Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Enflasyon Düzeltmesi Yapılmazsa Ne Olur? PDF Yazdır e-Posta
07 Şubat 2024

Malum olduğu üzere, şu sıralar vergi gündeminin ana konularından birisi "Enflasyon Düzeltmesi"

Zira söz konusu uygulama, kapsama giren mükellefler (bilanço esasına göre defter tutan Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükellefleri) açısından "ZORUNLULUK" arz etmektedir. Dolayısıyla söz konusu uygulama açısından mükelleflerin herhangi bir seçimlik hakları bulunmamaktadır.

Hal böyle iken, düzeltme yapılmaması durumunda uygulanacak müeyyidelere 555 sayılı VUK Genel Tebliğinin 56 ncı maddesinde yer verilmiştir. İlgili maddede; enflasyon düzeltmesi yapılmamasının, değerleme hükümlerinin usulüne uygun uygulanmadığı anlamına geleceği ve dolayısıyla cezai müeyyidenin de bu doğrultuda olacağı ve ayrıca muhasebe usul/esaslarına aykırılık dolayısıyla gerekli cezai işlemlerin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

Buna göre; enflasyon düzeltmesi yapılmadığı durumda, şayet düzeltme yapılsaydı verginin daha yüksek hesaplanmasının söz konusu olması durumunda eksik hesaplanan VERGİ, VERGİ ZİYAI ve FAİZ mükelleflerden aranabilecektir.

Ayrıca Vergi Usul Kanununun 353/6. maddesi gereğince Tekdüzen Hesap Planına aykırılıktan dolayı özel usulsüz cezası(2023 yılı 26.000-TL, 2024 yılı 40.000-TL)söz konusu olabilecektir.

 

AHMET TOKSOY YMM