Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutarın Hazinece karşılanması PDF Yazdır e-Posta
19 Kasım 2008

Image

Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranın işveren hissesinden beş puanlık indirim ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genelgesi yayımlandı.

15.05.2008 tarih ve 5763 sayılı İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 26.06.2008 tarih ve 26887 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

 

5763 sayılı Kanun’la yapılan düzenlemelerden birisi de özel sektör işverenlerinin, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutarın Hazinece karşılanması teşviki olup, bu düzenlemeyle ilgili açıklamaların da yer aldığı 2008–93 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genelgesi yayımlanmıştır.

 

Genelgede yer alan açıklamalar aşağıda özetlenmiştir.

1- Yasal Düzenleme

5763 sayılı Kanun’un 24. maddesiyle 31.05.2006 tarih ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 81. maddesinde yapılan değişiklikle, özel sektör işverenlerinin, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutarının Hazinece karşılanması öngörülmüştür.

Düzenleme 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

2- Kapsam

a) İşverenler açısından kapsam

5510 sayılı Kanun’un 81. maddesinin (ı) bendine göre; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranının işveren hissesine ait kısmından yapılması öngörülen beş puanlık indirimden, bu Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalıları çalıştıran, özel sektör işyeri işverenleri yararlanabilir.

Resmi nitelikteki işyerleri için indirimden yararlanılması mümkün değildir.

b) Sigortalılar açısından kapsam

Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranının işveren hissesine ait kısmından yapılması öngörülen beş puanlık indirimden, özel nitelikteki işyerlerinde, 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalıştırılan ve uzun vadeli sigorta kollarına tabi bulunan sigortalılardan dolayı yararlanılabilecektir.

Sosyal Güvenlik Kurumu Genelgesinde yapılan açıklamaya göre;

· Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlardan,

· Yurt dışında çalışan sigortalılardan,

· Aday çırak, çırak ve öğrencilerden,

· Harp malulleri ile 3713 ve 2330 sayılı Kanunlara göre vazife malullüğü aylığı alanlardan yalnızca kısa vadeli sigorta kollarına tabi olanlardan,

· Ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklulardan,

· Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerlerden

dolayı beş puanlık prim indiriminden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

3- Sigorta Primi İşveren Hissesinden Beş Puanlık Kısmının Hazinece Karşılanmasına İlişkin Usul ve Esaslar

a) İşverenin, prim, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması

Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin işveren hissesinin beş puanlık kısmının Hazinece karşılanabilmesi için, işverenlerin, muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması gerekmektedir.

İşverenlerin muaccel borçlarının bulunup bulunmadığının, her bir işyeri bazında ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir. Buna göre, aynı veya farklı Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğünde işlem gören birden fazla işyeri dosyasının bulunması halinde, beş puanlık prim indiriminden, muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmayan işyerlerinden dolayı yararlanılabileceklerdir. Buna karşılık, muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunan işyerlerinden dolayı ise, (söz konusu borçlar ödenmediği sürece) bahse konu sigorta prim indiriminden yararlanılamayacaktır.

Yukarıda belirtilen koşulu taşıyanların söz konusu sigorta prim indiriminden yararlanabilmeleri için, aylık prim ve hizmet belgelerini 5510 sayılı Kanun türünü seçmek suretiyle yasal süresi içinde Kuruma göndermeleri gerekmektedir.

Aylık prim ve hizmet belgelerinin 5510 sayılı Kanun türü seçilmek suretiyle Kuruma gönderilmesi halinde, tahakkuk eden primlerin işveren hissesine isabet eden beş puanlık kısmı için Hazine tahakkuku oluşturulacaktır. Sigortalı hissesi ile Hazinece karşılanmayacak olan işveren hissesi prim tutarlarının tamamının yasal süresi içinde ödenmesi halinde, beş puanlık prim indiriminden yararlanılmış olunacaktır.

Dolayısıyla, 5510 sayılı Kanun türü seçilmek suretiyle Hazine tahakkuku oluşturulmuş olsa da söz konusu indirimden, gerek 5510 sayılı Kanun türü, gerek diğer teşvik kanunlarına ilişkin kanun türü, gerekse kanun türü seçilmeksizin düzenlenmiş olan aylık prim ve hizmet belgelerinden kaynaklanan sigorta primlerinin, sigortalı hissesi ile Hazinece karşılanmayacak olan işveren hissesinin tamamının yasal süresi içinde ödenmiş olması kaydıyla yararlanılabilecektir.

