Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bildirim Süreleri ... PDF Yazdır e-Posta
08 Ocak 2024

Başlık aynı "Basit bir Muhasebeleştirme İlkesi daha ne kadar karıştırılabilir"

MKK Halka açık şirketlerin rapor yayınlama tarihlerini yayınladı, takvimin altına koyduğu yıldız ile de tartışılan bir konuyla ilgili bir nevi kamu otoritesi görüşünü ortaya koydu.

Önce tartışılan konu;

Biliyorsunuz;

BDDK kendi düzenleme alanındaki şirketler için (Banka, faktoring, leasing, varlık yönetim vb) 31.12.2023 tarihinde enflasyon düzeltmesi yapılmamasına hükmetti.

SPK kendi düzenleme alanındaki şirketler için 31.12.2023 tarihinde enflasyon düzeltmesi yapılması gerektiğine hükmetti. Sadece finansal rapor yayınlama sürelerini uzattı.

Tartışma konusu bu iki otoritenin kesişim kümesinde kalan şirketlerin ne yapacağıydı. Çünkü her ne kadar BDDK bu kurumların birinci derece üst kurumu olsa da SPK ve yatırımcı açısından bakıldığında hepsi işlem gören şirketti ve ondan önemlisi bist endeksleri içinde yer alan şirketler. Bir dünya çarpan ve endeksi etkileyen şirketlerin finansal raporlarının ayrı muhasebe ilkelerine sahip olması beklenemezdi.

MKK (Daha bilinen adıyla KAP) yaptığı açıklama ile kamu otoritesi görüşünü ortaya koydu. Bu şirketlerde düzeltme yok ve o yüzden tarihleri uzamıyor.

Bu şirketlerin iştirakleri arasında halka açık ve enflasyon düzeltmesi yapacak şirketler olduğu veya bu şirketlerin hakim ortağı konumundaki holdingler çatı şirketlerin enflasyon düzeltmesine tabi olduğu gibi daha alt detay ve analizlere girmek işi içinden çıkılmaz hale getirecek.

Sonuç gene bir finansal rapor garabeti, Bilançoya etkisi olan vergisel aflar ile zaten Muhasebe Uygulama Genel Tebliği ile hazırlanan mali tabloların içinden geçmiştik, Enflasyon Muhasebesi ile ilgili gecikme ve kararlar ile TFRS'nin içinden geçmiştik., Bu düzenlemelerin etkileri ile Borsa Endeksleri, Borsa Çarpanlarının da içinde geçiyoruz. Sonra yabancı yatırımcı şirketlere, borsaya niye gelmiyor diye sebep arıyoruz.

Başta meslektaşlarımız olmak üzere tüm paydaşlara kolay gelsin. Özkan Cengiz

 

Bu resim için metin sağlanmadı