Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Deneme Süresinde Feshin Sonuçları PDF Yazdır e-Posta
13 Şubat 2024

İşveren ve işçi anlaşması halinde iş sözleşmesine deneme süresi koyabilir. Deneme süresi normal şartlarda en fazla iki ay olabilir. Toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir.

Deneme süresinde işveren veya işçinin iş akdini feshetmesi halinde nelere dikkat etmeli?

???? İşveren ve işçi deneme süresini serbestçe belirleyebilir. Yasal sınırlar aşmamak kaydıyla Örneğin 1 ay belirlenmesi gibi.
???? Deneme süresi işçinin işe başladığı tarihten itibaren başlar. Örneğin 13.02.2024 tarihinde işe giren işçi 1 ay deneme süreli çalışması halinde 13.03.2024 tarihinde deneme süresi bitecektir.
???? Sözleşmenin belirli, kısmi veya belirsiz süreli olması deneme süresi konulmasına engel teşkil etmez.
⌛ Deneme süresi zarfında işçi ve işveren bildirimsiz iş sözleşmesini feshedebilir.

⚠ İşveren deneme süresi bittiği günden sonra haklı neden harici bildirim zorunluluğu doğar. Örneğin: 13.02.2024 tarihinde işe giren işçi 2 ay deneme süreli iş sözleşmesi ile çalışmaya başlamış ve işveren 14.04.2024 tarihinde işçiyi işten çıkarmış olsun bu durumda işçiye ya 14 günlük ihbar süresi verilecek ya da bu sürelerin ücretinin ödenmesi gerekir.

???? Sözleşmede deneme süresi uygulanacak ise mutlaka belirtilmelidir.
????Sözleşme bu sürelerle feshedilecek ise yazılı olarak karşı tarafa sunmalıdır.

????‍???? İşveren çıkış kodunu doğru seçmelidir. İşveren tarafından deneme süresince fesih yapılması halinde "1", işçi tarafından fesih yapılması halinde ise "2" kodu kullanılır.

Deneme süresinde fesihlerde:
???? İhbar süresi beklenmesi gerekmez, ihbar tazminatı ödenmez.
???? Kıdem tazminatı ödenmez
???? İşsizlik ödeneğinden yararlanılamaz.

⚠Deneme süresince işçinin diğer haklarının ödenmesi gerekir. Ayrıca bu dönemde işçi sigortasız çalıştırılamaz. Diğer işçilerden farklı muameleye tabi tutulamaz.

???? İşçinin aynı işyerinde aynı görevi yapması veya işverenin diğer işyerinde çalışmaya başlaması halinde deneme süresi konulmamalıdır.

???? Deneme süresi yıllık izin, kıdem ve ihbar tazminatı yönünden kıdemden sayılır. Bu süreler de dikkate alınması gerekir.

⚠İşveren bu süreyi iyi değerlendirmelidir. Zira bu süre işçiyi tanıma ve deneme süresi içerisinde çalıştırmaya devam edip etmeyeceği kararına vardığı dönem, aynı şekilde işçi de bu sürelerde işverenle çalışıp çalışmamaya karar vermesi gerekir. Bu sürelerin bitiminde bildirim süresi zorunluluğu doğacağı unutulmamalıdır.

???? Deneme sürelerinin yasal süreleri dışında belirlenmesi halinde bu sürelerde fesih deneme süresince yapılan fesih olarak değerlendirilemez. MURAT DELİP