Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
 IBAN ÖDEMELERİ MERCEK ALTINDA, EMANET IBANCILAR YANDI! PDF Yazdır e-Posta
17 Nisan 2024
Maliye, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında harekete geçti.
 
IBAN numaralarını kiraya verenlerin peşine düşüldü. Kiralık IBAN kullanan işletmeler vergi dairesine çağrılmaya başlandı.
 
IBAN'lar mercek altında... Yerel seçimler sonrası Maliye'nin çalışmaları hız kazandı. IBAN numaralarını kiraya veren, faturasız tahsilat yapanlara KDV ve vergi cezası uygulanacak. Bu yöntemi kullandığı belirlenen işletme sahipleri de vergi dairelerine çağrıldı. Bu kişiler MASAK mevzuatına aykırı bu işlemlerinden dolayı mahkemeye sevk edilebilirler.
 
"Maliye saha denetim çalışmaları sırasında, satışı yapılan mal ve hizmetlere ilişkin bedellerin kredi kartlarından ziyade yoğun bir şekilde IBAN yoluyla tahsil edildiğini tespit etti." ifadesini kullandı.
 
İŞLETME SAHİPLERİ AKRABALARININ IBAN'LARINI KULLANMIŞ
"Ayrıca, IBAN’ların bir kısmının satışı yapan işletmeler adına, bir kısmının ise bu işletmelerde çalışan kişiler ile işletme sahiplerinin eş, dost ve akrabaları adına kayıtlı olduğu, bazı IBAN’ların ise başka şahıslardan kiralandığı anlaşıldı."
 
IBAN HESAPLARINA YOĞUNLAŞILDI
Maliye, bankalardan veri merkezine gelen bilgilere çerçevesinde IBAN hesaplarına yoğunlaşarak, milyarlarca TL’yi bulduğu ifade edilen vergi kayıp ve kaçağını belirlemeye çalışıyor.
 
IBAN YOLUYLA TAHSİLAT YAPANLAR MALİYE'YE ÇAĞRILACAK
IBAN yoluyla tahsilat yaptıkları tespit edilen işletme sahipleri tek tek Maliye’ye çağrılarak izah istenecek, IBAN yoluyla yapılan tahsilatlar için fatura veya benzeri belge düzenleyip düzenlemedikleri sorulacak ve bu belgelerin ibrazı istenecek.
 
BELGE DÜZENLENMEMİŞSE KAYIT DIŞI SAYILACAK
İşletme sahipleri bu tahsilatlar için fatura veya benzeri belge düzenlemişlerse herhangi bir sorun olmayacak. Düzenlememişlerse, bu satışlar kayıt dışı satış olarak kabul edilecek.
 
IBAN'LARINI KİRALAYANLAR DA MERCEK ALTINDA
Ayrıca, işletmede yapılan satışlarla ilgili ilişkili kişi statüsünde kabul edilen kişilere (eş, çocuk, anne, baba gibi yakın akrabalar ile sekreter, işçi gibi işletme çalışanları) ait olan IBAN’lar ile kiralık IBAN hesaplarıyla yapılan tahsilatlar da sorulacak.
 
KDV VE AĞIR VERGİ CEZASI KESİLECEK
IBAN’la tahsilat yaptıkları halde fatura veya benzeri belge düzenlemeyen veya mükellefiyet açtırmadan bu işleri yapanlara, kayıt dışı bıraktıkları kazançları üzerinden gelir vergisi, kurumlar vergisi, geçici vergi, kayıt dışı bıraktıkları satışları üzerinden de KDV tarhiyatları yapılacak, 1 kat vergi ziyaı cezası kesilecek, ilave olarak gecikme faizi istenilecek. Ayrıca, faturaya yazılması gereken meblağın yüzde 10’una kadar özel usulsüzlük cezası kesilecek.
 
MASAK MEVZUATINA AYKIRI İŞLEMDEN MAHKEMEYE SEVK EDİLECEKLER

 

IBAN’larını kiralayan kişilerin, hesaplarına yatan milyonlarca TL’den haberleri bile yok. Bunlar hakkında da yasal işlemler yapılacak, tahsil ettikleri kira bedelleri üzerinden cezalı gelir vergisi ve, geçici vergi ve KDV tarhiyatları yapılacak, bir kat vergi ziyaı cezası kesilecek ve ayrıca gecikme faizi istenilecek. Ayrıca, bunlar MASAK mevzuatına aykırı bu işlemlerinden dolayı mahkemeye sevk edilecekler. A.A.