Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2024 Yılı İçin Önerilen Asgari Ücret Tarife Duyurusu PDF Yazdır e-Posta
08 Ocak 2024

Ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon karşısında, mali müşavirlik asgari ücretlerinin önemli ölçüde erimesi nedeniyle, TÜRMOB tarafından odalardan gelen talepler de değerlendirilerek yaklaşık 4 aydan beri çalışmalar yapılmıştır. Birliğimizce mali müşavirlik asgari ücret tarifesine %106 oranında artış yapılması gerektiği hesaplanmış, buna göre hazırlanan tarife taslağı gerekçeleri de ortaya konulmak suretiyle onay için Hazine ve Maliye Bakanlığına sunulmuştur. Tarifeye ilişkin beklenti ve taleplerimiz Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet ŞİMŞEK dahil Bakanlığın hemen her kademesine detayları ile anlatılmıştır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, enflasyonla mücadeleyi gerekçe göstererek tarifeye yeniden değerleme oranının (%58,46) üzerinde bir artış yapılmayacağını belirtmiş, bütün uğraşlarımıza karşın tarife bu şekilde yayımlanmak üzere Resmî Gazete’ye gönderilmiştir.

Ülkemiz enflasyonla mücadelesine saygı duymakla beraber, diğer meslek grupları için dikkate alınmamasına rağmen mali müşavirlik ücretlerinin enflasyonu artıran bir unsur olarak değerlendirilmesini doğru bulmuyor ve %58,46 artışlı bir tarifenin uygulanabilir olmadığını düşünüyoruz.

Son yıllarda mali müşavirlik mesleğinin en temel girdileri olan asgari ücrette, sarf malzemelerinde, posta ücretlerinde ve enerjide meydana gelen artış oranları ile mesleki tarifemizde yapılan toplam artış oranları dikkate alınarak sadece yaşanan reel kayıplarımızın giderilmesi amacıyla 2023 yılı mevcut tarifemizin % 106 oranında artırılması beklenirken, % 58,46 oranında artışın yapılacak olması ekonomik gerçeklikle ilgisi bulunmayan ve gerçek hayatta uygulanabilir olmayan bir tarife yapısının ortaya çıkmasına yol açacaktır.

Gelir İdaresi Başkanlığının mükelleflerin vergiye uyumu ile ilgili olarak yaptığı çalışmaların teknik anlamda bütün yükünü omuzunda taşıyan Ülkemizin vergi gelirlerinin toplanmasını sağlayan, özellikle bu yıl ve izleyen yıllarda enflasyon muhasebesi işlemlerinde işletmelerimizin mali tablolarının gerçek durumlarını ifade etmesini sağlayacak olan meslektaşlarımız için hazırlanan tarifede artış oranının %58,46 olarak belirlenmesi, bu meslek mensuplarının reel kayıplarının daha da artmasına ve iş yapabilme motivasyonunun azalmasına sebep olacaktır.

Belirtilen tüm bu durumlar nedeniyle, Bakanlıkça %58,46 artış ile yayımlanacak tarifeye göre meslek mensuplarının iş yapabilmesi mümkün değildir. Bu durum, mali müşavirlik ofislerin sürdürülebilirliğini de ciddi şekilde tehdit edecektir. Ekonomik veriler ışığında tarifede yapılması gereken artış oranının %106 olduğu tüm bilimsel parametreler dikkate alınarak ortaya konulmuştur. Bu orana göre hazırlanan tarife taslağı Birlik Yönetim Kurulu’nun 04/01/2024 tarihli ve 53 sayılı kararı uyarınca e-Birlik Yazılımına yüklenecek olup, meslek mensuplarımızın bu önerilen ücretlerin altında iş yapmamaları önerilmektedir.

Meslek Mensuplarının 2024 yılına ilişkin müşterilerine verecekleri hizmetlerle ilgili olarak sözleşmelerinin bir an önce yapılmasını sağlamak için İSMMMO olarak hazırlamış olduğumuz öneri niteliğindeki Asgari Ücret Tarifemiz ekte bulunmaktadır.

Bununla birlikte TÜRMOB tarafından % 106 oranında artırılarak hesaplanmış önerilen Asgari Ücret Tarifesi e-Birlik yazılımına en kısa zamanda yüklenecektir. Meslektaşlarımızın öneri niteliğindeki Asgari Ücret Tarifesini uygulamaları yerinde olacaktır.

Erol Demirel

Oda Başkanı

 

2024 Yılı İçin Önerilen Asgari Ücret Tarifesini görmek için Tıklayınız