Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Merkez Bankası’ndan Hükümete Mektup PDF Yazdır e-Posta
06 Nisan 2024

1- Asgari ücreti artırmayın.

2- Yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ile ücret ve vergi ayarlamalarında OVP’de sunulan enflasyon tahminlerini gözeterek para politikasındaki sıkı duruşu ihtiyatlı maliye politikası ile destekleyin.

3- OVP’de ilan edilen orta vadeli hedeflere dezenflasyon patikasıyla uyumlu olacak şekilde bağlı kalın.

4- Yapısal reformlara devam edin.

?Seçim sonrası olacaklar netleşmeye başladı!

?Neoliberalizme tam gaz devam‼️ Enflasyonun faturası ücretliye, emekçiye ve emekliye kesiliyor..

1️⃣Merkez Bankası, Hükümete yazdığı mektupta asgari ücrete Temmuz 2024'te ikinci bir zam yapılmamamasını istedi. Böylece ücret artışları bir kez daha enflasyonun sebebi ilan edildi.

2️⃣Hükümet zaten asgari ücrete ikinci zam yapılmayacağını ilan etmişti. Böylece Temmuz 2024'te asgari ücret artışı olmayacağı netleşti.

3️⃣Emekliye Temmuz 2024'ten önce her hangi bir iyileştirme yapılması söz konusu değil!

4️⃣Temmuz 2024'te ise işçi ve esnaf emekli aylıkları yasa gereği 6 aylık resmi enflasyon (Ocak-Haziran) oranında artacak. Bu artışı "enflasyona karşı koruduk" diye sunulacak...

5️⃣Bir diğer tehlike 10 bin TL'ye tamamlanan en düşük aylık artmazsa emeklilerin önemli bir bölümü resmi enflasyon oranında bile zam alamayacak.

6️⃣Memurlara Temmuz 2024'te toplu sözleşmedeki ucube hüküm nedeniyle enflasyonun yaklaşık 5 puan altında zam yapılacak. Aynı şey memur emeklileri için de söz konusu olacak. Hükümetin bu kaybı telafi etmesi pek olası görünmüyor.

7️⃣Emeklilik sisteminde adalet bekleyenler için gelecek seçime kadar ümit ışığı yok. Hükümet SGK'de gider artışına yol açacak bir düzenleme yapmayacak. Emeklilik yaşı, kademe ve benzeri iyileştirmeler yapılmayacak.

8️⃣Kamu tarafından yönlendirilen mal ve hizmet fiyatlarına seçim nedeniyle yapılmayan zamlar yapılacak. Ciddi bir zam dalgası olacak. Vergi artışları da cabası.

9️⃣Sözün özü sıkı para politikası, kemer sıkma politikası sıkı biçimde uygulanacak. Hükümet halkın alım gücünü düşürmeye ve harcamalarını kısmaya yönelik sıkı bir neoliberal politika izleyecek.

1️⃣0️⃣IMF'siz ve IMF'li sıkı bir sıkılaştırma, kemer sıkma politikası izleyecekler.

⁉️Enflasyonla mücadele için neoliberal ezber bu: Talebi kısmak, ücretleri baskılamak, kamu harcamalarını kısmak! ERKAN AYAN

Merkez Bankası Mektubu Tamamı İçin Tıklayınız