Öte yandan, muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçları bulunan işverenler, bahse konu borçlarının tamamını ödemeleri halinde, söz konusu sigorta prim indiriminden, yasal verilme süresi sona ermemiş ilk aylık prim ve hizmet belgesinden başlanılarak yararlanabileceklerdir.

Sigorta prim indiriminden yararlandıktan sonra, takip eden aylarda, kapsama giren borçlardan herhangi birinin veya birkaçının ödenmemiş veya eksik ödenmiş olması halinde, söz konusu borçlar ödeninceye kadar beş puanlık prim indiriminden yararlanılması mümkün olamayacaktır.

b) Kuruma olan borçların çeşitli kanunlar gereğince yapılandırılmış veya tecil ve taksitlendirilmiş olması

Muaccel borçları;

· 5458 sayılı Kanun gereğince yeniden yapılandırılmış,

· 5510 sayılı Kanunun geçici 24 ya da 25 inci maddelerine istinaden yeniden yapılandırılmış ya da

· 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine istinaden tecil ve taksitlendirilmiş,

olan işverenlerin, yapılandırma veya taksitlendirme işlemlerinin devam ediyor olması ve yapılandırma veya taksitlendirme kapsamına girmeyen muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının da bulunmaması kaydıyla, aylık prim ve hizmet belgelerini 5510 sayılı Kanun türünü seçmek suretiyle Kuruma göndermeleri mümkündür.

Beş puanlık prim indiriminden yararlanmak amacıyla, aylık prim ve hizmet belgelerini 5510 sayılı Kanun türünü seçmek suretiyle göndermek isteyen işverenlerin, 5458 sayılı Kanun ile 5510 sayılı Kanun’un geçici 24 ya da 25. maddelerine istinaden yeniden yapılandırılmış ya da 6183 sayılı Kanun’un 48. maddesine istinaden tecil ve taksitlendirilmiş borçları varsa, bu borçlar sorgulama sırasında dikkate alınmayacaktır.

Dolayısıyla, beş puanlık prim indiriminden yararlanmak amacıyla aylık prim ve hizmet belgelerini 5510 sayılı Kanun türünü seçerek göndermek isteyen işverenlerin borçları, yukarıda belirtilen şekilde yeniden yapılandırılmış ya da tecil ve taksitlendirilmiş ise, yapılacak olan sorgulama sırasında, bu işverenlerin yalnızca yapılandırma veya tecil ve taksitlendirme kapsamına girmeyen dönemlere ilişkin muaccel borçlarının olup olmadığına bakılacaktır.

c) Kuruma borcu bulunmamasına rağmen, müfredat kartlarındaki hatalı kayıtlar nedeniyle 5510 sayılı Kanun türünün seçilememesi

İşverenlerce, aylık prim ve hizmet belgelerinin e-Bildirge kanalıyla gönderilmesi sırasında, 5510 sayılı Kanun türünün seçilememesi ve 1,00 YTL veya üzerinde muaccel borcun bulunduğu yönünde uyarı mesajı ile karşılaşılması durumunda, aylık prim ve hizmet belgelerinin 5510 sayılı Kanun türünü seçerek gönderebilmeleri için bu borçların, hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte ödenmesi gerekmektedir.

Böyle olmakla birlikte, muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmayan işverenlerce, aylık prim ve hizmet belgelerinin e-Bildirge kanalıyla Kuruma gönderilmesi sırasında, 5510 sayılı Kanun türünün seçilememesi ve yukarıda belirtilen nitelikteki borç türlerinin bir veya birkaçından dolayı 1,00 YTL veya üzerinde muaccel borcun bulunduğu yönünde uyarı mesajı ile karşılaşılması durumunda, bu nitelikteki işyeri işverenlerinin hatalı kayıtların düzeltilmesi amacıyla, işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir.

d) 5510 sayılı Kanun türü seçilmek suretiyle düzenlenmiş aylık prim ve hizmet belgesinin Kuruma yasal süresi içinde verilmesi

5510 sayılı Kanun’un 81. maddesine göre, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin işveren hissesinin beş puanlık kısmının Hazinece karşılanabilmesi için, muaccel borcu bulunmayan özel nitelikteki işyeri işverenlerinin, beş puanlık prim indirimine ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içinde vermeleri gerekmektedir. Buna göre, en geç ilişkin olduğu ayı takip eden ayın 23’üne kadar verilmeyen aylık prim ve hizmet belgelerinden dolayı beş puanlık indirimden yaralanılması mümkün değildir.

