Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası (2024) PDF Yazdır e-Posta
24 Ocak 2024

Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 2024 yılı için 230.000 TL’ye (2023 yılı için 150.000 TL’ye) kadar olan kısmı, aşağıdaki şartlarla gelir vergisinden müstesnadır:

a. İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmiş olması,

b. Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak bu şartı bozmaz.),

c. Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması halinde tüm ortakların işe başlama tarihi itibarıyla bu maddedeki şartları taşıması, ç. Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hali hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması,

d. Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması.

İstisna kapsamındaki faaliyetlerden kazanç elde edilmemesi veya istisna haddinin altında kazanç elde edilmesi hallerinde dahi yıllık beyanname verilir. Bu istisnanın, GVK’nın 94. maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur.

2.5.5 Sosyal içerik üreticiliği, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden sunulan hizmetler ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası 7338 sayılı Kanun’un (RG: 26.10.2021) 2. maddesiyle Gelir Vergisi Kanunu’na “Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası” başlıklı mükerrer 20/B maddesi eklenmişti.

Söz konusu madde ile internet ortamında sosyal içerik üretenler ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisi istisnası kapsamına alınmıştı. Bu düzenleme, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere yürürlüğe girmişti.

Ancak 28 Aralık 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7491 sayılı Kanun ile bu maddenin başlığı “Sosyal içerik üreticiliği, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden sunulan hizmetler ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası” olarak değiştirilmiştir. Ayrıca aynı Kanun’la, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağlanan kazançlar da bu istisna kapsamına alınmıştır.

İstisnadan faydalanmak isteyen mükelleflerin ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurarak istisna kapsamındaki faaliyetine ilişkin olarak “İstisna Belgesi” almaları gerekmektedir. Bunun için vergi dairesine dilekçe ile başvurulabileceği gibi vergi dairesine gitmeden Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde (gib.gov.tr) bulunan “Dijital Vergi Dairesi/İnteraktif Vergi Dairesi/İşlem Başlat/Vergi İşlemleri/”Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihaz Uygulama Geliştiriciliği İstisna Belgesi Talebi Dilekçesi (GVK Mük. 20/B Maddesi)” sekmesinden online başvuru imkânı da bulunmaktadır. Bu belge ile Türkiye’de kurulu bankalardan birine başvurarak bir hesap açtırılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır.

Bankalarda yeni hesap açılması halinde hesap açılış tarihinden itibaren, mevcut hesabın kullanılacak olması halinde ise mevcut hesabın bu amaçla kullanılacağına dair istisna belgesinin bankaya ibraz tarihinden itibaren 1 ay içerisinde banka hesaplarına ilişkin bilgilerin (Banka adı, banka şubesi, IBAN numarası) bağlı bulunulan vergi dairesine yazılı olarak verilmesi gerekmektedir. Bu bildirim de “Dijital Vergi Dairesi/İnteraktif Vergi Dairesi” üzerinden online olarak yapılabilmektedir.

Bankalar bu hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapacaklardır.

Kazanç toplamı gelir vergisi tarifesinin 4. dilimindeki tutarı (2024 yılında 3.000.000 TL) aşanlar ile tüm gelirlerini yukarıda belirtildiği şekilde tahsil etmeyenler bu istisnadan yararlanamazlar.

Diğer taraftan yukarıdaki şekilde vergilendirilen kazançlara konu teslim ve hizmetler, 7338 sayılı Kanun’un 55. maddesiyle KDV istisnası kapsamına da alınmıştır. KDV istisnası, KDV Kanunu’nun 17. maddesinin (4) numaralı fıkrasının (a) bendine hüküm eklenmek suretiyle gerçekleştirilmiştir.

 

Girişimcilerin taksitleri düzenli ödemeleri halinde en düşük bağkur primi 2024 yılı itibarıyla indirimli olarak 5900,70 TL olup 12 ay boyunca toplam tutar 70.808,40 TL dir. Dolayısıyla SGK(4b) primleri hazine tarafından karşılanmaktadır.