Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sanayi Sicil Belgesine Haiz Bir Şirketin Ürettiği Yazılım Programının Kiralaması Veya Kullandırılması Dolayısıyla Elde Edilen Kazanç Üzerinden Kurumlar Vergisi Oranı PDF Yazdır e-Posta
01 Mart 2023

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

Gelir Kanunları Gelir Ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü

 
   

Sayı

:

E-62030549-120-264050

01.03.2023

Konu

:

Sanayi sicil belgesine haiz bir şirketin ürettiği yazılım programının kiralaması veya kullandırılması dolayısıyla elde edilen kazanç üzerinden kurumlar vergisi oranı

 
         

İlgi

:

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, sanayi sicil belgesine sahip olan şirketinizin üretmiş olduğu yazılım programlarının yurt içinde ve yurt dışında kiralama ve kullandırma faaliyetlerinden dolayı gelir elde ettiği belirtilerek bu gelirlerden elde edilen kazanca ilişkin kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanıp uygulanmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Kurumlar Vergisi ve Geçici Vergi Oranı" başlıklı 32 nci maddesinde;

"...

(8) Sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumların münhasıran üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli uygulanır. Bu kazançların ihracata isabet eden kısmı için yedinci fıkra hükmüne göre ayrıca indirim uygulanmaz.

..."

 hükmü yer almaktadır.

Öte yandan, 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununun 1 inci maddesinin ikinci fıkrasında "Devamlı ve seri halinde tamirat yapan müesseselerle elektrik veya sair enerji istihsal eden santraller, gemi inşaatı gibi büyük inşaat yerleri ile bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmeler de bu madde şümulüne girer." denilerek yazılım üretenlerin de sanayici sayılacağı hükme bağlanmıştır.

Konu ile ilgili olarak 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde değişiklik yapan 20 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "32.1.2.2. Kapsam ve yararlanacak olanlar" başlıklı bölümünde;

"Kurumlar vergisi mükellefleri, gerek ihracat faaliyetlerinden gerekse üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranını 1 puan indirimli uygulayabileceklerdir.

İhracat yapan kurumların münhasıran ihracat faaliyetinden elde ettikleri kazançları, sanayi sicil belgesini haiz kurumların ise münhasıran üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançları söz konusu 1 puanlık indirime konu edilebilecektir."

Tebliğin "32.1.2.3. Kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanmasının şartları" başlıklı bölümünde;

"...

- Üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumların üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarıyla sınırlı olmak üzere kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli olarak uygulanabilmesi için ise bu kurumların;

- Sanayi sicil belgesine sahip olma ve

- Fiilen üretim faaliyetiyle iştigal etme

şartlarını birlikte sağlamaları gerekmektedir. Buna göre, sanayi sicil belgesini haiz olmakla birlikte fiilen üretim faaliyetiyle iştigal etmeyen veya fiilen üretim faaliyetiyle iştigal etmesine rağmen sanayi sicil belgesini haiz olmayan kurumlar bu Kanunun 32 nci maddesinin sekizinci fıkrası hükmünden yararlanamayacaklardır."

Aynı Tebliğin "32.1.2.6. Üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançlarda kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanması" başlıklı bölümünde;

"Sanayi sicil belgesini haiz olan ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumlar, münhasıran bu üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranını 1 puan indirimli uygulayabileceklerdir. Birden fazla konuda üretim faaliyetinde bulunan mükelleflerin üretimden elde ettikleri kazancın tespitinde, üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançlar (varsa üretimden doğan zararlarla) bir bütün olarak değerlendirilecektir. Sanayi sicil belgesini haiz olan ve münhasıran bu belge kapsamında yazılım, bilişim ve benzeri hususlarda gerçekleştirilen üretim faaliyeti sonucu elde edilen kazançlara da kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli uygulanabilecektir.

Sanayi sicil belgesini haiz mükelleflerin üretim faaliyetlerinin yanı sıra diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlar bulunması halinde, üretim faaliyetinden elde edilen ve 1 puan indirim uygulanacak matrah, fiilen yapılan üretimden elde edilen kazancın ticari bilanço karına oranlanması suretiyle tespit edilecektir."

açıklamalarına yer verilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre şirketiniz tarafından, yazılım programını yurt içinde veya yurt dışında kiralama ve kullandırma faaliyetinden elde edilen kazancın esas itibarıyla üretim faaliyetinden elde edilen kazanç mahiyetinde değerlendirilmesi gerekmekte olup, diğer şartların da sağlanması halinde, münhasıran söz konusu faaliyetinizden elde ettiğiniz kazancınıza kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanması mümkün bulunmaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.