Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Pasaport Harcı Muafiyeti PDF Yazdır e-Posta
05 Mart 2024

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı

Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

 

 

   

Sayı

:

E-49327596-140.06.01[DV.ÖZ.2023.100]-238098

01.11.2023

Konu

:

Pasaport Harcı Muafiyeti Hk.

 
         

 

İlgi

:

12.07.2023 tarihli ve 717610 evrak kayıt sayılı özelge talep formunuz.

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanuna göre eşinizden dolayı gazi maaşı almakta olduğunuzu belirterek, pasaport harcından muaf olup olmadığınız hususunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

492 sayılı Harçlar Kanununun 83 üncü maddesinde, pasaport, ikamet tezkeresi, çalışma izni, çalışma izni muafiyeti, vize ve Dışişleri Bakanlığı tasdik işlemlerinden bu kanuna bağlı (6) sayılı tarifede yazılı olanların harca tabi olduğu; 84 üncü maddesinde, pasaport, ikamet tezkeresi, çalışma izni, çalışma izni muafiyeti ve tasdik harçlarını, harca mevzu olan işlemin yapılmasını isteyen kişilerin ödemekle mükellef olduğu hükme bağlanmış, Kanuna bağlı (6) sayılı tarifenin I inci bölümünde pasaport harçlarına yer verilmiştir.

Aynı Kanunun 85 inci maddesinde, harçtan müstesna tutulan pasaportlar, ikamet tezkereleri, çalışma izni, çalışma izni muafiyeti ve tasdik işlemlerine, 86 ncı maddesinde ise pasaport harcından muaf olanlara yer verilmiş olup, 1005 sayılı Kanuna göre aylık alanların pasaport harçlarından muaf olacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır.

Öte yandan, 492 sayılı Kanunun 123 üncü maddesinin birinci fıkrasında, özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişiler ile ilgili işlemlerden harç alınmayacağı hüküm altına alınmış olup, 1005 sayılı Kanunda da söz konusu Kanuna göre aylık alanların pasaport harçlarından muaf olacağına ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.

Bu itibarla, 1005 sayılı Kanuna göre maaş alanlardan pasaport harcı aranılmayacağına dair gerek 492 sayılı Kanunda gerekse 1005 sayılı Kanunda bir hüküm bulunmadığından, pasaport almak istemeniz durumunda 492 sayılı Kanuna bağlı (6) tarifenin I inci bölümü gereğince harç ödemeniz gerekmektedir. 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

 

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.