Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi PDF Yazdır e-Posta
10 Ekim 2023

Ülkemiz: dünyanın en eski medcniyellcrine ev sahipliği yapan, zengin tarihi, kültürü, kültür varlıkları ve eşsiz doğal güzelliklerini barındıran, turizm sektöründe yüksek tesis ve hizmet kalitesine sahip olan. sağlık, kongre, gastronomi. kış. golf. spor turizmi ve diğer turizm türlerinde sahip olduğu potansiyel ve servis kalitesi ile dünyadaki diğer rakip ülkelerin önünde yer alan. önemli bir turizm destinasyonudur.

Turizmde Türkiye'nin rekabetçiliği; ulusal ve uluslararası ziyaretçiler için çekieiliğini artırma yeteneğine, kaliteli, yenilikçi ve eazip turizm ürün ve hizmetleri sunabilmesine, uluslararası pazardan ve iç turizmden aldığı payı artırabilmesine, bunları yaparken turizmi besleyen kaynakların etkin ve sürdürülebilir kullanımını sağlamasına bağlıdır.

Turizm sektörü: sürekli istihdam yaratan ve teknolojinin istihdam üzerindeki olumsuz etkisinin en az olduğu sektördür. Bu açıdan Orta Vadeli Planda (OVP) da turizm gelirlerinin cari açığın azaltılmasındaki önemi özellikle vurgulanmıştır. Görüldüğü üzere turizm, ekonomimizin en önemli lokomotiilerinden biri olup ekonomimize ürettiği katma değer oldukça dikkate değerdir.

Son yıllarda Dünyada ve ülkemizde, turizmdeki alternatif konaklama arayışları sonucunda ikincil konutlar kısa süreli kiralamalar yapılmak suretiyle turistik konuta yönelmeye başlamış ve turizm sektöründe yeni bir alt kol haline gelmiştir.

Bu açıdan ülkemizin turizm sektöründe gösterdiği büyük ilerlemenin, turistik konutların da dahil olduğu bir sistemle artarak devam etmesi için. turizm politikasının belirleyici ve uygulayıcısı olan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, konutların gerçek ve tüzel kişilere turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin esasların belirlenmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Bu kapsamda Kanun Teklifiyle. Kültür ve Turizm Bakanlığının kontrol ve denetimi dışında turizm kullanımları oluşmasının önlenmesi, turizm sektörünün tek elden ve kapsayıcı stratejiyle geliştirilmesi yönündeki öncelikli hedefi ile uyumlu olarak;

- Turizm amaçlı kiralanan konutların belgelendirilmesi ve kiralama ile elde edilen gelirlerin kayıt altına alınması \e bu suretle kayıt dışı kazancın engellenmesi.

- Turizm amaçlı kiralanan konutlarda konaklayacak kişilerin 26/6/197,3 tarihli ve 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu uyarınca düzenli olarak kolluk kuvvetlerine bildirilerek, suç işlenmesinin önüne geçilmesi, belge sahiplerine gerekli durumlarda idari para cezaları uygulanması gibi kamu yararı yönünde yapılacak düzenlemelerle kamu düzeninin sağlanması,

- Eşit rekabet ortamı sağlanarak, turizm sektöründe hizmet veren tüm paydaşlara güvenilir yatırım ortamı oluşturulması.

amaçlanmaktadır.

Özellikle yurtdışında da konutların turizm amaçlı kullammlarma ilişkin mevzuat düzenlemeleri olduğu görülmektedir. İspanya. İtalya. Transa ve Amerika Birleşik Devletleri örnekleri incelendiğinde: genel olarak bu ülkelerde turistik amaçlı kiralanan konutların ve turistlerin bilgilerinin kamu düzenini koruma amacıyla kayıl altına alındığı, vergi potansiyelini artırmaya yönelik düzenlemelerin olduğu, yükümlülüklere uyulmadığında yaptırımların öngörüldüğü görülmektedir. Ülkemizde de resmi verilere göre yaklaşık 30 bin civarında turizm amaçlı kiralanan konut olduğu göz önüne alındığında yapılacak düzenlemeler ile mevzuattaki eksikliğin giderilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca bu düzenleme ile ülkemizin turizm sektöründeki değişmekte olan turizm trendlerine uv um sağlaması hedeflenmekledir.