Aylık prim ve hizmet belgesinin Kuruma verilmesi gereken süre içinde, muaccel borçları bulunmayan işverenlerin, aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içinde olmakla birlikte, sehven 5510 sayılı Kanun türünü seçmeden göndermiş olmaları veya müfredat kartlarındaki hatalı kayıtların düzeltme işlemlerinin yapılması amacıyla işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne müracaat etmeden 5510 sayılı Kanun türünü seçemeden göndermiş olmaları halinde, söz konusu işverenlerin, bahse konu aylık prim ve hizmet belgelerinden kaynaklanan sigorta primlerini yasal süresi içinde ödemiş olmaları kaydıyla, beş puanlık prim indiriminden yararlanmaları mümkündür. Ancak, prim indiriminden yararlanılabilmesi için, daha önce yasal süresi içinde verilmiş ve kanun türü seçilmeksizin düzenlenmiş aylık prim ve hizmet belgesi için iptal nitelikte, 5510 sayılı Kanun türü seçilmek suretiyle asıl nitelikte aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenerek söz konusu belgelerin işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne kâğıt ortamında verilmesi gerekmektedir.

e) Tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi

Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin işveren hissesinin beş puanlık kısmının Hazinece karşılanabilmesi için, aynı aya ilişkin olmak üzere, gerek 5510 sayılı Kanun türü, gerek diğer teşvik kanunları, gerekse kanun türü seçilmeksizin yasal süresi içinde verilmiş aylık prim ve hizmet belgelerinden dolayı tahakkuk etmiş sigorta primlerinin, işveren hissesinin Hazinece karşılanmayan kısmı ile sigortalı hissesinin tamamının yasal süresi içinde ödenmesi şarttır.

Sigorta primlerinin işveren hissesine isabet eden kısmının Hazinece karşılanmayan kısmı ile sigortalı hissesinin yasal süresi içinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, (söz konusu tutar gecikme cezası ve gecikme zammı ile sonradan ödense dahi) ilgili ay için malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primlerinin işveren hissesinin beş puanlık kısmının Hazinece karşılanması söz konusu olmayacak, tahakkuk eden sigorta primlerinin tamamı (Hazine hissesi de dâhil), gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte işverenlerden tahsil edilecektir.

5510 sayılı Kanun türü seçilmek suretiyle tahakkuk etmiş sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesine rağmen, işsizlik sigortası primlerinin ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ilgili ay için indirimden yararlanılabilecektir. Buna karşın ödenmemiş veya eksik ödenmiş işsizlik sigortası primleri gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte ödenmediği sürece takip eden aylarda beş puanlık prim indiriminden yararlanılması mümkün olamayacaktır.

4- Hazinece Karşılanacak Beş Puanlık Prim Tutarının Hesaplanması

İşverenlerin, kapsama giren sigortalılarına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerini 5510 sayılı Kanun türünü seçerek yasal süresi içinde göndermeleri halinde, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden;

· Fiili hizmet zammının uygulanmadığı işlerde; % 11,

· 60 gün fiilî hizmet gün sayısı eklenecek işlerde; % 12,

· 90 gün fiilî hizmet gün sayısı eklenecek işlerde; % 12,5,

· 180 gün fiilî hizmet gün sayısı eklenecek işlerde; % 14,

işveren hisselerinin beş puanlık kısmı, ilgili ayda tahakkuk etmiş sigorta primlerinin işveren hissesinin Hazinece karşılanmayan kısmı ile sigortalı hissesinin tamamının yasal süresi içinde ödenmesi kaydıyla, Hazinece karşılanacaktır.

Sosyal Güvenlik Kurumunca yayımlanan Genelgede sigorta primi işveren hissesinin Hazinece karşılanacak kısmına ilişkin ayrıntılı örnekler yer almaktadır.

5- Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinin Yasal Süresi İçinde Verilmiş ve Muhteviyatı Primlerinin de Yasal Süresi İçinde Ödenmiş Sayıldığı Hallerde Beş Puanlık Prim İndiriminden Yararlanmanın Usul ve Esasları

Muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmayan özel nitelikteki işyeri işverenlerinin düzenleyecekleri aylık prim ve hizmet belgelerini, süresi içinde vermeleri, ilgili ayda tahakkuk etmiş sigorta primlerinin işveren hissesinin Hazinece karşılanmayan kısmı ile sigortalı hissesinin tamamını da süresi içinde ödemeleri halinde beş puanlık prim indiriminden yararlanmış olacaklardır.

Öte yandan, aylık prim ve hizmet belgeleri Kuruma, Kanun türü seçilmeden veya farklı Kanun türü seçilmek suretiyle gönderilmiş ise, bu belgelerde kayıtlı sigortalılara ilişkin düzenlenecek ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgeleri de yine Kanun türü seçilmeksizin ya da asıl belgede kayıtlı olan Kanun türü seçilmek suretiyle Kuruma gönderilecektir.

