasifleri devralmak suretiyle birleştiği belirtilerek münfesih …A.Ş.'nin geçmiş yıllar zararları ile nakdi sermaye artışı nedeniyle hesaplanan ancak matrah yetersizliği nedeniyle indirim konusu yapılamayarak sonraki yıllara devreden faiz indirim tutarının, birleşme işleminin tescili sonrasında şirketinizce kurum kazancının tespitinde dikkate alıp alınamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir..

Sonuç: Şirketinizce Kurumlar Vergisi Kanununun 19 ve 20 nci maddeleri kapsamında devralınan … A.Ş.'nin son beş yıla ilişkin kurumlar vergisi beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş olması ve bu şirketin faaliyetine devrin meydana geldiği hesap döneminden itibaren en az beş yıl süreyle devralan şirketinizce devam edilmesi kaydıyla, devralınan şirketin devir tarihi itibarıyla öz sermaye tutarını geçmeyen zararlarının kurumlar vergisi matrahının tespitinde şirketinizce indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Ancak, devralınan kurumun faaliyetinin söz konusu 5 yıllık süre içinde arızi hale getirilerek kısmen durdurulması veya sona erdirilmesi halinde, zarar mahsubu uygulamasından yararlanılması mümkün olmayacağından ve şartların ihlali halinde zarar mahsubu olanağı ortadan kalkacağından gerekli düzeltme işlemi yapılarak, yersiz zarar mahsubu nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler için vergi ziyaı doğacağı tabiidir.

Ayrıca, şirketinizce Kurumlar Vergisi Kanununun 19 ve 20 nci maddeleri kapsamında devralınan … A.Ş. tarafından kazanç yetersizliği nedeniyle yararlanılamayarak sonraki dönemlere devreden nakdi sermaye artışından kaynaklanan faiz indirimi tutarlarının, anılan Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi hükümlerine uygun olarak hesaplanmış olması kaydıyla, devralan kurumunuzun kurumlar vergisi matrahının tespitinde dikkate alınması mümkün bulunmaktadır. (01.10.2019 tarih ve 62030549-125[19-2018/324]-809602sayılı özelge)

Konu-4: Ortaklar Cari Hesabında İzlenen Tutarların Sermayeye Eklenmesi

Talep: İlgide kayıtlı özelge talep formunda, pamuk ipliği imalatı ile iştigal ettiğiniz, yatırım teşvik belgesi kapsamında gerçekleştirilen yatırımların finansmanı amacıyla sermayeye eklenmek üzere 14/09/2015 tarihinde ortaklar tarafından şirket banka hesabına nakden yatırılan … TL'nin ortaklar cari hesabında izlenerek 14/04/2016 tarihinde sermayeye eklendiğinden bahisle sermayeye eklenmiş olan söz konusu tutar için sermaye eklendiği tarihten itibaren 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi kapsamında nakit sermaye indiriminden yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Sonuç: Buna göre, bilanço içi kalemlerin birbiri içinde mahsubu şeklinde gerçekleşen sermaye artışları dolayısıyla Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde düzenlenen indirim uygulamasından faydalanılması mümkün bulunmamakta olup ortaklar cari hesabında izlenen tutarlar kullanılmak suretiyle gerçekleştirmiş olduğunuz söz konusu sermaye artırımı işlemi nedeniyle anılan indirim uygulamasından yararlanmanız mümkün değildir. (12.01.2018 tarih ve B.07.1.GİB.4.38.15.01-125[10-2017/20-318]-2836sayılı özelge)

Konu-5: Stok Affı Nedeniyle "525-Sermaye Yedeği" Hesabında Biriken Tutarların Ortaklara Ödenmesi Ve Akabinde Sermaye Artırımında Bulunulması

Talep: Şirketinizin 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı

Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 6 ncı maddesi hükmüne göre işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtialarla ilgili ……. TL tutarında stok beyanında bulunduğu,

- Söz konusu tutarın … hesap dönemi yasal defterlerinize önce "153-Ticari Mallar" hesabına borç, "525-Sermaye Yedeği" hesabına alacak kaydedildiği, daha sonra "525-Sermaye Yedeği" hesabına borç "331-Ortaklara Borçlar" hesabına alacak kaydının yapıldığı ve bu hesaba alacak kaydedilen tutarın … tarihinden …… tarihine kadar muhtelif tarihlerde şirket ortağına nakden ödendiği, - Şirketinizin beklenti dışı artan enflasyon ve döviz kurları nedeniyle ….. TL tutarında ek sermayeye ihtiyacı olduğu, bu amaçla şirketinizin esas sermayesini …… TL den …..TL 'ye yükseltilmesine … tarihli genel kurulda karar verildiği, söz konusu sermaye artışının … tarihli ve …Sayılı Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde tescil ve ilan olduğu, şirketinizin …. TL tutarındaki nakdi sermaye artışının pay sahibinin stok beyanı karşılığında şirketten tahsil ettiği tutarlardan … ve …. tarihlerinde şirketin banka hesabına yaptığı havaleler yoluyla nakden karşılandığı,

- …. TL tutarındaki nakdi sermaye artışı sonucunda şirketinizin 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde düzenlenen nakdi sermaye artışında faiz indirimden yararlanıp yararlanamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmiştir..

