Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2023 Yılında Yapılan Enflasyon Düzelmesi Sonucu Oluşan Kar ya da Zarar 2024 Yılında Nasıl Enflasyon Düzeltmesine Tabi Tutulacaktır PDF Yazdır e-Posta
16 Mart 2024

555 seri no.lu VUK Tebliğinin 30/3 maddesi aşağıdaki gibidir:

(3) 2023 hesap dönemi sonuna ait bilançonun düzeltilmesi sonucu oluşan geçmiş yıllar kârları veya zararları, kaydedildiği “Geçmiş Yıllar Kârları/Zararları” hesabının alt hesabında izlenir ve sonraki dönemlerde, 213 sayılı Kanunun mükerrer 298’inci maddesi ve bu Tebliğin dördüncü bölümünde yer alan esaslara göre düzeltme işlemine tabi tutulur.

Buna göre 31.12.2023 tarihli bilançoların düzeltilmesi sonucunda oluşan geçmiş yıl karı veya zararı 2024/1 geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesine tabi tutulacaktır.

Oluşan geçmiş yıl karı Aralık/2023 döneminden (2915,02 düzeltme kat sayısı dikkate alınarak) Mart/2024 dönemine kadar endekslenecektir ve oluşan enflasyon düzeltmesi farkı vergiye tabi gider olarak dikkate alınacaktır.

Aynı şekilde geçmiş yıl zararı da enflasyon düzeltmesine tabi tutulacaktır. Ancak oluşan bu fark geçmiş yıl zararı öz sermayeyi düzenleyici bir hesap olduğu için kar hesaplarına aktarılacaktır ve vergiye tabi olacaktır.

Kısacası 2023 yılında enflasyon düzeltmesi sonucu oluşan kar gider etkisi yaratacakken oluşan zarar ise gelir etkisi yaratacaktır.

Özellikle belirtmek isteriz ki 2023 yılında oluşan bu geçmiş yıl karının gider etkisi yaratması için sermayeye eklenmesine gerek bulunmamaktadır. Eğer böyle bir yöntem seçilirse geçmiş yıl karının sermayeye eklendiği tescil tarihi dikkate alınarak enflasyon düzeltmesi gerçekleşeceği için düzeltmeye esas tarih Aralık/2023 yerine daha sonraki dönemler olacaktır. (Tescil tarihinin dikkate alınması gerektiği 165 seri no.lu VUK Sirkülerinin 11 no.lu örneğinin 4 numaralı dipnotunda belirtilmiştir.)

Mehmet Çağlar

 

E. Vergi Müfettişi Yeminli Mali Müşavir