Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SGK Tarafından Uygulanmakta Olan Gecikme Cezası Oranı 01.04.2024 Tarihinden Geçerli Olmak Üzere Değişti PDF Yazdır e-Posta
12 Mart 2024

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 89. maddesi kapsamında uygulanan gecikme cezası oranı, Resmi Gazete’nin 12.03.2023 tarihli sayısında yer alan kararla %2’den %3’e çıkarıldı.

Buna göre,

  • 01.04.2024 tarihinden geçerli olmak üzere SGK prim ve diğer alacakların yasal süresi içerisinde ödenmemesi halinde yasal sürenin bittiği tarihten itibaren ilk üç aylık sürede her bir ay için %3 oranında gecikme cezası uygulanacaktır.

 

  • Her ay için bulunan tutarlara ödeme süresinin bittiği tarihten başlamak üzere borç ödeninceye kadar her ay için ayrı ayrı Hazine Müsteşarlığınca açıklanacak bir önceki aya ait Yeni Türk Lirası cinsinden iskontolu ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama faizi bileşik bazda uygulanarak gecikme zammı hesaplanmaktadır. 
  • Cumhurbaşkanı, ilk üç ay için uygulanan gecikme cezası oranını iki katına kadar artırmaya veya bu oranı % 1 oranına kadar indirmeye, yeniden kanunî oranına getirmeye ve uygulama tarihini belirlemeye yetkilidir.
  • Dava ve icra takibi açılmış olsa bile, prim ve diğer Kurum alacaklarının ödenmemiş kısmı için gecikme cezası ve gecikme zammı tahsil edilir.

Söz konusu Karara aşağıdaki bağlantı yoluyla ulaşabilirsiniz.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 89 uncu Maddesinin İkinci Fıkrasına Göre Uygulanan Gecikme Cezası Oranının Yeniden Belirlenmesine İlişkin Karar (Karar Sayısı: 8256)