Sonuç: Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde düzenlenen indirim uygulaması ile sermaye şirketlerinde nakit artırılan sermaye üzerinden hesaplanan faizin kurumlar vergisi matrahından indirilerek sermaye artışının teşvik edilmesi amaçlanmış olup, 7326 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi kapsamında "525-Sermaye Yedeği" hesabına aktarılan tutarın ortaklara olan borçların ödenmesinde kullanılması ve ödenen bu tutarın ortağınız tarafından sermaye artırımı kapsamında şirkete tekrar aktarılması işlemi bilanço içi kalemlerin sermayeye eklenmesi suretiyle gerçekleştirilen sermaye artışı olarak değerlendirileceğinden söz konusu indirim uygulamasından faydalanmanız mümkün bulunmamaktadır. (01.03.2023 tarih ve 79690095-125[4-2022-120-22]-22361 sayılı özelge)

Konu-6: Emisyon Primi Tutarlarının Nakdi Sermaye Artışında Dikkate Alınıp Alınmayacağı

Talep: Şirketinizin 28/09/2021 tarihinde şirketin özkaynak yapısını güçlendirmek için emisyon primli olarak nakden sermaye artışı yaptığı belirtilerek, nakdi sermaye artışı kapsamında indirime konu edilecek tutarın hesaplamasında, emisyon primi tutarının hesaplamaya dahil edilip edilmeyeceği hususunda bilgi talep ettiğiniz anlaşılmakta olup, konuya ilişkin Başkanlığımız görüşü aşağıda açıklanmıştır..

Sonuç: Sermaye olarak tescil edilmeyen emisyon primleri üzerinden, Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uyarınca nakdi sermaye indirimi hesaplanması mümkün değildir. Ayrıca, şirketiniz tarafından emisyon primlerinin daha sonra sermayeye ilave edilmesi durumunda da sermayeye eklenmesi işlemi, bilançoda yer alan öz sermaye kalemlerinin sermayeye eklenmesi mahiyetinde olduğundan, söz konusu artış nedeniyle nakdi sermaye artışı indiriminden faydalanılması mümkün bulunmamaktadır. (26.10.2022 tarih ve 62030549-125[10-2021]-1239258 sayılı özelge)

Konu-7: Nakdi Sermaye Artırımı Yapan Şirketin Nevi Değişikliği.

Talep: İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, … vergi kimlik numaralı … unvanlı şirketinizin … tarihinde nev'i değişikliği yaparak … vergi kimlik numarası ile … unvanı ile faaliyetine devam ettiği, …. dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesinin Sanem Plastik Makine İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından kanuni süresi içinde beyan edildiği, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan nakdi sermaye indirimi ile ilgili "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan "Bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı" dikkate alınarak" denildiğinden ve yılın son faiz oranı TCMB tarafından henüz açıklanmadığından önceki yıllardan yapılan nakit sermaye artışı nedeniyle hak edilen nakdi sermaye indiriminden yararlanılamadığı belirtilerek, önceki yıllarda yapılan nakit sermaye artışı nedeniyle kullanılması gereken nakdi sermaye indiriminin; 01.01.2021-02.08.2021 tarihleri için verilen Sanem Plastik Makine İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.'ne ait kurumlar vergisi beyannamesinde mi kullanılacağı; kullanılamayacak ise, nev'i değişikliği sonrası Sanem Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından (nakdi sermaye indirimi tüm yılı kapsayacak şekilde) 01.01.2021-31.12.2021 hesap dönemi için mi yoksa 02.08.2021-31.12.2021 dönemi için mi kullanılacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

…. Sonuç: …'nin nakdi sermaye artırımına ilişkin önceki yıllarda hesapladığı ancak kazanç yetersizliği nedeniyle yararlanamadığı kısmının nev'i değişikliği nedeniyle … dönemine ilişkin olarak vermiş olduğu beyannamede dikkate alması mümkün bulunmaktadır.

Diğer taraftan, nev'i değişikliği sonucunda limited şirketin mükellefiyeti ile ilgili bütün yükümlülükleri külli halefiyet suretiyle anonim şirkete geçeceğinden ve devredilen kurum, faaliyetini bir anlamda devralan kurum olan anonim şirket bünyesinde sürdüreceğinden, Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi hükümleri ve 1 serino.lu

Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar çerçevesinde, devraldığınız şirketin nakdi sermaye artırımına ilişkin hesapladığı ve nev'i değişikliği dolayısıyla vermiş olduğu kıst dönem beyannamesinde de kazanç yetersizliği nedeniyle yararlanamadığı nakdi sermaye artışı indirimi ile … ve müteakip yıllarda devralan şirketinizce hesaplanacak nakdi sermaye artırımına indirimlerinin, devralan şirketinizin kurumlar vergisi beyannamesinde kurumlar vergisi matrahının tespitinde dikkate alınması mümkün bulunmaktadır. (02.01.2023 tarih ve 84098128-125[102021/10]-1027 sayılı özelge)

Konu-8: Gelir Vergisi Kanunun Geçici 93 üncü Maddesi Kapsamında Bildirilen ve Sermaye Eklenen Nakit Varlıkların İndirim Konusu Yapılıp Yapılamayacağı

Talep: Şirketiniz tarafından Gelir Vergisi Kanununun geçici 93 üncü maddesi kapsamında yurt içinde bulunan nakit varlıkların bankaya yatırılarak bildirime konu edildiği ve "549-Özel Fonlar" Hesabına kayıt edildiği, daha sonra şirket genel kurulunca bu hesaptaki tutarın bir kısmının sermayeye eklendiği ve ticaret sicilinde tescil ettirildiği belirtilerek, bahse konu tutarların Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesi kapsamında nakdi sermaye artışı indiriminden yararlanıp yararlanmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

….

