Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kıdem, İhbar ve Yıllık izin bakımından Bakiye Kıdem Süresinin İşçiye Ödenmesi PDF Yazdır e-Posta
17 Nisan 2024

- Kural olarak kıdem tazminatı için her bir yılık çalışma için 30 günlük giydirilmiş ücret üzerinden hesaplama yapılır. İşçinin bakiye kalan ay ve gün kıdemi için oranlama yapılır.

- İhbar tazminatında bakiye süre hesabı yok, örneğin işçinin 6 aydan az kıdemi varsa 2 hafta ihbar süresi bulunur. İşçinin kıdemine göre ihbar süresi belirlenir.

- Yıllık izin bakımından ise işçi çalışırken bakiye süre hesabı yapılmaz işçinin bir günlük kıdeminin bile önemi vardır. Zira işçinin bir yıllık kıdeminin dolmasına 1 gün bile kalsa izin hakkı olmayacaktır.

- İşçinin iş akdi feshedilmesi halinde kullanmadığı izinlerin ücreti ödenir. İşçinin her bir yıl kıdemine karşılık kıdemine uygun yıllık izin ücreti ödenir. Bakiye kalan ay ve günler dikkate alınmaz.

Örneğin: İşçi 2 yıl 5 gün çalışmış ve hiç izin kullanmamış ise iş akdi feshedilmesi durumunda 2 yıla denk gelen 18 yaş altı 50 yaş ve üstü ise 20x2 = 40 gün değilse 14x2= 28 gün izin ücreti ödenir. (yer altı çalışanlarında, basın iş ve deniz iş kanununda izin hak edişleri farklı) 5 gün için ücret hesaplaması yapılmaz.

Resim önizleme

Murat Delip

 

.İş Hukuku | Bordrolama | İK Teknolojileri | Kişisel Gelişim | İçerik Ücretici