Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
BAĞIŞ VE YARDIMLAR  PDF Yazdır e-Posta
15 Nisan 2024

BAĞIŞ VE YARDIMLAR 
KVK Mad:10

1-Bağış ve yardım kanunda sayılan kurum ve kuruluşlara yapılmalıdır. (Genel ve özel bütçeli kamu idareleri, İl özel idareleri ve belediyeler, Köyler, Kamu yararına çalışan dernekler, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar.)
2-Bağış ve yardım makbuz karşılığı olmalıdır.
3-Bağış ve yardımın karşılıksız yapılması gerekmektedir. Örneğin kamu menfaatine yararlı derneğin yılbaşı balosu için alınan bilet bedeli bağış ve yardım olarak matrahın tespitinde dikkate alınamaz.
4-Yalnızca ilgili dönem kazancından indirilebilir.
5-Kazanç yetersizliği nedeniyle veya İlgili yıl kurum faaliyeti zararla sonuçlanmış ise bağış indirimi yapılamaz ve indirilemeyen kısım sonraki yıla devredilemez.
6- Beyannamede ayrıca gösterilmesi gerekir.
6-Bağış ve yardım nakden veya aynen olabilir.
7-Ayni bağış ve yardımın konusunu teşkil eden mal veya hakkın;
- Maliyet bedeli veya kayıtlı değeri(mukayyet değeri),
- veya kayıtlı değeri mevcut değilse VUK hükümleri dairesinde takdir komisyonlarınca tespit edilecek değeri esas alınır.
8-İşletmelerden aktif veya stoklara çekilen iktisadi kıymetin bağışlanması halinde mükellefin fatura düzenleyerek işletmeden çekiş yapması gerekir. Faturanın arka yüzüne bağış olarak gönderildiği belirtilerek bağış alan kamu kuruluşu yetkilisince imzalanması gerekir.
9-Ayni yardımın dışardan satın alınarak bağışlanması halinde bağışı teslim alan kuruluş tarafından düzenlenecek makbuzda değer, cins, miktar belirtilmelidir.
10-Bağışlarda %5 üst sınırının aşağıdaki şu formülle tespit edilir:
İndirilecek Bağış Tutarı =Ticari Kazanç – ( Geçmiş yıl zararları + İştirak kazançları istisnası) x %5
11-Ticari kar ve zararın tespitinde gider olarak dikkate alınan bağış ve yardımların Vergi Muhasebesinde yıllık kurumlar vergisi beyannamesinde KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDERLER satırında dikkate alındıktan sonra kurum kazancından indirim konusu yapılması gerekmektedir. MESUT ERHAN CİHAN