Sonuç: Bilançoda yer alan öz sermaye kalemlerinin sermayeye eklenmesinden kaynaklanan sermaye artışları dolayısıyla Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde düzenlenen indirim uygulamasından faydalanılması mümkün olmadığından, 193 sayılı Kanunun geçici 93 üncü maddesi hükmü kapsamında "549-Özel Fonlar" hesabında takip edilen tutarların genel kurul kararıyla sermayeye eklenmesi dolayısıyla söz konusu indirim uygulamasından faydalanmanız mümkün değildir (12.06.2023 tarih ve 18008620125[2022-721-9]-68907 sayılı özelge)

Konu-9: Artırılan Sermaye Tutarının Başka Şirkete Sermaye Olarak Tahsisi ve Sermayenin Sonradan Geri Çekilmesi

Talep: İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesi neticesinde; … tarihinde tescil edilen karar ile … TL tutarında sermaye artırımında bulunduğunuz, söz konusu sermaye artırımının tamamının şirket ortağı tarafından tescilden önce nakden ödendiği, …. TL'lik tutardan … TL'nin bağlı ortaklığınız olan …..'ye sermaye olarak konulduğunu, bu tutarın 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi kapsamında indirim hesaplamasında dikkate alınmadığını ve bağlı ortaklığınız …'nin … tarihinde tescil edilen karar ile … TL sermaye azaltımında bulunarak şirketinizin payına isabet eden kısmı olan … TL'nin … tarihinde şirketinize nakden geri ödendiği belirtilerek; bu tutarla ilgili olarak nakdi sermaye artışından kaynaklanan faiz indiriminden yararlanıp yararlanılmayacağı hususunda bilgi talep edildiği anlaşılmakta olup konu hakkında Başkanlığımız görüşü aşağıda açıklanmıştır.

Sonuç: Şirketinizin … yılında ticaret siciline tescil edilen … TL tutarındaki nakdi sermaye artırımının, bağlı ortaklığınız …'ye sermaye olarak konulan … TL'lik kısmı için indirim oranının %0 olarak uygulanması gerekmektedir.

Öte yandan, bağlı ortaklığınız …'nın sermaye azaltımına karar vermesi nedeniyle sermaye azaltımı sonucu, ortaklık payınıza istinaden şirketinize geri ödenen … TL için ödeme tarihi (…) itibarıyla, diğer şartların da sağlanması kaydıyla, nakdi sermaye artışından kaynaklanan faiz indirimi uygulamasından yararlanmanız mümkün bulunmaktadır. (05.08.2022 tarih ve 62030549125[10-2021/]-872665 sayılı özelge)

Konu-10: Sermaye Artışının Nakden Karşılanması, Ortağın Bilanço Yapısı

Talep: Şirketiniz ortağı … A.Ş.'nin şirketinizde nakit sermaye (60 TL) artırımı yaptığı, bu sermaye artırımının Kurumlar Vergisi Kanununun 10/ı maddesi kapsamında değerlendirilirken, örneğin … A.Ş.'nin bilançosunda menkul kıymet (banka) gibi mevcutları 100 TL olup, aktif toplamı 100 TL olduğu, borçlar 50 TL, özkaynak 50 TL olup, pasif toplamının 100 TL olduğu söz konusu sermaye artışının şirket mevcutlarından sağlandığı, bu durumda … A.Ş. tarafından artırılan 60 TL sermayenin, sermaye artırımı indiriminden yararlanıp yararlanmayacağı hususunda bilgi verilmesi talep edilmektedir..

Sonuç: Şirketinizin ortağı olan … A.Ş.'nin şirket mevcutlarından sağlayarak şirketinizde yaptığı nakit sermaye artırımının; Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi hükmü ile 1 serino.luKurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "10.6. Sermaye artırımında indirim" başlıklı bölümünde yer alan açıklamalar çerçevesinde ve diğer şartların da sağlanması kaydıyla indirime konu edilmesi mümkündür. Öte yandan, ortaklarca veya Kurumlar Vergisi Kanununun 12 nci maddesi kapsamında ortaklarla ilişkili olan kişilerce kredi kullanılmak veya borç alınmak suretiyle gerçekleştirilen sermaye artışları dolayısıyla indirimden faydalanılamayacağı tabiidir. (13.03.2019 tarih ve B.07.1.GİB.4.27.40.01-125[17-515-78]-17126 sayılı özelge)

Konu-11: Şirket Kuruluşuyla İlgili Sermaye Ödemesinin Tescil Tarihinden Sonra Bankaya Yatırılması Durumunda İndirimden Yararlanılması Hk.

Talep: ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz,

Şirketinizin 2019/… ayında kurulduğu, kuruluşla ilgili sermaye ödemesinin ana sözleşmedeki "24 ay içerisinde ödenir" açıklamasına göre 2021/… ayında şirketin banka hesabına yatırıldığı belirtilerek, nakit sermaye indirimi uygulamasından, hangi hesap dönemi itibarıyla yararlanılacağı hususunda bilgi talep edildiği anlaşılmakta olup konu hakkında Başkanlığımız görüşleri aşağıda açıklanmıştır..

