Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
1973 Model TOFAŞ “Serçeye” Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi Geliyor, Peki 30 Metreden Uzun Tekneye Ek Vergi Var mı ? PDF Yazdır e-Posta
06 Temmuz 2023

✔ Malum olduğu üzere “06/02/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi îçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” teklifi 05.07.2023 günü itibariyle TBMM’ye sunuldu.

✔ İçeriği yazılı ve görsel medya ile sosyal medyada oldukça fazla yer buldu.

✔ Bahse konu kanun teklifinin adından da anlaşılacağı üzere ek vergiler alınmasında genel gerekçe, 06/02/2023 tarihinde Kahramanmaraş İlinde meydana gelen depremlerin etkilerinin azaltılması amacıyla ortaya çıkan finansman ihtiyacının karşılanması olduğu anlaşılmaktadır.
Bahse konu teklifle yasalaşması istenen hususlardan biri, motorlu taşıtlardan bir defaya mahsus ek MTV alınmasıdır.

✔ Bu minvalde, kanunda otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri ile motosikletler, minibüs, panel van, motorlu karavanlar,  otobüs ve benzerleri ile, kamyonet, kamyon, çekici ve benzerleri gibi motorlu kara taşıtları ile uçak ve helikopterler gibi motorlu hava taşıtlarından kanunun yayımlandığı tarihte kayıt ve tescilli olanlar ile 31/12/2023 tarihine kadar ilk defa kayıt ve tescil edilecek olanlardan bir defaya mahsus olmak üzere, 2023 yılında tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar ek MTV alınması öngörülmektedir.

✔ Ek MTV’nin, Kanunun yayımı tarihi itibarıyla 197 sayılı MTVK kapsamında motorlu taşıtlar vergisi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişiler adına bu Kanunun yayımı tarihinde; bu Kanunun yayımı tarihinden 31/12/2023 tarihine kadar ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilen taşıtların sahibi olan gerçek ve tüzel kişiler için ise kayıt ve tescilin yapıldığı tarihte tahakkuk ettirileceği ve tebliğ edilmiş sayılacağı düzenlenmektedir.

✔ Ayrıca, 197 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde yer alan istisnalar ek MTV bakımından da geçerli kılınmakta ve
☑ 6/2/2023 tarihinde Kahramanmaraş İlinde meydana gelen depremler nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığınca mücbir sebep ilan edilen yerlerde; deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli olan taşıtlar,
☑ Deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların maliklerine ait taşıtlar
☑ Depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar ile
☑ Deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar da ek MTV’den istisna edilmektedir.

✔ Bunlara ilaveten Ek MTV ödenmeden; taşıtların her türlü satış veya devir işlemleri, fenni muayeneleri yapılamaz, uçuşa elverişli belgesi verilemez, trafikten çekme, hurdaya çıkarma ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işlemi yapılamayacaktır.

 

▶ 1973 Model TOFAŞ “Serçeye” Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi Geliyor, Peki 30 Metreden Uzun Tekneye Ek Vergi Var mı ?
...
✔ Gemi ve teknelere gelince;

✔ Büyük felaketlerin ardından, özellikle servetlere yönelik vergiler koyması en yaygın ve adil uygulamalardan biridir.

✔ Dolayısıyla ülkemizde yaşanan büyük felaketin ardından, artan kamu harcamalarının finansmanı için ek vergiler getirilmesi de gayet normaldir.

✔ Ancak burada servetlerin vergilendirilmesine gidilirken, ülkenin sosyo ekonomik koşullarına göre servete konu edilen ve mali yönden zenginlik göstergesi kabul edilen unsurların tamamını kapsayacak şekilde düzenleme yapılması beklenir. Başka bir ifadeyle benzer varlığa sahip olan herkes aynı vergi ödemelidir.

✔ Yasa teklifine bakıldığında gerek ek MTV düzenlemesinin yer aldığı 1. maddede, gerek diğer maddelerde gemi, tekne, yat ve kotra gibi, ticari ve şahsi kullanıma tahsis edilen motorlu deniz  araçları için ek vergi düzenlemesi bulunmamaktadır.

✔ Bilindiği üzere 16.05.2009 tarih ve 27230 sayılı R.G.’de yayımlanan 5897 sayılı Kanun ile 197 sayılı MTVK’da değişiklik yapılarak deniz, nehir ve göllerde kullanılan motorlu taşıtlarının yer aldığı (III) sayılı tarife 30.06.2009 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırılmıştır. Bu sebeple 30.06.2009 tarihinden itibaren söz konusu taşıtlar için MTV ödenmemektedir.

✔ Ancak, 5897 sayılı Yasa ile Harçlar Kanununda düzenleme yapılarak Türk Uluslararası Gemi Siciline tescilli olanlar ve Milli Gemi Siciline tescili zorunlu olanlar dışındaki ticari veya özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve iç su araçlarının malikleri veya işletenleri, Denizcilik Müsteşarlığınca liman başkanlıkları bünyesinde oluşturulacak bağlama kütüğüne gemi, deniz ve iç su araçlarını kaydettirmek zorunda oldukları taşıtlar için bunların bağlama kütüğü ruhsatnamelerinden ve bunların vizelerinden harç alınmaktadır. Söz konusu harçlar taşıtın boyuna göre yıllık olarak ödenmektedir.

✔ Yazımızın başlığından da anlaşıldığı üzere her türlü kara taşıtı değerine, modeline vs.  bakılmaksızın ek MTV ye tabi tutulurken mali yönden zenginlik göstergesi olan deniz taşıtlarından da ek vergi alınması, hem sosyal devlet anlayışına, hem de Anayasanın 73. Maddesinde yer alan mali güce göre vergileme ilkesine uygun düşecektir.

✔ Bu sebeple teklifin görüşülmesi aşamasında ilave edilecek bir madde ile, mevcut teklifte yer alan eksikliğin giderilmesini bekliyoruz. Kaynak, Vergi Atölyesi