Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARMA İŞLERİNDE ENFLASYON DÜZELTMESİ PDF Yazdır e-Posta
16 Mart 2024

VUK’un mükerrer 298/A maddesinin (3/b) bendi uyarınca “yıllara sâri inşaat ve onarma işlerine ilişkin maliyetler ile hakedişler, deftere kayıt tarihi esas alınarak düzeltme işlemine tabi tutulacaktır”

Mezkûr maddenin 5. Bendinde ise “yıllara sarî inşaat ve onarma işlerine ait maliyet ve hakedişlere ilişkin düzeltmeler, (698 no.lu) enflasyon düzeltme hesabı yerine (697 no.lu) yıllara sarî inşaat enflasyon düzeltme hesabına kaydedilir. Bu hesap işin bitiminde kâr/zarar hesabına intikal ettirilir” hükmüne yer verilmiştir.

555 sıra no.lu VUK Genel Tebliği’nin 27. Maddesinde yıllara yaygın inşaat ve onarma işlerine ait maliyet ve hakedişlerin 31.12.2023 tarihli düzeltmesine ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. Mezkûr tebliğde yıllara yaygın inşaat ve onarma işlerine ait maliyet ve hakedişlerin 2024 ve müteakip yıllardaki düzeltmesine ilişkin özel bir belirleme yapılmamıştır. Ancak, anılan tebliğin 33. Maddesi uyarınca, mezkûr 27. Maddedeki belirlemeler hem 2023 yılında hem de müteakip yıllarda yapılacak olan enflasyon düzeltmesi için geçerli olmaktadır.

Buna göre;

1) Gerek 2023 yılındaki gerekse müteakip yıllardaki maliyet ve hakedişlerin düzeltilmesinden doğan farklar öncelikle 697 no.lu hesaba kaydedilecektir.

Yıllara yaygın inşaat ve onarım işi devam ettiği müddetçe gerek 2023 yılındaki gerekse müteakip yıllardaki 697 no.lu hesap bakiyesi; BORÇ bakiyesi vermesi halinde 178.YYİEnflasyon Düzeltmesi Hesabına, ALACAK bakiyesi vermesi halinde ise 358.YYİEnflasyon Düzeltmesi Hesabına aktarılarak kapatılacaktır.

178 ve 358 no.lu hesapların işin bitiminde (işin bittiği yılda) kâr/zarar (648/658) hesabına intikal ettirilmesi gerekmektedir. Ancak, 2023 yılından gelen ve (648/658) no.lu hesaplara aktarılarak kapatılan 178/358 no.lu hesapların işin bittiği yılın beyannamesi üzerinde KKEG/diğer indirim olarak vergi dışında tutulması gerekecektir.

2) Yıllara yaygın inşaat ve onarma işlerine ait maliyetlerin düzeltmeye/taşımaya esas tarihi olarak, dönem sonlarındaki yansıtma hesapları yoluyla 170 no.lu yıllara yaygın inşaat ve onarma maliyeti hesabına intikal/aktarım tarihi esas alınmayacaktır. Bilakis, maliyetin ilgili maliyet hesaplarına (740 no.lu hizmet üretim maliyeti hesabına) kayıt tarihi düzeltmeye/taşımaya esas tarih olacaktır. 

Zübeyir Bakmaz

 

Doç. Dr., YMM, E.Vergi Müfettişi