Sonuç: …/2019 tarih ve … sayılı Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nin tetkikinden, şirketiniz sermayesinin …TL değerinde … paya ayrılmış toplam … TL değerinde olduğu ve şirketin tescilini izleyen 24 ay içerisinde ödeneceği anlaşılmıştır.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, taahhüt edilen sermayeye ilişkin olarak nakden ödemenin, şirketin ticaret siciline tescil edildiği tarihten itibaren 24 ay sonra ilgili banka hesabına yatırılmış olması dolayısıyla, şirketin banka hesabına yatırılma tarihi olan 2021/… ayı esas alınarak söz konusu indirim uygulamasından yararlanılması mümkün bulunmaktadır. (25.10.2022 tarih ve 62030549-125[10-2021/84]-1239144 sayılı özelge)

Konu-12: Özel Hesap Döneminin Değişmesi Halinde Uygulamadan Yararlanma Talep: şirketinizin …. tarihinde nakdi sermaye artırımında bulunduğu, … özel hesap dönemini kullanmakta iken, yurt dışında bulunan ana ortağınızın hesap dönemine uyum sağlamak için, Gelir İdaresi Başkanlığından alınan izin yazısı sonucunda …. tarihinden itibaren ….. özel hesap dönemine geçtiği ve bu nedenle ... tarihleri arasında bir aylık kıst hesap döneminin oluştuğu belirtilerek;

- … kıst hesap döneminde nakdi sermaye indiriminden faydalanılıp faydalanılamayacağı, faydalanılacak ise bu oranın hesabında dikkate alınacak faiz oranının ne olacağı,

- 7417 sayılı Kanun ile nakdi sermaye indirimine getirilen 2022 yılı dahil olmak üzere beş hesap dönemi sınırlamasında 2022 takvim yılındaki kıst hesap döneminin dikkate alınıp alınamayacağı,

- Nakdi sermaye indiriminden … tarihinde sona erecek hesap döneminde de yararlanma hakkınızın bulunup bulunmadığı hususlarında Başkanlığımız görüşü sorulmuştur ….

Sonuç: … tarihinden önce …. özel hesap döneminde nakdi sermaye artırımı yapan şirketinizin diğer şartları da sağlanması halinde, 2022 yılına ilişkin hesap dönemi dahil olmak üzere 5 hesap dönemi nakdi sermaye artırımında faiz indirimine ilişkin düzenlemeden faydalanması mümkün bulunmaktadır.

Diğer taraftan, özel hesap dönemi değişikliği nedeniyle oluşan …. bir aylık kıst dönem için, 2022/Eylül sonu itibarıyla TCMB tarafından en son açıklanan ticari krediler faiz oranına göre bir aylık, 2023 ve sonraki takvim yıllarında biten hesap dönemleriniz için ise, ilgili yılların Eylül sonu itibarıyla TCMB tarafından en son açıklanan ticari krediler faiz oranlarına göre yıllık olarak indirim hesaplanacaktır.

Söz konusu nakdi sermaye indiriminin en son … özel hesap döneminde uygulanabileceği tabiidir (04.07.2023 tarih ve 64597866-125-13307 sayılı özelge)

Konu-13: Uygulama Kapsamında Pasif Nitelikli Gelirler

Talep: Şirketinizin 3996 sayılı Kanun kapsamında X Otoyol projesini yürütmekte olduğu ve yatırım süreci çerçevesinde faaliyetlerini sürdürdüğü, şirketinizin taahhütlerini yerine getirmek üzere demir malzemesi aldığı ve bunu proje kapsamında kullandığı, yapım süreci kapsamında demir malzemesinin bir kısmının hurda olarak ayrıldığı, hurda olarak ayrılan demirin ise daha sonra mevzuat çerçevesinde lisanslı hurda alıcılarına satıldığı belirtilerek, hurda olarak ayrılan demirin satışından (hurda satışının) elde edilecek gelirin pasif nitelikli gelir olarak dikkate alınıp alınmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir

Sonuç: Şirketinizin X Otoyol projesini yürütmek amacıyla satın aldığı demir malzemesinin bir kısmının hurda olarak satılması nedeniyle elde edilen kazanç, Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uygulaması açısından pasif nitelikli gelir olarak dikkate alınmayacaktır. (09.05.2023 tarih ve 38418978-125[10-2022/12]-199185 sayılı özelge) Konu-14: Bağlı Menkul Kıymetler, Bağlı Ortaklıklar Ve İştirak Paylarının

Hesaplanmasında Sermaye Artışının Yapıldığı Yılın Bilançosunun Mu, Yoksa İndirimden Yararlanılacak Yılın Bilançosunun Mu Dikkate Alınacağı

Talep: Şirketinizin … yılında sermayesini … TL'den … TL'ye artırdığı, bu tutarın tamamının nakit olarak karşılandığı, sermaye artışının yapıldığı 2018 yılında bilançonuzda; aktif toplamı … TL iken, iştirakler ve bağlı ortaklıklar toplamının … TL olduğu, sermaye artışının yapıldığı dönemde aktif toplamının %...'ünün iştirak ve bağlı ortaklıklar paylarından oluştuğu, …1 tarihli şirket bilançosunda iştirak ve bağlı ortaklık paylarınızın aktif toplamınızın %...'sinden az olduğunun görüldüğü belirtilerek, nakdi sermaye artışından kaynaklanan faiz indiriminden yararlanabilmek için sermaye artışının yapıldığı yılın bilançosunun mu, yoksa indirimden yararlanacağınız yılın bilançosunun mu dikkate alınarak aktif toplamı-iştirak ve bağlı ortaklıklar payları karşılaştırmasının yapılacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir..

