Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Su Ürünleri Yetiştiriciliği Belgesi İle Üretim Faaliyetinde Elde Edilen Kurum Kazancının Beyanında İndirimli Kurumlar Vergisi PDF Yazdır e-Posta
24 Mart 2023

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı

.

 

 

   

Sayı

:

E-96620903-125-39328

24.02.2023

Konu

:

Su Ürünleri Yetiştiriciliği Belgesi İle Üretim Faaliyetinde Elde Edilen Kurum Kazancının Beyanında İndirimli Kurumlar Vergisi Hakkında

 
         

İlgi

:

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, balık yetiştiriciliği faaliyeti ile iştigal eden şirketinizin faaliyetini … Bakanlığı tarafından düzenlenmiş bulunan "su ürünleri yetiştiriciliği belgesi" kapsamında yürüttüğü belirtilerek, imalatçı olduğunuzdan bahisle "su ürünleri yetiştiriciliği belgesi"nin sanayi sicil belgesi yerine geçip geçmeyeceği ile söz konusu belge kapsamında şirketinizce fiilen üretilen ürünlerin satışından doğan kazanç için kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanıp uygulanamayacağı hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 32 nci maddesinin 8 inci fıkrasında, sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumların münhasıran üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanacağı, bu kazançların ihracata isabet eden kısmı için yedinci fıkra hükmüne göre ayrıca indirim uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Konu ile ilgili ayrıntılı açıklamalara ise 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nin "32.1.2.3. Kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanmasının şartları''  başlıklı bölümünde;

"- İhracat yapan kurumların ihracattan elde ettikleri kazançlarıyla sınırlı olmak üzere kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanabilmesi için ihracat faaliyetiyle iştigal etmeleri yeterli olacaktır.

- Üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumların üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarıyla sınırlı olmak üzere kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli olarak uygulanabilmesi için ise bu kurumların;

-sanayi sicil belgesine sahip olma

-fiilen üretim faaliyetiyle iştigal etme şartlarını birlikte sağlamaları gerekmektedir.

Buna göre, sanayi sicil belgesini haiz olmakla birlikte fiilen üretim faaliyetiyle iştigal etmeyen veya fiilen üretim faaliyetiyle iştigal etmesine rağmen sanayi sicil belgesini haiz olmayan kurumlar bu Kanunun 32 nci maddesinin sekizinci fıkrası hükmünden yararlanamayacaklardır."  hükmüne yer verilmiştir.

Öte yandan 1380 sayılı Su Ürünleri Kanununun 13 üncü maddesinde ''Su ürünleri yetiştiricilik tesisleri kurmak isteyenler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından izin almak zorundadır. Su ürünleri yetiştiricilik tesislerine ilişkin izinler; bu tesislere ait projenin sağlık, memleket ekonomisi, seyrüsefer, teknik ve ilmî bakımlardan mahzur taşımaması halinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca verilir. Kurulacak yetiştiricilik tesisleri için 4 üncü maddenin son fıkrası hükümleri uygulanır. Yetiştiricilikle ilgili usul ve esaslar Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.'' hükmü yer almaktadır.

Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetmeliğinin ''Tanımlar'' başlıklı 4 üncü maddesinde;

''Su Ürünleri Yetiştiriciliği: Yetiştiricilik tesislerinde, entansif, yarı entansif veya ekstansif şartlarda yapılan, su ürünlerini üretme ve/veya büyütme (besicilik) faaliyetini,

Su Ürünleri Yetiştiricilik Belgesi: Su ürünleri üretim faaliyetinde bulunan yetiştiricilere Bakanlık merkez teşkilatınca verilen belgeyi,'' tanımlarına yer verilmiştir.

6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununun 1 inci maddesinde ''Bir maddenin vasıf, şekil, hassa veya terkibini makina, cihaz, tezgah, alet veya diğer vasıta ve kuvvetlerin yardımı ile veya sadece el emeği ile kısmen veya tamamen değiştirmek veya bu maddeleri işlemek suretiyle devamlı ve seri halinde imal veya istihsal eden yerlerle madenlerin çıkarılıp işlendiği yerler (Sanayi İşletmesi) ve buralarda yapılan işler (Sanayi işleri) sayılır.

Devamlı ve seri halinde tamirat yapan müesseselerle elektrik veya sair enerji istihsal eden santraller, gemi inşaatı gibi büyük inşaat yerleri de bu madde şümulüne girer. El ve ev sanatları ile küçük tamirhaneler bu kanuna tabi değildir. Ancak bunlardan teşkilat, imal ve istihsal ettiği madde nevi ve miktarı bakımından bu kanuna tabi olacakları İktisat ve Ticaret Vekaleti tayin ve ilan edebilir.

...''

2 nci maddesinde, "Sanayi işletmelerinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında tutulacak sanayi siciline kaydettirilmesi ve mukabilinde alınacak sanayi sicil belgesinin icabında salahiyetli memurlara ibraz olunması mecburidir.'' hükümleri yer almaktadır.

Bu itibarla, sanayi sicil belgesinin, 6948 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde tanımı yapılan sanayi işletmelerine yönelik Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen belge olduğu anlaşılmaktadır.

Yukarıdaki hüküm ve açıklamalara göre, şirketinizin üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumlar için kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulamasına ilişkin şartlardan olan sanayi sicil belgesini haiz olma şartını sağlamadığı anlaşıldığından ve sahip olduğunuz su ürünleri yetiştiriciliği belgesinin sanayi sicil belgesi yerine geçebileceğine ilişkin herhangi bir hüküm bulunmadığından, balık yetiştiriciliği faaliyetinizden elde ettiğiniz kazancınıza kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.