Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Enflasyon Muhasebesi Uygulamasına Geçilmeden Önce Alınabilecek Önlemler PDF Yazdır e-Posta
28 Kasım 2023

Bilindiği üzere kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerin 31.12.2023 Tarihli bilançolarındaki parasal olmayan kıymetler, enflasyon düzeltmesine tabi olacaktır.

Öncelikle 31.12.2023 Tarihli bilançonun parasal olmayan kıymetleri, tebliğ ve ilgili mevzuat hükümleri uyarınca enflasyon düzeltmesine göre düzeltilecektir. Düzeltme neticesinde; enflasyon karı ve zararı oluşacak, bu düzeltmeden kaynaklanan kar vergilendirilmeyecek, zarar da mali kardan indirilmeyecektir. Sonuçta ödenecek vergiye etkisi olmayacaktır.

Enflasyon muhasebesi düzeltilmiş bilanço kalemleri dikkate alınarak 2024 yılı 1.Geçici vergi döneminden itibaren uygulanacaktır.

Enflasyon muhasebesinin etkileri de bu tarihten itibaren başlayacaktır.

Zira yapılan hesaplamalar neticesinde nihai olarak enflasyon karı çıkarsa vergilendirilecek, enflasyon zararı tespit edilirse bu zarar da dikkate alınacaktır.

Hangi durumlarda enflasyon karı, hangi durumlarda enflasyon zararı çıkar ?

-Şirket bilançolarının aktifindeki parasal olmayan kıymetler, borçla temin edilmiş ve şirketin öz sermayesi güçlü değil zayıfsa enflasyon karı çıkar ve şirketin faaliyet karının üzerinde yani artı enflasyon karı kadar vergi matrahı artmış olur.

2023 Dönem Sonu bilançosunda yer alan öz sermaye kalemlerinden düzeltilmiş değeri ile görünecek olanlar aşağıdaki gibidir:

  1. Sermaye
  2. Sermaye Düzeltmesi Olumlu ve Olumsuz Farkları
  3. Hisse Senetleri İhraç Primleri
  4. Hisse Senedi İptal Kararları
  5. Yasal Yedekler
  6. Statü Yedekler
  7. Olağanüstü Yedekler
  8. Özel Fonlar

Ayrıntıya ve teknik hususlara girmiyorum. Enflasyon düzeltmesine ilişkin yayımlanan VUK  Genel Tebliğinde bu hususlar ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

31.12.2023 tarihinden önce ne yapılabilir ?

Örneğin; şirketlerin ortaklara borç tutarları sermayeye ilave edilebilir veya şirketin ihtiyacı varsa nakit sermaye artırımına gidilebilir.

Sermaye artırımı yapmakla;

  • Enflasyon zararı artar,
  • Nakit artışlarda faiz indiriminden (TCMB Ticari faiz oranının yarısı kadar 5 yıl boyunca) yararlanılma
  • Öz sermaye arttığı için finansman gider kısıtlamasına olumlu etki
  • Örtülü sermaye hesaplamasına da olumlu katkıda bulunma

Sonuç olarak şirketler; 31.12.2023 tarihinden sonra sürprizlerle karşılaşmaması için yasal önlemlerini almalarında fayda bulunmaktadır.

28.11.2023

Hamza Keniş
Yeminli Mali Müşavir
Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

 

https://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/hamzakenis/002/