Sonuç: Şirketinizin 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi hükümleri ve 1 serino.luKurumlar Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar çerçevesinde, anılan madde hükümlerinin uygulanması sırasında bağlı menkul kıymetler, bağlı ortaklıklar ve iştirak paylarının aktif toplamı içindeki paylarının hesabında indirimden yararlanılacak yılın bilançosunun dikkate alınarak indirimden faydalanılıp faydalanılamayacağı değerlendirilecektir.

Buna göre, … yılında nakden artırılan şirketiniz sermayesine ilişkin olarak indirimden faydalanmanız mümkün olmakla birlikte, Şirketinizin … yılı bilançosunda yer alan iştirak ve bağlı ortaklık paylarının aktif toplamınızın %...'sinden fazlasına tekabül etmesi nedeniyle indirim oranının %0 olarak uygulanması gerekmektedir.

Öte yandan, … yılında nakdi sermaye artışından kaynaklanan faiz indirimi hesabında şirketinizin … yılı bilançosunda yer alan bağlı menkul kıymetler, bağlı ortaklıklar ve iştirak paylarının aktif toplamınıza oranı dikkate alınacağından, bu oranın %...'nin altına düşmesi durumunda … hesap dönemi için söz konusu indirimden yararlanmanız mümkün bulunmaktadır. (08.01.2023 tarih ve 84098128-125[10-2022/1]-34203 sayılı özelge)

Konu-15: Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Alınan Makine Ve Teçhizat İçin 25 Puan Artırımlı Nakdi Sermaye Artışı İndirimi Uygulamasından İzleyen Yıllarda da Yararlanılması

Talep: İlgide kayıtlı özelge talep formunda;

- Şirketinizin …/Mayıs ayında ….. TL nakit sermaye artırımına gittiği, bu tutarın ….. TL'sinin yatırım teşvik belgesi kapsamında makine ve teçhizat alımında kullanıldığı ve 2015/7910 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca 25 puan artırımlı nakdi sermaye artışı indiriminden

yararlanıldığı,

- Yatırım teşvik belgesi kapsamında alınan kıymetlerin 2019 yılında da şirketiniz tarafından kullanıldığı ve 2019 yılında sermaye azaltımına gidilmediği

belirtilerek, yatırım teşvik belgesi kapsamında alınan makine ve teçhizat için 25 puan artırımlı nakdi sermaye artışı indirimi uygulamasından 2019 yılı ve ilerleyen yıllarda da yararlanılıp yararlanılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmuştur.

…. Sonuç: Buna göre, nakden artırılan sermayenin yatırım teşvik belgesi kapsamındaki makine ve teçhizat alımında kullanılan kısmına ilişkin olarak anılan Karar uyarınca ilave 25 puan uygulamasından, (diğer şartların da sağlanması kaydıyla) nakdi sermaye indiriminden yararlanılan tüm dönemler için faydalanılması mümkündür. (19.12.2022 tarih ve 62030549-125[10-2019/328]1500152 sayılı özelge)

Konu-16: Yatırım Teşvik Belgesi Olan Yatırımların Finansmanında Nakdi Sermaye Artırımından Elde Edilen Kaynağın Kullanılması Hk

Talep: - Şirketiniz ortaklarından … tarafından taahhüt edilen sermayenin tamamının

22.12.2021 tarihinde şirketiniz banka hesabına nakden ödendiği ve 24.12.2021 tarihinde de sermaye artırımının tescil edildiği,

- 21.12.2021 tarihli yönetim kurulu kararı ile de söz konusu nakdi sermaye artırımından sağlanacak kaynağın tamamının, yatırım teşvik belgeli yatırımınıza ilişkin sabit yatırım tutarının finansmanı için kullanılan proje finansman kredisinin erken ödenmesi amacıyla kullanılmasına karar verildiği belirtilerek, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan nakdi sermaye indirimi kapsamında yatırım teşvik belgeli yatırımlara tanınan ilave 25 puan indirim hakkından yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir..

