Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÜCRET VE ÜCRET EKLERİNİN DÜŞÜK GÖSTERİMESİ PDF Yazdır e-Posta
13 Nisan 2024
İşçiye ödenen ücret ve ücret ekleri bir takım yasal kesintilere tabi olmakta ve bu kesintilerden sonra net ücret işçiye ödenmektedir.

İşçiye ödenen ücretten (İşçi Payı)+ (İşveren Payı) yasal kesinti yapılır. Ödenen ücret ve ücret ekleri ne kadar yüksek olursa işçi ve işveren yasal kesintisi de artmış olacaktır. Uygulamada işveren veya işçinin talebi neticesinde daha düşük ücret gösterilmesi veya sigortasız çalıştırılma gibi durumlarla karşılaşılabilmekte. Böyle bir durumda etkilenen 3 unsur var (Devlet, İşveren ve İşçi) yani ücretin düşük gösterilmesi veya kayıt dışı istihdamın etkisi sadece işçiye değil aynı zamanda devlet ve işvereni de etkileyen önemli unsurdur.

Bu yazıda düşük ücret unsuru ele alınacak, Ücretin düşük gösterilmesi;

???? Daha düşük SGK primi ödenmesine neden olacak bu da birçok değişkeni etkileyecektir.
????İşçinin hastalanması halinde düşük prim ödeme nedeniyle daha düşük iş göremezlik ödeneği alacaktır.
????Kadın işçinin analık izni kapsamında SGK tarafından ödenen iş göremezlik ödeneği de aynı şekilde daha düşük olacaktır.
????İşçinin iş akdi kıdem tazminatı hak edecek şekilde sonlanması halinde giydirilmiş brüt ücreti düşük olacağı için daha düşük kıdem tazminatı
????İşçinin iş akdi ihbar tazminatı hak edecek şekilde sonlanması halinde giydirilmiş brüt ücreti düşük olacağı için daha düşük ihbar tazminatı
????İşsizlik ödeneği şartları sağlanıyorsa son 4 aylık brüt kazancı düşük olacağı için daha düşük işsizlik ödeneği
????İşçinin ölümü halinde ölüm tazminatının yasal varislerine daha düşük ölüm tazminatı
????Prime esas kazançların düşük olması halinde emekli maaşına olumsuz etkisi

gibi olumsuz etkileri olabilmekte. Bu nedenle ücretin ve ücret eklerinin gerçek ödenen ücret üzerinden ödenmesi gerekir.

İşçiye ödenene ücretten SGK, Gelir ve Damga vergisi kesintileri yapılır. İşverenler ödenen ücretin ilgili ayda veya matrah aşımına tabi ise takip eden 2 ay içerisine SGK kesintilerini yapmak, Gelir vergisini KGVM göre kesinti yapmak ve damga vergisi kesintilerini yapmak durumundadır.
 
 

Resim önizleme

Murat Delip

 

İş Hukuku | Bordrolama | İK Teknolojileri | Kişisel Gelişim Uzmanı