Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Enflasyon Düzeltmesi Sonucu Kar Dağıtımı PDF Yazdır e-Posta
18 Mart 2024

2023 yılına ilişkin enflasyon düzeltmesi öncesi geçmiş yada cari yıl karı olan firmanın düzeltme sonrası dağıtılabilir karın kalmaması halinde geçmiş yıl karı ve dönem karı dağıtılabilecek mi?

Örneğin;

2023 düzeltme öncesi

Sermaye 5 milyon,
Olağan üstü yedek 3 milyon,
Dönem karı 12 milyon olan bir işletme düzeltme sonrası
Sermaye 15 milyon (10 milyon 698 hs)
Olağanüstü yedek 8 milyon (5 milyon 698 hs)
Düzeltme sonrası geçmiş yıl karı (698 hs= 12 milyon- (10 milyon+5 milyon)) -3 milyon geçmiş yıl zararı 580 hesaba kaydedilecektir.

Bu durumda düzeltme öncesi (3 milyon olağanüstü yedek+12 milyon dönem karı ) 15 milyon dağıtılabilir kar var iken düzeltme sonrası dağıtılabilir kar ( 3 milyon olağanüstü yedek-3 milyon zarar) sıfır çıkmakta.

 

Düzeltme öncesi var olan 15 milyon dağıtılabilir kar, 10 milyonu 502 sermaye düzeltmesi olumlu karları hesabında ve 5 milyonu olağanüstü yedekler düzeltme farkı hesabında yer almaktadır. Bunların dağıtımı mümkün mü?

TTK ya göre ( madde 64, madde 227) kar dağıtımı vuk kapsamında ortaya çıkan mali tablolar üzerinden yapılması mümkün olup, bu örnekte dağıtılabilir karın kalmadığı sonucu çıkmakta.
Enflasyon düzeltmesi sadece dağıtılabilir karı değil, şirketin özsermayesini de azaltabilmektedir. Bu durumda da TTK borca batıklık söz konusu olacak mı? Selahattin Gökmen YMM