Sonuç: Nakdi sermaye artışından sağlanan kaynağın, üretim ve sanayi tesisine yönelik yatırım teşvik belgeli yatırımınızın finansmanında doğrudan kullanılmaksızın, daha önce gerçekleştirilen yatırımın finansmanı için kullanılan kredinin erken ödenmesinde kaynak olarak kullanılması nedeniyle, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan sermaye artırımı indirimi kapsamında ilave 25 puan indirim hakkından yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır. (20.10.2022 tarih ve 38418978-125[102022/3]-482081sayılı özelge)

Konu-17: Artırılan Sermaye Tutarı İle Fabrika Arsası Alınması

Talep: Şirket ortaklarınızın … tarihinde … TL, … tarihinde … TL olmak üzere toplam …

TL'yi sermaye artırımında kullanılmak üzere ve banka dekontlarında "Sermaye Avansı" açıklaması belirtilmek suretiyle şirketinizin banka hesabına yatırdığı, alınan avansların "Özkaynaklar" grubunda yer alan "Diğer Sermaye Yedekleri" hesabına kayıt edildiği, … tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısında … TL sermaye artırımı yapılmasına artırılan sermayenin … TL'sinin sermaye yedeklerinden, geriye kalan … TL'nin ise nakit olarak karşılanmasına karar verildiği, sermaye artırımı işleminin … Ticaret Sicil Müdürlüğünce … tarihinde tescil edildiği ve nakit karşılanacak kısmın … TL'sinin de …ayı içinde şirketin banka hesabına ortaklarca ödendiği, şirketinizin ihtiyaç duyduğu ve üzerine üretim tesisi inşa etmek üzere … tarihinde … TL ihale bedeli ile fabrika arsası satın alındığı, ayrıca sermaye artırımı öncesi ortaklardan alınmış olan "331" ve "431"no.luhesaplarda izlenen … TL ortaklara borç bulunduğu ve bu tutarın sermayeye eklenmediği belirtilerek ana faaliyet konunuz kapsamında ihtiyaç duyularak üzerine üretim tesisi inşa edilmek üzere fabrika arsası satın alınması ve sermaye artırımı sonrasında şirket ortaklarından alınan borçların şirket ortaklarına ödenmesi durumunda Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde düzenlenen sermaye artırımında indirim uygulamasından yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir..

Sonuç: … tarihinde şirketinizce satın alınan fabrika arsasının bedeli yapmış olduğunuz sermaye artırımı tutarından yüksek olduğundan ilgili Bakanlar Kurulu Kararına göre nakdi sermaye artışından kaynaklanan faiz indirimi oranı % 0 olarak uygulanacaktır. (21.09.2022 tarih ve B.07.1.GİB.4.16.16.01-125[ÖZG-18-3]-222340sayılı özelge)

Konu-18: Diğer Sermaye Yedekleri" Hesabında İzlenen Tutarlar

Talep: İlgide kayıtlı özelge talep formunda, şirketinizin borsada işlem gören halka açık sermaye şirketi olduğu, ileride gerçekleştirilecek sermaye artırımı için bazı ortaklar tarafından 24.09.2018 ve 25.09.2018 tarihlerinde 7.560.000,00 TL'nin avans olarak şirket hesabına yatırıldığı, yatırılan tutarın diğer sermaye yedekleri hesabında izlendiği, 20.10.2018 tarihinde şirket tarafından alınan yönetim kurulu kararıyla 32.250.000,00 TL olan ödenmiş sermayenin

64.500.000,00 TL'ye çıkarılmasına karar verildiği ve söz konusu kararın KAP'a bildirildiği, 09.11.2018 tarihinde bedelli sermaye arttırımına ilişkin SPK'ya başvurulduğu ve izahnamenin SPK onayına sunulduğu, SPK'nın … tarih ve … sayılı bülteniyle söz konusu başvurunun ve izahnamenin onaylandığı, 05.02.2019 ve 22.02.2019 tarihlerinde sermaye artırımına ilişkin olarak şirket ortakları tarafından şirketin banka hesabına sermaye ödemesi olarak 24.690.000,00 TL yatırıldığı, 11.03.2019 tarihinde de sermaye artırımının ticaret siciline tescil edildiği, 2018 yılında sermaye artırımı için ortaklar tarafından verilen tutarın SPK onayının gecikmesinden dolayı 2018 hesap döneminde nakit sermaye indirimine konu edilmediği belirtilerek 2019 yılında yapılacak nakit sermaye indirimi uygulamasında, artırılan sermaye tutarı olan 32.250.000,00 TL'nin mi yoksa 2019 takvim yılında sermaye artırımı için yatırılan 24.690.000,00 TL'nin mi esas alınacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

Sonuç: 24.09.2018 ve 25.09.2018 tarihlerinde ortaklarınızca sermaye artırım avans ödemesi olarak şirketinizin banka hesabına yatırılan ve yatırıldığı tarihten itibaren şirketinizin bilançosunda "Diğer sermaye yedekleri" hesabında izlenen 7.560.000,00 TL'nin banka hesabınıza yatırıldığı tarihin içinde bulunduğu hesap döneminin sonuna kadar sermaye artırımına ilişkin kararın ticaret siciline tescil ettirilmemesi nedeniyle, söz konusu tutar için Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi kapsamında indirimden yararlanmanız mümkün değildir. (16.06.2020 tarih ve 46480499-125[2019/906]-E.41915 sayılı özelge) Konu-19: 646-Kambiyo Karı Hesabında Yer Alan Tutarın Pasif Gelir Olarak Mı Yoksa Aktif Gelir Olarak Mı Dikkate Alınacağı

