Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KADIN İŞÇİNİN DOĞUM İZNİNDE GEÇEN SÜRELER YILLIK İZİN KIDEMİNDEN SAYILIR MI? PDF Yazdır e-Posta
23 Mart 2024

Kadın işçi hamileliğinin 32. haftasından itibaren doğum iznine ayrılır. Ancak doktor raporu ile 37. haftaya kadar çalışabilir bu durumda 5 haftalık süre doğum sonrasına aktarılır.

Yani kadın işçi doğum öncesi 8, doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta çoğul gebelikte 18 hafta doğum iznine ayrılır. Bu sürelerde işveren işçiye ücretini ödeyebilir ya da iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde bir hüküm yoksa ödeme yapmak zorunda değildir.

Doğum izni biten işçinin daha sonra yıllık izin kullanmak istemesi durumunda yıllık izin kıdemi hesabı nasıl yapılacaktır?

Yıllık izin kıdemi hesabında işçinin fiilen çalıştığı veya İş Kanunu'nun 55. Maddesinde belirtilen yıllık izin bakımından çalışılmış gibi sayılan haller kapsamındaki süreler yıllık izin bakımından çalışılmış sayılır.

İş Kanunu 55. Maddesinde belirtilen durumlardan biri de Kadın işçilerin 74 üncü madde gereğince doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günlerdir.

İş Kanunu madde 74'te Analık halinde çalışma ve süt izni şartları belirlenmiştir. Bu nedenle yıllık izin kıdemi bakımından bu süreler dikkate alınmalıdır. MURAT DELİP