Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yıllara Sari İnşaat İşinde Alt Yüklenicilerin Düzenleyecekleri Hakediş Faturalarında Tevkifat PDF Yazdır e-Posta
29 Mayıs 2023

Özelgeyi Veren; Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı

KONU               ; Yıllara Sari İnşaat İşinde Alt Yüklenicilerin Düzenleyecekleri Hakediş Faturalarında Tevkifat

Özelge Tarihi   ; 29/05/2023

Özelge Sayısı   ; 17192610-125[KV-21-42]-112486

 

Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı’ nın ‘’ Yıllara Sari İnşaat İşinde Alt Yüklenicilerin Düzenleyecekleri Hakediş Faturalarında Tevkifat ‘’ hakkındaki özelgesi aşağıdaki gibidir.

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve dilekçenizde, Şirketiniz ile ..Şirketinin kurduğu Türk ...Adi Ortaklığının, .... tarafından ihale edilen .... işini üstlendiği, Adi Ortaklığın .... Şirketinize, kalan kısmın ise .. ait olduğu, Şirketiniz tarafından yıllara sari inşaat ve onarım işi niteliğindeki söz konusu işe ilişkin olarak .. hizmet verdiğiniz, hem . tarafından ., hem de .. tarafından Şirketinize yapılan hakediş bedelleri üzerinden kurumlar vergisi kesintisi yapıldığı.. hissesinin Şirketinize ait olması dolayısıyla söz konusu kesintilerin Şirketiniz açısından mükerrer vergileme ve iade sürecine yol açtığı belirtilerek, .. tarafından Şirketinize yapılan hakediş ödemelerinden kesinti yapılmasına gerek bulunup bulunmadığı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesinde "Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde kâr veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak, mezkur yıl beyannamesinde gösterilir." hükmüne yer verilmiştir.

Aynı Kanunun 44 üncü maddesinin birinci fıkrasında da inşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarihin, diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarihin bitim tarihi olarak kabul edileceği hükme bağlanmıştır.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde, Gelir

Vergisi Kanununda belirtilen esaslara göre birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara bu işleri ile ilgili olarak yapılan hakediş ödemeleri üzerinden sorumlularca vergi tevkifatı yapılacağı hüküm altına alınmış olup bu oran 04.02.2021 tarihli ve 31385 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 3491 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile %5 olarak belirlenmiştir.

İnşaat taahhüt işlerinde işin yıllara sari olup olmayacağı, işe başlama ve işin bitirilmesinin farklı takvim yıllarında vuku bulup bulmadığının tespiti ile mümkün olabilmektedir. İşin bitim tarihi olarak ise geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabul tutanağının onay tarihi, diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarihin esas alınması gerekmektedir.

Ayrıca, müteahhitlerce işin tamamen veya kısmen taşeronlara yaptırılması halinde, taşeronların Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesi karşısındaki durumları, taahhüt ettikleri kısmın mahiyet itibariyle inşaat ve onarım işi kapsamında olup olmadığı ve süre olarak yıllara sirayet edip etmediğine göre tespit edilecektir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre; alt taşeron olarak faaliyette bulunduğunuz söz konusu işin yıllara sari inşaat ve onarım işleri kapsamında olması halinde, işin bitim tarihinin tespitine ilişkin açıklamalar göz önünde bulundurulmak suretiyle anılan Adi Ortaklık tarafından Şirketinize yapılacak hakediş ödemeleri üzerinden Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca % 5 oranında kurumlar vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir.

Diğer taraftan, Şirketinizin ortağı olduğu .... yüklenilen yıllara sari iş nedeniyle ortaya çıkan kar veya zararının, işin bitim tarihi itibarıyla tespit edilerek ortaklık sözleşmesinde belirlenen hisseleri oranında adi ortaklığı oluşturan ortaklar tarafından kendi kazançlarına dahil edilmek suretiyle beyan edilmesi gerekmekte olup bu iş dolayısıyla yapılan hakediş ödemeleri üzerinden tevkif suretiyle ödenen vergilerin ise Şirketinizce beyan edilecek kazanç üzerinden hesaplanacak kurumlar vergisinden ortaklık payınız oranında mahsup edileceği tabiidir.