Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Konaklama Vergisini Seyahat Acentaları Mı? Yoksa Konaklama Hizmetini Sunan Mı? Ödeyecek Ve Ödenen Vergi Gider Yazılabilecek Mi? PDF Yazdır e-Posta
02 Nisan 2024

01.01.2023 tarihinde hayatımıza giren konaklama vergisi yeni bir vergi türü olmasına rağmen zamanla karşılaşılan durumlar neticesinde belli konulara açıklık getirileceği, özelgeler verileceği belki de tebliğ ve Kanunda birtakım değişiklikler yapılarak tereddütlü konulara çözüm bulunabilecektir. Konaklama vergisi turizm sektörüyle ilgili olup otel, motel, pansiyon, kamping vb. gibi geceleme hizmeti sunan işletmelerde geceleme hizmeti verilmesi ile vergiyi doğuran olay meydana gelmektedir. Verginin mükellefi mutlak surette konaklama hizmetini sunan konaklama tesisidir. Dolayısıyla verginin konaklama tesisi tarafından beyan edilmesi ve ödenmesi gerekmektedir. Turizm sektörü gereği müşterilere her ne kadar seyahat acentaları tarafından tatil paketleri satılıp konaklama vergisi adı altında tahsilat yapılsa da bu verginin asıl mükellefi konaklama hizmetini sunan konaklama tesisi olup bu tesis tarafından verginin beyan edilmesi esastır.

Konaklama vergisinin konusunu, otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal vb. alanların kullanımı gibi) oluşturur. Geceleme hizmetinin; sağlıklı yaşam tesisleri, eğlence merkezleri gibi tesislerin bünyesinde sunulması, vergilendirmeye etki etmez.

Mezkûr fıkrada, konaklama tesisleri bakımından bir sınırlandırma bulunmamakta olup, tesisin; türü, sınıfı, niteliği, ilgili mevzuatta yer alan tarif ve tanımlamaları ve ilgili mevzuata göre turizm işletmesi belgesi ve/veya işyeri açma/işletme belgesi olup olmadığına bakılmaksızın, konaklama hizmeti sunan bütün tesislerde verilen yukarıda sayılan hizmetler vergiye tabidir.

Tebliğde belirtildiği üzere kamu ya da özel sektörün tasarrufunda olan yerlerde personelin konaklaması için ayrılan misafirhane, konukevi, dinlenme tesisi, kamp gibi tesisler ile uygulama otelleri, geceleme hizmeti sunan diğer tüm tesislerde verilen geceleme hizmetleri konaklama vergisine tabidir.

Konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti vergiye tabidir.

Günlük gecelemelerde kişinin gecelemeyi tamamlamaksızın tesisten ayrılmasının vergilendirmeye tesiri yoktur.

Orhan BAYTEKİN*

E-Yaklaşım / Nisan 2024 / Sayı: 376

 _____________

 

* Vergi Başmüfettişi