Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Faktoring Firmasının Kurucuları Tarafından Ödenen "Sisteme Giriş Payı'nın" Gider Olarak İndirim Konusu Yapılıp Yapılmayacağı PDF Yazdır e-Posta
29 Mart 2023

T.C.

BİLECİK VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

   

Sayı

:

E-82476449-010-4509

29.03.2023

Konu

:

Faktoring Firmasının kurucuları tarafından ödenen "sisteme giriş payı'nın" gider olarak indirim konusu yapılıp yapılmayacağı

 
         

İlgi

:

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketinizin Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumunun faktoring faaliyet izni için talep ettiği …. TL tutarındaki sisteme giriş payının …. tarihinde ödendiği, faktoring şirketlerinin kuruluş izni alırken ödedikleri sisteme giriş payının tamamının mı gider olarak kabul edileceği ya da aktife alınıp kaç yılda giderleştirileceği konusunda tereddüt hasıl olduğu belirtilerek Defterdarlığımız görüşü talep edilmektedir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

Gelir Vergisi Kanununun "Bilanço Esasında Ticari Kazancın Tespiti" başlıklı 38 inci maddesinde ise; "Bilanço esasına göre ticari kazanç, teşebbüsdeki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müsbet farktır. Bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce:

1. İşletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilir;

2. İşletmeden çekilen değerler ise farka ilave olunur.

Ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri ile bu kanunun 40 ve 41'inci maddeleri hükümlerine uyulur. " hükümlerine yer verilmiştir.

Buna göre, kurum kazancının tespitinde Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde yer alan giderler kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilmektedir.

6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanununun "Faaliyet İzni" başlıklı 7 nci maddesinde, kurucuları tarafından 5 inci maddede belirtilen asgari sermayenin yüzde beşi tutarındaki sisteme giriş payının genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Maliye Bakanlığına bağlı muhasebe birimlerine yatırıldığına dair belgenin ibraz edilmesinin gerektiği hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan,  213 sayılı Vergi Usul Kanununun;

- 282 nci maddesinde "Kurumlarda aktifleştirilen ilk tesis ve taazzuv giderleri mukayyet değeri ile değerlenir. Bu değer, ilk tesis ve taazzuv için yapılan giderlerden fazla olamaz.

Kurumun tesis olunması veya yeni bir şubenin açılması veyahut da işlerin devamlı bir surette genişletilmesi için yapılan ve karşılığında maddi bir kıymet iktisap olunmayan giderler bu cümledendir.

İlk tesis ve taazzuv giderlerinin aktifleştirilmesi ihtiyaridir...",

- 326 ncı maddesinde "Kurumların aktifleştirdikleri ilk tesis ve taazzuv giderleri ile peştemallıklar mukayyet değerleri üzerinden eşit miktarlarda ve beş yıl içinde itfa olunur."

hükümlerine yer verilmiştir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde; şirketinizce 6361 sayılı  Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanununun 7 nci maddesi uyarınca ödenen sisteme giriş payının, şirketinizin faaliyetini devam ettirebilmesi amacıyla yapılan harcama kapsamında değerlendirilmesi ve kurum kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkündür.

Bununla birlikte, ilk tesis ve taazzuv giderlerinin  aktifleştirilmesi ihtiyari olup, ödenen sisteme giriş payının bu kapsamda aktifleştirmenin tercih edilmesi halinde, aktifleştirme tarihinden sonraki ilk değerleme gününden başlayarak söz konusu tutarın beş yıl içinde eşit yüzdeler halinde itfa edilmesi gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.