Talep: Şirketinizin … tarihinde boya imalatı ile iştigal etmek üzere kurulduğu, boya imalatının yapılacağı imalathanenin inşaatı ve makine teçhizat alımlarında kullanılmak üzere şirketinizin … tarihinde yatırım teşvik belgesi aldığı ve 1 serino.luKurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "Sermaye artırımında indirim" başlıklı maddesinden yararlanmak istediği ancak ilgili dönem gelir tablosunda 646-Kambiyo Karı hesabında yer alan tutarın pasif gelir olarak mı yoksa aktif gelir olarak mı dikkate alınacağı, 646-Kambiyo Karı hesabı içinde; şirketin esas faaliyeti için sürdürmüş olduğu boya imalathanesinin inşaatı sırasında şirket ortağının taahhüt etmiş olduğu sermaye borcunun bir kısmının döviz olarak ödenmesi ve imalathanenin trafosu ile ilgili olarak bankadan alınmış teminat mektubu için banka tarafından bloke edilen döviz tutarı ile şirketin imalathane inşaatı sırasında tedarikçilerine ödeme yapmak için firmanın sahibi bulunduğu Türk lirası tutarının farklı tarihlerde döviz tutarına dönüştürülmesi sırasında oluşan kur farklarının yer aldığı belirtilerek, bu kur farklarının anılan Tebliğin 10.6.4.2.1. bölümünde belirtilen oran kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

Sonuç: Şirket ortağınızın sermaye taahhüdünü yerine getirmesinden ve banka tarafından bloke edilen dövizin değerlemesinden ortaya çıkan ve esas faaliyet konunuzla ilgili olmayan kur farkı gelirlerinizin; Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uygulaması açısından pasif nitelikli gelir olarak dikkate alınması gerekmektedir. (16.06.2020 tarih ve 31435689-125[E.536995-E.127474-E.546138]-E.46196 sayılı özelge)

Konu-20: Sermaye Artırımının Ortakların Alacaklarından Karşılanması Halinde Kurum Kazancında İndirim Konusu Yapılıp Yapılamayacağı Hk.

Talep:... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olarak tekstil ürünleri imalatı faaliyetinde bulunduğunuz, … tarihinde gerçekleştirilen genel kurulda şirketinizin sermayesinin ... TL.'den ... -TL'ye çıkarılması kararının alındığı ve bu kararın … tarihinde ticaret sicil gazetesinde tescil ve ilan ettirildiğini ancak şirketin nakit ihtiyacını karşılamak üzere şirket ortağı ... 'dan daha önceki tarihlerde alınan ve "331-Ortaklara Borçlar" hesabında takip edilen borçları için yine bu tarihlerde adı geçen kişiye ödemeler yapıldığı ve ortağın da sermaye artırımı taahhüdüne ait ödemelerini bu dönemde yaptığı belirtilerek sermaye artırımı işleminin Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereği kurum kazancından indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Sonuç: Bu hüküm ve açıklamalara göre, bilanço içi kalemlerin sermayeye eklenmesi suretiyle gerçekleştirilen nakdi sermaye artırımları dolayısıyla Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde düzenlenen indirim uygulamasından faydalanılamayacağından, "331-Ortaklara Borçlar" hesabında takip edilen şirket borcunun ortağınıza geri ödenmesi ve ödenen bu tutarın ortağınız tarafından sermaye artırımı dolayısıyla kendisine isabet eden taahhüdün yerine getirilmesinde kullanılması halinde, bu tutarla sınırlı olmak üzere Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde düzenlenen indirim uygulamasından faydalanmanız mümkün bulunmamaktadır. (27.01.2020 tarih ve B.07.1.GİB.4.46.15.01-125[10-2017/12]-4307sayılı özelge)

Konu-21: Finansal Piyasaların Yönetimi Konusunda Faaliyet Gösteren Şirketin Nakdi Sermaye Artışı İndiriminde Yararlanamaması

Talep: Şirketinizin finansal piyasaların yönetimi konusunda faaliyet gösterdiği belirtilerek, nakdi sermaye artışı dolayısıyla 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi kapsamında sermaye artışının kurumlar vergisi matrahından indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Sonuç: Şirketinizin finans sektöründe faaliyette bulunması nedeniyle, gerçekleştirdiği nakdi sermaye artırımından dolayı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde düzenlenen indirim uygulanmasından faydalanması mümkün bulunmamaktadır. (25.09.2019 tarih ve 62030549-125[10-2018/129]-791475sayılı özelge)

Konu-22: Artırılan Sermaye Tutarı İle Ticari Amaçlı Arsa Alınması

Talep: Şirketinizin her türlü tekstil, konfeksiyon ve deri ürünlerinin yurt içinde ve yurt dışında ihracatını, ithalatını, pazarlamasını, alımını, satımını ve toptan veya perakende ticaretini yapmanın yanında, arsalar almak, bunları parsellemek ve satmak, bu arsalar üzerinde her türlü inşaat yapmak, kat karşılığı arsa almak, parsellemek suretiyle satmak, takas etmek, kat karşılığı inşaat yapmak ve kat karşılığı taşınmazlar vermek gibi inşaat faaliyetleri ile iştigal ettiği, şirketinizin sermayesinin … tarihinde ….-TL, … tarihinde ise ...- TL artırıldığı ve artırılan sermayenin tamamının ortaklar tarafından nakden ödendiği, artırılan bu sermayenin büyük bir kısmı ile iki adet arsa satın alındığı, söz konusu arsalar üzerinde işyerleri ve konutlar yapılıp satılacağı, artırılan bu nakit sermaye nedeniyle Kurumlar Vergisi Kanununun 10/1-ı maddesinde yer alan indirimden, 26.06.2015 tarihli ve 2015/7910 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen %50 genel indirim oranında yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda bilgi verilmesi talep edilmektedir.