Diğer taraftan. 19/6/1979 tarihli ve 2252 sav ılı Kültür Bakanlığı Döner Seırnaye Kanununda yapılan değişiklikle: müstakil bir kanunu ve tüzel kişiliği bulunan Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğünün sermaye miktarı ve artırım limiti güncellenerek Kültür ve Turizm Bakanlığı döner sermayesinin iktisadî işlevselliğinin artırılması öngörülmekle: döner sermayenin kullanım alanları gözetilerek; Kültür ve Turizm Bakanlığının ekonomik ve malî ihtiyaçlarının finansmanı ve karşılanmasına yönelik daha sürdürülebilir ve etkin bir maliyapının oluşturulması amaçlanmaktadır. Ayrıca, Bakanlık döner sermayesinin 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu kapsamındaki atık su arıtma tesisi, katı atık bertaraf tesisi gibi altyapı tesislerinin yapılması veya yaptırılması doğrultusunda kullanılabilmesine olanak sağlanması ve bu doğrultuda Kültür ve Turizm Bakanlığı görev ve sorumluluklarının yerine getirilmesinde gelir kalemi olarak değerlendirilebileeek kart. belge, kokart, işletme belgesi, plaket ve benzeri gelirler ile atık su arıtma tesisi, katı atık bertaraf tesisi gibi altyapı tesisleri ile döner sermaye faaliyetleri kapsamında Bakanlığın görev alanına giren tesislerin Ikıkanlık döner sermayesine tmansal kaynak olarak kullanımının sağlanması öngörülmektedir.

Ayrıca. 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununda yapılan değişikliklerle;

-Tahsisli kamu taşınmazları üzerinde Yer alan tesislerin yanı sıra Bakanlıktan turizmi yatırım ya da işletmesi belgeli diğer konaklama tesislerinde de görev yapmakta olan personelin nitelikli konaklama ihtiyacının sağlanması amaçlanmıştır.

-Yetkili idare taralindan işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenen konaklama tesislerinin faaliyette bulunabilmesi için Bakanlıktan turizm işletmesi belgesi alınmasına ilişkin sürecin kısaltılması öngörülmüştür.

Kapadokya Alanı Hakkında Kanunun 8 inci maddesinin üçüncü fıkrası ve Kapadokya Alan Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 4, 3. 9 ve 10 uncu maddelerinin bazı fıkralarının iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesinin 13/12/2022 tarihli ve H.;2019.^88. K.:2022/T59 sayılı ve E.: 2019/87,'k.: 2022/158 sayılı kararları doğrultusunda; İdareye aktarılacak gelirlere, cezai fiiller ve idari para cezalan ile ilgili diğer hususlara ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

Bununla birlikte, 11/7/2019 tarihli ve 7183 sayılı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle açılan davada Anayasa Mahkemesinin 4/5/2023 tarihli ve I/.: 2019/93. K.; 2023/87 sayılı kararı ile Kanunun bazı hükümlerinin Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar verilmiş olup. bahse konu kararda yer verilen iptal gerekçeleri çerçevesinde Türkiye Turizm Tanıtım \e Geliştirme Ajansının organizasyon yapısı, mal ve hizmet alımları ile Sayıştay denetimi ve personel istihdamına ilişkin hususlar düzenlenmiştir.

Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini Görmek İçin Tıklayınız

 

Not, Emeklilere 5.000 TL verilmesi ve Başka Maddeler bu Kanuna Önerge olarak Ekleme Yapılacak