Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kıdem Tazminatı Haczedilebilir mi? PDF Yazdır e-Posta
06 Nisan 2024

???? Kıdem Tazminatı Haczedilebilir mi?
????İşçiye Kıdem Tazminatı Ödenmesi / Ödenmemesi Durumu
????İşten Ayrılan Çalışana İcra Haczi Müzekkeresi Gelmesi Halinde

İşçinin borçlarından ötürü işverene maaş haczi müzekkeresi gönderilmekte ve işveren kendisine tebliğ edilen maaş kesinti bildirimindeki kalemleri bildirilen oranda kesmekle mükelleftir.

???? İşçinin ücretinden en fazla 1/4 oranında kesinti yapılabilir, işçiye kıdem tazminatı tahakkuk etmesi halinde işveren ne yapacaktır?

- İşveren işçinin işten ayrıldığı tarihteki güncel icra hacizlerine sırası ile ödemesi gerekir. Yani İşçinin ücretinden 1/4 oranında kesinti yapar. İşçiye ödeyeceği kıdem tazminatının tamamını icra borcunun tamamını veya tazminat tutarı kadarını öder.
- İcra dairesine işçinin işten ayrıldığına dair cevabi yazı yazar.

Örnek:
İşçi A, 25000 TL ücretle çalışmakta ve B icra dairesine 50.000 TL, C icra dairesine 25.000 TL olmak üzere maaşında haciz bulunmaktadır. İşçi A'nın 31 mart itibariyle iş akdini sonlandırması veya işveren tarafından sonlandırılması halinde işveren nasıl hareket etmelidir?

- İşveren işçinin ücretinden 1/4 oranında kesinti yapmalı bu da 6.250 TL
- İcra dairesine bildirimde bulunur (işten ayrıldığını bildirir)

Örnekte işçiye 50.000 TL kıdem tazminatı tahakkuk ettiğini varsayarsak
- 1. İcra dairesine ücretinden kesinti olan 6.250 TL ve kalan bakiye kıdem tazminatından tamamlanarak 43.750 TL ödenir.
-2. İcra dairesine kıdem tazminatından bakiye kalan 6.250 TL ödenir.

????İşten ayrılan işçiye maaş haczi müzekkeresi gelmesi halinde:

İş akdi sonlanan işçi için icra haczi müzekkeresi gelmesi halinde işveren durumu icra dairesine bildiren cevabi yazı yazmalıdır.

Örnek cevabi yazı aşağıdaki gibi olabilir.
....
Yukarıda numarası verilen dosya ile aleyhine icra takibine girişilmiş bulunan dosyanız borçlusunun maaş haczi için şirketimize (........) müzekkere yazılmıştır. Söz konusu müzekkere .../.../... tarihinde tarafımıza tebliğ edilmiştir.

Borçlu .../.../.... tarihinde işten ayrılmış olup tüm yasal haklarımız saklı kalmak üzere, bahse konu personel için ihbar ve kıdem tazminatı tahakkuk etmediğinden aylık ücreti dışında bir ödeme yapılmamıştır. (buradaki yazı personelin durumuna göre özelleştirilmeli)

MURAT DELİP

 

İş Hukuku | Bordrolama | İK Teknolojileri