Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulamasına İlişkin GİB Duyurusu PDF Yazdır e-Posta
15 Aralık 2023

213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasının altıncı bendinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında inşaat sektöründeki belirli girdilerin takibi ve elde edilen verilerin analiz edilmesi, vergi güvenliği yanında deprem kuşağında yer alan ülkemizde yapı güvenliğinin sağlanmasına katkı sunması amacıyla hazırlanan İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliği 16/03/2023 tarihli ve 32134 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Söz konusu Tebliğ uyarınca, Darphanenin işleyiş ve denetiminden sorumlu olduğu İDİS dışında inşaat demirinin üretimi, ihracatı, ithalatı, alışı, satışı ve kullanımı yapılamayacağından inşaat demiri üreten veya ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitlerinin 01/01/2024 tarihinden önce İDİS’e geçmeleri zorunlu kılınmıştır.

İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) Sistem Kılavuzu İçin Tıklayınız

Kaynak: GİB

İNŞAAT DEMİRİ İZLEME SİSTEMİ (İDİS)

16.03.2023 tarih ve 32134 Sayılı Resmi Gazete yayımlanan İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliğle İDİS kurma ve işletme görevi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne verilmiştir.

İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS): Başta vergi güvenliğini sağlamak amacıyla, üretilen ve ithal edilen inşaat demirinin, özel etiket veya işaretle kimliklendirilmesi ve ithalat ile üretimden 4708 sayılı Kanunda yer alan yapı müteahhidi dâhil tüm teslim aşamaları ile laboratuvar test süreçleri de dâhil olmak üzere uygulamalarla izlenmesine, ilgili bilgi sistemlerine veri aktarılmasına ve denetim cihazları ile saha denetimine imkân sağlanmasına dayanan işlemler bütünüdür.

Kayıt Yükümlülüğü

İnşaat sektöründe İDİS’e kayıt zorunludur.

İnşaat sektöründe faaliyet gösteren mükellefler tarafından kullanılmak üzere inşaat demirinin üretimi veya ithalatında kullanılan demirlerin, laboratuvar süreçleri dahil olmak üzere tüm aşamalarda takip edilebilmesi için tamamının işaretlenerek/etiketlenerek kimliklendirilmesi için İDİS’e kaydının yapılması gerekmektedir.

İşaretleme/Etiketleme

Ürün İşaretleme ve Etiketleme Standartları

İDİS’e kayıt yaptıran firmalara ait her bir inşaat demirinin, inşaat demiri bağlarının ve laboratuvar testleri için alınan inşaat demiri örneklerinin işaretlenmesi/etiketlenmesi zorunludur.

Uygulama

İşaretleme/Etiketleme Uygulaması

Yurt içinde inşaat demiri üretimi yapan firmalar için yurt içinde bulunan üretim tesislerinde, inşaat demiri ithalatı yapan firmalar için Darphane tarafında belirlenecek noktalarda, ilgili ürünler üzerine işaretleme/etiketleme uygulaması yapılacaktır.

Sık Sorulan Sorular

İDİS Hangi Ürün Grupları Kapsamaktadır?

İDİS, Gümrük Tarife ve İstatistik pozisyonunda (GTIP) 7214.20 grubunda tanımlanan yuvarlak çubuk ürünleri kapsamaktadır.

İDİS’e Kayıt Sorunluluğu Olan Mükellefler Kimlerdir?

İDİS, inşaat sektöründe faaliyet gösteren üretici, ihracatçı, ithalatçı, toptancı, bayi, tüccar, yapı müteahhidi, yapı denetim kuruluşları gibi ilgili sektörde faaliyet gösteren mükellefleri kapsamaktadır.

İnşaat Demirlerinin, İnşaat demiri Bağlarının ve Laboratuvar Numunelerinin Tamamının İDİS’e Kayıt Yapılması Zorunlu mudur?

Üretilen, ihracatı ve ithalatı yapılan inşaat demirlerinin, inşaat demiri bağlarının ve laboratuvar numunelerinin tamamının İDİS’e kayıt yapılması zorunludur. İDİS’in uygulamaya geçmesinden sonra İDİS dışında inşaat demiri üretimi, ihracatı, ithalatı, alışı, satışı ve kullanımı yapılamayacaktır.

Mükelleflerin İDİS’e Kayıt Yaptırabilmeleri İçin En Son Başvuru Tarihi Nedir?

İnşaat demiri üretenler, ithal edenler, ihraç edenler, toptancılar, bayiler, tüccarlar ve yapı müteahhitleri gibi sektör mükelleflerinin 01/01/2024 tarihinden önce İDİS’e geçmeleri zorunludur.

İDİS’in Uygulamaya Geçmesinden Önce Üretilen ve Satışı Gerçekleştirilmemiş İşaretsiz/Etiketsiz İnşaat Demirlerinin Kullanımı Ya Da Satışı İçin Son Tarih Nedir?

Stoklarında işaret/etiket olmayan inşaat demiri bulunduranlar, üretici ve/veya ithalatçılar 01/01/2024 tarihinden itibaren, diğer mükellefler ise 31/01/2024 tarihinden sonra bu stokları satışa konu edemezler.

Mükellefler İşaret/Etiket Talepleri İçin Nasıl Başvuruda Bulunabilirler?

İDİS’e kayıtlı mükellefler işaret/etiket taleplerini İDİS üzerinden Darphaneye bildireceklerdir. Mükellefler taleplerinin onaylamasının ardından işaret/etiket bedelinin İDİS üzerinden ödemesini yaparak işaret/etiket taleplerini 15 gün içinde teslim alacaklardır.

İnşaat Demiri İzleme Sistemi Giriş Ekranları İçin Tıklayınız

 

Kaynak: Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü