Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bankalar kendilerini vurmaya başladı PDF Yazdır e-Posta
25 Aralık 2008

Image

Kredi musluklarını kapatarak piyasaya para girişini kesen bankaların bindikleri dalı kestikleri resmileşti. BDDK, bankaların kârının ekim ayında geçen yıla göre yüzde 10,5 azalarak 11,9 milyar YTL'ye gerilediğini açıkladı

Ekim ayında, bir önceki aya göre, yasal özkaynak yüzde 0,3 oranında azalırken, risk ağırlıklı kalemler yüzde 4,0 oranında arttı. Bunun sonucunda da, bir aylık dönemde sermaye yeterliliği standart rasyosu, yaklaşık 70 baz puan azalarak yüzde 16,80 seviyesine geriledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Ekim verilerini içeren Aralık Aylık Bültenini yayınladı. Buna göre, Eylül ayında 679,8 milyar YTL seviyesinde olan bankacılık sektörü toplam aktifleri, yüzde 5,2 oranında artarak Ekim döneminde 715,5 milyar YTL seviyesine yükseldi. Eylülde 492,8 milyar YTL seviyesinde olan Türk Parası cinsinden toplam aktifler son bir aylık dönemde yüzde 1,1 oranında artarak 498,5 milyar YTL seviyesine yükseldi.

ÖZKAYNAKLAR GERİLEDİ

2007 yılının Ekim döneminde 13,3 milyar YTL seviyesinde gerçekleşen bankacılık sektörü dönem net karı, yüzde 10,5 oranında azalarak incelenen dönemde 11,9 milyar YTL'ye geriledi. Özkaynak karlılığı, incelenen dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 560 baz puan azalarak yüzde 16,7 seviyesinde gerçekleşti. Aktif karlılığı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 75 baz puan azalarak yüzde 2,3 seviyesinde gerçekleşti.

SENDİKASYON KREDİLERİ DÜŞÜYOR

Mevduat bankaları, katılım bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının bankacılık sektörü toplam aktif büyüklüğü içerisindeki payları sırasıyla yüzde 93,4, yüzde 3,5 ve yüzde 3,1 seviyesinde gerçekleşti. Eylül döneminde 361,1 milyar YTL olan bankacılık sektörü toplam kredileri son bir aylık dönemde yüzde 3,3 oranında artarak Ekim ayında 373,1 milyar YTL'ye yükseldi. Sendikasyon kredileri de bir önceki aya göre yüzde 4,6 oranında azalarak 12,8 milyar dolar seviyesine geriledi.

KOBİ'lerin kredileri takibe düştü

BDDK raporuna göre, bankacılık sektörü toplam kredileri Ekim döneminde 373,1 milyar YTL'ye yükseldi. Eylül döneminde 271,1 milyar YTL seviyesinde olan Türk Parası cinsinden krediler son bir aylık dönemde yüzde 267,7 milyar YTL seviyesine gerilerken, aynı dönemde Bankacılık sektörünün KOBİ'lere 99 milyar YTL nakdi kredi kullandırdığı; KOBİ'lere kullandırılan kredilerin 4,4 milyar YTL'lik tutarının takibe düştüğü görüldü.

BDDK'dan sert uyarı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankacılık sektörünün yabancı para pozisyonları ve doğrudan maruz kaldığı kur riskinin oldukça sınırlı olduğunu kayıt altına alırken, buna karşın şirketlerin yurtdışı kredilerinin bankacılık sektörü için tehdit yarattığını bildirdi. BDDK, Türk Bankacılık Sektörü Kur Riski Değerlendirme Raporu- Eylül 2008 sayısını açıkladı. BDDK, "Bankaların kredi müşterisi durumunda olan şirketler kesiminin yurtdışından kullandığı krediler nedeniyle taşıdıkları kur riskinin potansiyel bir kredi riskine dönüşme tehdidi devam etmektedir" değerlendirmesini yaptı. Raporda, özellikle yaşanmakta olan global krizin oluşturduğu belirsizlik ortamında faiz riskinin kredi riski ile birlikte önemli bir risk faktörü olduğu kaydedildi.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=25.12.2008&i=158374