Dolayısıyla, daha önce düzenlenmiş asıl nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar için 5510 sayılı Kanun türü seçilmiş ise, bu sigortalılara ilişkin yukarıda sayılan haller dolayısıyla düzenlenecek ek nitelikte aylık prim ve hizmet belgeleri için de 5510 sayılı Kanun türü seçilecek, buna karşın çeşitli nedenlerle daha önce düzenlenmiş asıl nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar için 5510 sayılı Kanun türü seçilmemiş ise, bu sigortalılara ilişkin yukarıda sayılan haller dolayısıyla düzenlenecek ek nitelikte aylık prim ve hizmet belgelerinin süresi içinde verilip verilmediğine veya muaccel borcunun olup olmadığına bakılmasızın yine 5510 sayılı Kanun türü seçilemeyecektir.

6- Afet nedeniyle aylık prim ve hizmet belgesinin verilme süresi ile muhteviyatı primlerin ödeme süresinin ertelenmesi halinde beş puanlık prim indiriminden yararlanmanın usul ve esasları

5510 sayılı Kanun’un 91. maddesi hükmü gereğince, afet nedeniyle prim borçlarının ertelenmesine Kurumca karar verilen işverenler;

· Aylık prim ve hizmet belgesinin Kuruma gönderileceği tarihte muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması,

· 5510 sayılı Kanun türü seçilmek suretiyle düzenlemiş oldukları aylık prim ve hizmet belgelerini, süresi içinde vermiş olmaları,

· Ertelemeye tabi tutulmuş sigorta prim borçlarını erteleme süresi içinde ödemeleri,

kaydıyla beş puanlık prim indiriminden yararlanabilirler.

7- Kurum Alacaklarının Katma Değer Vergisi İade Alacağından Mahsup Suretiyle Ödenmesi

Cari aya ilişkin sigorta primi ve işsizlik sigortası primleri, yasal ödeme süresinin sona erdiği tarihten itibaren on beş gün içinde katma değer vergisi alacağından mahsup suretiyle ödendiği takdirde yasal süresi içinde ödenmiş kabul edilmektedir.

Buna göre, muaccel borcu bulunmayan işverenlerin 5510 sayılı Kanun türünü seçmek suretiyle yasal süresi içinde Kuruma vermiş oldukları aylık prim ve hizmet belgelerinden kaynaklanan sigorta prim borçlarını yasal ödeme süresinin sona erdiği tarihten itibaren on beş günlük süre içinde katma değer vergisi iade alacağından mahsup suretiyle ödemeleri halinde, beş puanlık prim indiriminden yararlanmış olacaklardır.

Cari aylara ilişkin sigorta prim borçlarının yasal ödeme süresinin sona erdiği tarihten itibaren on beş günlük süre içinde katma değer vergisi iade alacağından mahsup suretiyle ödenmesi sırasında, mahsup edilen tutarın sigorta prim borcunun tamamını karşılamaması durumunda, mahsup edilen kısım yasal süresi içinde ödenmiş sayılmakta, buna karşın ödenmemiş kısım, on beş günlük süre dikkate alınmaksızın, yasal ödeme süresinin sona erdiği tarihten ödemenin yapılacağı tarihe kadar gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilmektedir.

Dolayısıyla, cari aya ilişkin sigorta prim borçlarının bir kısmı yasal ödeme süresinin sona erdiği tarihi izleyen on beş günlük süre içinde katma değer vergisi iade alacağından mahsup edilmek suretiyle ödenmesi halinde, ödenen kısım her ne kadar yasal süresi içinde ödenmiş kabul edilse de, sigorta prim borcunun kalan kısmının yasal süresi içinde ödenmemiş olması nedeniyle beş puanlık prim indiriminden yararlanılması mümkün olamayacaktır.

8- Diğer Teşvik Kanunlarından Yararlanan İşverenlerin Sigorta Prim İndiriminden Yararlanmalarına İlişkin Usul ve Esaslar

Diğer teşvik kanunlarına istinaden işveren hissesi sigorta prim teşviki uygulamasından yararlanmakta olan işverenlerin, teşvik kapsamına giren sigortalılarından dolayı aynı dönem için ve mükerrer olarak beş puanlık prim indiriminden yararlanmaları mümkün bulunmamaktadır.

