Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SGK Açısından 5 Personelin Maaşını Elden Verilmesi Halinde Ceza Durumu PDF Yazdır e-Posta
05 Nisan 2024

1-İşverenler, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az beş olması halinde, çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler.

2-Banka aracılığıyla ödeme yapması gereken işverenler, işyerlerinin bulunduğu mahalde banka şubesi bulunmaması ya da çalışanlara banka aracılığıyla ödeme yapılmasına imkân bulunmaması hâlinde ödemeler, T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü şubeleri aracılığıyla yapılır.

3- Kanun, işverenin ücreti kasten süresi içinde ödeyememesi, eksik ödemesi ya da süresi içinde ödeyememesi halinde idari para cezası uygulanacağını hüküm altına almıştır. Yani Kast unsurunun arandığı üç hal vardır. Ücreti hiç ödeyememe hali, eksik ödeme hali ve süresi içinde ödeyememe hali…

4- Ücret ve eklerini bankadan ödeyemeyen işverenler yukarıda belirtildiği üzere şartlara göre T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü şubeleri aracılığı ile ödemek zorundadırlar. Aksi halde bankadan ödeme yükümlülüğü yerine getirilmemiş sayılır. Elden ödeme yapılması halinde kast unsuru aranmaz ve işçi ve aybaşına idari para cezası uygulanır.

**Örnekteki işyerinde 2024 yılında 1 ay için elden ödeme yapıldığı varsayıldığında, 5 işçi için 1.514,00-TL x 5 işçi x 1 ay=7.570,00-TL idari para cezası uygulanır.

OKAN KARAGÜLLE

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı- İş Müfettişi