Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Mühendislik Ve Danışmanlık Faaliyetinin Vergilendirilmesi PDF Yazdır e-Posta
05 Şubat 2024

T.C.

ELAZIĞ VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 
   

Sayı

:

E-48816587-120-5704

05.02.2024

Konu

:

Mühendislik ve danışmanlık faaliyetinin vergilendirilmesi

 
         

İlgi

:

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, serbest meslek erbabı olarak bina projelerine yönelik mühendislik ve danışmanlık faaliyetinde bulunduğunuz, bu faaliyetinize ek olarak idari danışmanlık faaliyeti kapsamında devlet destekli projelere, yerel yönetimlere, KOBİ'lere yönelik (KOSGEB, TKDK vb.) proje ve danışmanlık hizmeti ile doğal bilimler ve mühendislikle ilgili diğer araştırma ve deneysel geliştirme faaliyetlerini de yaptığınızı belirterek söz konusu faaliyetlerin serbest meslek faaliyeti kapsamında değerlendirip değerlendirilmeyeceği konusunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun;

- "Ticari kazancın tarifi" başlıklı 37 inci maddesinde, "Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır.

...",

- "Serbest meslek kazancının tarifi" başlıklı 65 inci maddesinde, "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.

...",

- "Serbest meslek erbabı" başlıklı 66 ncı maddesinde, "Serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler, serbest meslek erbabıdır. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılması bu vasfı değiştirmez.

..."

hükümlerine yer verilmiştir.

Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanununun serbest meslek kazançlarının vergilendirilmesine yönelik hükümlerine ilişkin olarak 221 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde ayrıntılı açıklamalara yer verilmiş olup anılan Tebliğin;

- "Serbest Meslek Faaliyeti-Serbest Meslek Erbabı" başlıklı bölümünde,

"Bir faaliyetin serbest meslek faaliyeti olup olmadığı, faaliyetin;

- sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanması,

 - bir işverene bağlı olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması,

 - devamlı olması,

unsurlarını taşıyıp taşımadığına bağlı bulunmaktadır.",

- "1.2.Serbest meslek erbabı" başlıklı bölümünde,

"10. Gelir Vergisi Kanununun 66 ncı maddesinde serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler serbest meslek erbabı olarak tanımlanmıştır. Buna göre, bir kimsenin serbest meslek erbabı olabilmesi için hem serbest meslek faaliyetinde bulunması hem de bu faaliyeti mutad meslek halinde yapması gerekmektedir.

11. Diğer taraftan söz konusu maddede serbest meslek faaliyetinin yanında başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılmasının bu vasfı değiştirmeyeceği belirlenmiştir. Dolayısıyla serbest meslek erbabı olan bir kimse aynı zamanda ticari kazanç sahibi veya ücretli de olabilir. Bu durum onun serbest meslek erbabı olma niteliğini değiştirmez."

açıklamaları yer almaktadır.

Serbest meslek faaliyetinde ana unsur, faaliyetin sermayeden ziyade kişisel çalışmaya ilmi veya mesleki bilgi ve ihtisasa dayanmasıdır. Bu unsur, serbest meslek faaliyetini ticari faaliyetten ayıran en önemli özellik olup söz konusu faaliyetlerden elde edilen kazançların daha çok emek ürünü olduğunu göstermektedir. Serbest meslek faaliyetinde yalnızca emeğe dayanan organizasyon yeterli olmadığı gibi aynı zamanda geliri doğuran emeğin, ilmi veya mesleki bilgi ve ihtisasa dayanması koşulu da aranmaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, iştigal ettiğiniz bina projelerine yönelik mühendislik ve danışmanlık faaliyetine ek olarak başlamış olduğunuz doğal bilimler ve mühendislikle ilgili diğer araştırma ve deneysel geliştirme faaliyeti, işletme ve diğer idari danışmanlık faaliyeti kapsamında devlet destekli projelere, yerel yönetimlere, KOBİ'lere yönelik (KOSGEB, TKDK vb.) proje ve danışmanlık hizmeti faaliyetlerinin, şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabınıza yapılması halinde, elde edeceğiniz kazancın serbest meslek kazancı kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

 

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.