Sonuç: Şirketinizin Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan hükümler ile konuya ilişkin olarak 1 serino.luKurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "10.6. Sermaye artırımında indirim" başlıklı bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde, nakden artırılan sermayenize ilişkin olarak indirimden faydalanmanız mümkün olup nakden artırılan sermayenin arsaların satın alınmasında kullanılan kısmına ilişkin indirim oranının %0 olarak uygulanması gerekmektedir. (11.03.2019 tarih ve B.07.1.GİB.4.27.40.01-125[17-515113]-16830 sayılı özelge)

Konu-23: Faaliyet Gelirinin Tamamı Kira Gelirinden Oluşan Firmanın Nakdi Sermaye Artırımından Kaynaklanan Faiz İndiriminden Yararlanıp Yararlanamayacağı Talep: İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ....... Vergi Dairesi Müdürlüğünün …………..

... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, gayrimenkul alım-satım, kiralama ve inşaat hizmetleri faaliyetinde bulunduğunuz, faaliyet gelirlerinizin tamamının kira gelirlerinden oluştuğu, ana faaliyetiniz olan kiralama hizmetlerinin Şirket faaliyeti ile orantılı sermaye, organizasyon ve personel istihdamı suretiyle yürütüldüğü, 29/07/2015 ve 08/12/2015 tarihlerinde sermaye artırımı yaptığınız, sermaye artırımının kaynağı olarak ortaklarınızın herhangi bir borç veya kredi kullanmadığı, 2015 yılı içerisinde ortakların da Şirketinizden herhangi bir borç veya kredi alımının söz konusu olmadığı belirtilerek nakdi sermaye artırımından kaynaklanan faiz indiriminden yararlanıp yararlanmayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Sonuç: Söz konusu indirimin uygulanmasında kira gelirleri pasif nitelikli gelir olarak kabul edilecek olup satışa yönelik bina projeleri için mali, teknik ve fiziksel araçların bir araya getirilmesi suretiyle konut veya diğer amaçlı kullanıma yönelik bina projelerinin organize edilmesi faaliyeti ile iştigal eden şirketinizin gelirlerinin %25 veya fazlasının şirket faaliyeti ile orantılı sermaye, organizasyon ve personel istihdamı suretiyle yürütülen ticari, zirai veya serbest meslek faaliyeti dışındaki faiz, kâr payı, kira, lisans ücreti, menkul kıymet satış geliri gibi pasif nitelikteki gelirlerden oluşması halinde nakdi sermaye artışından kaynaklanan faiz indirimi oranı % 0 olarak uygulanacaktır. (04.01.2017 tarih ve 62030549-125[10-2016/223]-2757 sayılı özelge)

Konu-24: Nevi Değişikliğinde Uygulamadan Yararlanma

Talep: Özelge talep formunuzda;

- … firmanızın, … tarihinde tescil edilen kararla … dönüştüğü,

- … tarihinde tescil edilen ve aynı gün Ticaret Sicil Gazetesinde yayımlanan kararla, limited şirketin sermayesinin nakdi olarak artırımının taahhüt edildiği ve şirket ortağının … tarihine kadar sermaye taahhüdünün bir kısmını gerçekleştirdiği, kalan tutarın ise … tarihinden sonra ödenmeye devam ettiği,

- … dönemine ilişkin kıst dönem kurumlar vergi beyannamesi düzenlendiği ve bu beyannamede nakdi sermaye indiriminden faydalanılmadığı

belirtilmiş olup, nevi değişikliği tarihinden önce ve sonra ödenen sermaye taahhütlerini dikkate alarak, … şirketinizin 2022 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde nakdi sermaye indiriminden yararlanıp yararlanamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmuştur.

Sonuç: Buna göre, … şirketin kıst dönemi için hesapladığı nakdi sermaye indirimini, tür değişikliği nedeniyle vermiş olduğu kıst dönem beyannamesinde dikkate alması gerekmekte olup, kıst dönem beyannamesinde kazanç yetersizliği nedeniyle indirim konusu yapılamayan tutar, … şirketin kurumlar vergisi matrahının tespitinde dikkate alınabilecektir. Yararlanılacak nakdi sermaye tutarı ise tür değişikliği öncesi … şirketin, tür değişikliği sonrası da … şirketinizin banka hesaplarına yatırıldığı tarihler dikkate alınarak hesaplanacaktır.

Diğer taraftan, nev'i değişikliği sonucunda … şirketin mükellefiyeti ile ilgili bütün yükümlülükleri külli halefiyet suretiyle … şirkete geçeceğinden ve nevi değiştiren kurum, faaliyetini bir anlamda …. şirket bünyesinde sürdüreceğinden, Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi hükümleri ve 1 serino.luKurumlar Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar çerçevesinde, nev'i değişikliğinin gerçekleştiği hesap dönemini takip eden dört hesap dönemi boyunca tür değiştiren … şirketin taahhüdü kapsamında yapılan nakdi sermaye artışları için …. şirketinizin kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde nakdi sermaye artışı indiriminden yararlanabileceğiniz tabiidir. (06.11.2023 tarih ve 75497510-125[10-2022100]-79265 sayılı özelge)

 

Vergi Müfettişi
Linkedin Paylaşımından Alıntı Yapılmıştır