Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özelge Özetleri PDF Yazdır e-Posta
04 Ağustos 2023

I- GİRİŞ

Vergi Usul Kanununun 413. maddesinde yasal dayanağını bulan özelgeler, yine aynı Kanunun 369. maddesinde belirtildiği üzere talep edene koruyuculuk sağlamakla birlikte bağlayıcı bir vergi hukuku kaynağı değildir. Talep eden de dahil olmak üzere mükellefler ve yargı nezdinde bağlayıcı bir kaynak olmamakla birlikte uygulamada Kanunların uygulanması ve yorumlanmasında idari anlayışı yansıtması dolayısıyla meslek mensupları tarafından önem verilen metinlerdir.

Özelgeler, büyük kısmı itibariyle Gelir İdaresi Başkanlığının web sayfasında yayınlanmakla birlikte izlemek ve geçmişe doğru tarama yapmak bazen zaman alıcı bazen de uğraştırıcı bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple Meslek Mevzuatını İzleme Kurulu olarak, bu özelgeleri altışar aylık dönemler itibariyle ve özetler ha- linde yayınlama kararı alınmıştır. Bu arada, Kurulumuza intikal ettiği kadarı ile yayınlanmamış özelgeler de metinlere dahil edilmiştir. Özelge özetlerinin aktarılmasına başlangıç tarihi olarak 1 Temmuz 2022 tarihi seçilmiştir. Dolayısıyla bu Sirkülerimizde 2022 yılı Özelgelerinin son altı ayında verilmiş olanları yer almaktadır.

Özelge özetleri yayınlanırken konuları kadar yayınlandıkları tarihler de önem taşımaktadır. Bu sebeple ve görüş değişikliklerinde en son özelgeye ulaşmayı kolaylaştırma amacı ile özelgelerin aylar itibariyle yayınlanmasının daha yararlı olacağı düşünülmüştür. Dileyen meslek mensupları bu Sirküleri PDF olarak indirerek ve “kes yapıştır” yöntemi ile konularına göre de sınıflandırabilir.

Öte yandan özelge özetlerinin yan kısmına ilgili Kanun maddesi ve ilgilendiren kısa bir ibareye yer verilerek meslek mensuplarına ulaşma kolaylığı sağlanmak istenmiştir.

Özelge özetleri aktarılırken gelir ve kurumlar vergisi özelgeleri ile Vergi Usul Kanununa ilişkin olanlar seçilmiş diğer vergiler uygulamadaki ağırlıkları ve genelde özel durum için verilmiş olmaları dikkate alınarak sirkülerimize dahil edilmemiştir. Örneğin KDV ve ÖTV Özelgelerinde büyük çoğunluk çeşitli firmaların kendilerine özgü olarak ürettikleri ürünlerle ilgili vergi oranlarına ilişkindir. Ancak bu vergilerle özelgelerden geniş bir kesimi ilgilendirenleri Sirkülere dahil edilmiştir.

Sirkülerimizde gelir ve kurumlar vergisi özelgeleri özetlenmekle birlikte geniş bir kesimi pek fazla ilgilendirmeyecek özelgeler (örneğin evlerde üretilen ürünlerde esnaf muafiyeti uygulaması veya Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarının uygulanmasına ilişkin olanlar) kapsama dahil edilmemiştir.

2023 yılının ilk yarısında verilmiş özelgelerin özetleri ise gelecek Sirkülerimizin konusunu oluşturacaktır.

Sirkülerimizi, Kurul olarak meslek mensuplarına faydalı olacağı inancı ile yayınlıyoruz.

Kaynak, TÜRMOB

Özelge Özetlerini İndirmek İçin Tıklayınız