Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yıl Biterken… 2023’e Dair… PDF Yazdır e-Posta
28 Aralık 2023

2023 yılına, pandeminin psikolojik ve ekonomik etkilerinin devam etmekte olduğu, ülkemizde ve dünyada enflasyonun artış gösterdiği, küresel anlamda bir ekonomik daralma olduğu gerçeğiyle yeni yıla giriş yaptık. Tam da iyimser bir hava yakalamışken, 6 Şubat depremlerini yaşadık. Çok sayıda insanımızı kaybetmenin tarif edilemez acısıyla ülkemiz bir anda sarsıldı. Acıların unutulması mümkün değil tabii ki, ancak yaşadığımız felaketlerden ders çıkarmayı ümit ederek birlik ve beraberlik içinde yaralar sarılmaya çalışıldı. Depremin meydana getirdiği can kayıpları yanında ekonomik etkileri de telafi edilmeye çalışıldı. Kamuoyunda çokça tartışılan ve deprem yaralarını sarmak için getirilen ek vergiler yürürlüğe girdi.

Kamuoyunda EYT olarak adlandırılan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (Kanun No: 7438) 01/03/2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi ve 03/03/2023 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu. Yaklaşık 2 milyon kişi kanundan yararlanmak için başvuru yaptı.Haziran ayında seçimler yapıldı ve seçim ekonomisi konuşulur oldu. Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminde ve ekonomi politikalarında değişiklik yapılarak yeni bir yol haritası belirlenmiş oldu. Bu dönemde ise ekonomi yönetiminin sıkılaştırıcı para politikaları ve Merkez Bankası kararlarıyla enflasyonu kontrol altına alma ve düşürme politikaları uygulamaya konuldu. Bu süreçte özellikle emlak piyasası ve otomobil piyasasına yönelik fiyat istikrarını sağlamak için sert tedbirler alındı ve başarılı olundu. Umarız ekonomi yönetimi başarılı olur ve yapısal reformlarla birlikte kalıcı bir şekilde fiyat istikrarı sağlanır ve ekonomik refahtan toplumun bütün kesimleri hak ettikleri payı almış olurlar. Unutmayalım ki hepimiz aynı gemideyiz.

Mahmut Bülent YILDIRIM

Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

 

https://www.dunya.com/kose-yazisi/yil-biterken-2023e-dair/714708