Buna karşın, diğer teşvik kanunlarından yararlanan işverenler, diğer teşvik kanunları kapsamına girmeyip 5510 sayılı Kanun’un 81. maddesinin (ı) bendi kapsamına giren sigortalılarına ilişkin düzenleyecekleri aylık prim ve hizmet belgelerini, 5510 sayılı Kanun türünü seçerek göndermeleri mümkündür.

Örnek- Koşulları taşıyan bir gerçek kişinin,

· 18–29 yaşları arasında yeni işe aldığı dört sigortalısından dolayı 4447 sayılı Kanun’un geçici 7. maddesi hükmünden,

· İki sigortalısının özürlü olması nedeniyle 4857 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi hükmünden,

yararlanılabilecek durumda olduğu ve söz konusu işyerinde herhangi bir teşvik kanunu kapsamına girmeyen altı sigortalının daha çalışmış olduğu varsayıldığında, bahse konu işveren yasal süresi içinde verilmek kaydıyla, aylık prim ve hizmet belgesini aşağıda belirtilen seçeneklerden herhangi birini tercih etmek suretiyle düzenleyebilecektir:

a) Sigortalıların tamamı için 5510 sayılı Kanun türü

b) Özürlü sigortalılar için 4857, diğer sigortalılar için 5510 sayılı Kanun türü

c) Yeni işe alınan 18–29 yaş arası sigortalılar için 4447, özürlü sigortalılar için 4857, kalan altı sigortalı için 5510 sayılı Kanun türü

d) Yeni işe alınan 18–29 yaş arası sigortalılar için 4447, özürlü sigortalılar ile kalan altı sigortalı için 5510 sayılı Kanun türü.

9- Alt İşvereni Bulunan İşyerleri ve Alt İşverenlerle İlgili İşlemler

5510 sayılı Kanun’un 12. maddesi gereğince, alt işverenlerin (aracıların) Kuruma olan borçlarından, alt işveren ile birlikte, asıl işveren de sorumlu tutulmaktadır.

Bu çerçevede, asıl işverenin destekten yararlanmak amacıyla aylık prim ve hizmet belgesini 5510 sayılı Kanun türünü seçerek gönderebilmesi için, gerek kendisinden gerekse kendisinden iş alan alt işverenlerden kaynaklanan muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması gerekmektedir.

Öte yandan alt işverenler, yalnızca kendi çalıştırmış oldukları sigortalılara ilişkin borçlardan sorumlu tutulabilmektedir. Bu nedenle, asıl işverenin veya diğer bir alt işverenin Kuruma muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmasına rağmen, kendi alt işverenliğinden kaynaklanan muaccel borçlarının bulunmaması halinde söz konusu indirimden yararlanabilecektir.

10- Muvazaalı İşlemlerin Önlenmesi

Genelgede yapılan açıklamaya göre, muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunan;

· İşverenlerin, 5510 sayılı Kanun’un 81. maddesinde öngörülen sigorta prim indiriminden yararlanmak amacıyla, mevcut işyerlerini kapatarak değişik bir ad veya unvan ya da iş birimi olarak faaliyete geçirdiklerinin anlaşılması halinde, bu işyerleri söz konusu indirimden yararlandırılmayacaktır.

· Alt işverenlerin çalıştırdıkları sigortalıları aynı işverenden iş alan muaccel borcu bulunmayan başka bir alt işveren üzerinden ya da kendi veya alt işverenlerinin çalıştırmış olduğu sigortalılardan dolayı muaccel borcu bulunan asıl işverenlerin çalıştırmış oldukları sigortalıları, muaccel borcu bulunmayan alt işverenler üzerinden beş puanlık prim indiriminden yararlanmak amacıyla bildirdiklerinin anlaşılması halinde, bu nitelikteki işveren ve alt işverenler de beş puanlık prim indiriminden yararlandırılmayacaktır.

11- Diğer Hususlar

· Özel nitelikteki bina inşaatı ile ihale konusu işyeri işverenleri, aranılan şartları sağlamış olmaları kaydıyla, beş puanlık prim indiriminden yararlanabilirler.

· İsteğe bağlı sigortalılar adına tahakkuk eden malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta kollarına ait primlerin tamamı sigortalı hissesi olduğundan, bu nitelikteki sigortalılar, işveren hissesi sigorta prim indirimi kapsamında bulunmamaktadır.

· Hazinece karşılanan sigorta primleri, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınamamaktadır.pwc

İlgili Kanun’a ve Genelgeye aşağıdaki bağlantıların yardımıyla ulaşabilirsiniz.

· İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun (15.05.2008 tarih ve 5763 sayılı)

· Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genelgesi (2008–93)