Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Alıcının, Satıcı Adına Tapu Masrafı Ve Alım Satım Vergisini Ödediği Durumlarda, Alıcı Şirketin, Yapılan Bu Masrafları Matrahın Tespitinde Gider Olarak Dikkate Alıp Alamayacağı PDF Yazdır e-Posta
26 Ağustos 2011

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

TARİH

:

26.08.2011

SAYI

:

B.07.1.GİB.4.07.16.01-KVK.ÖZ.2011.42-265

KONU

:

Alıcının, satıcı adına tapu masrafı ve alım satım vergisini ödediği durumlarda, alıcı şirketin, yapılan bu masrafları matrahın tespitinde gider olarak dikkate alıp alamayacağı Hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; şirketiniz adına satın alınan taşınmaz için ödenen tapu harcının anlaşma gereği satıcıya ait olduğu, ancak tapu harcının şirketiniz tarafından ödendiği belirtilerek; harç bedelinin kayıtlarınıza gider olarak yazılıp yazılamayacağı konusunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6. maddesinde kurumlar vergisinin mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde, GVK.nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmış olup, safi kurum kazancının tespitinde Kurumlar Vergisi Kanununun 8. maddesi ile GVK.nun 40. maddesindekigiderler, hasılattan indirim konusu yapılmaktadır.

GVK.nun 40. maddesinin 6 numaralı bendinde, işletme ile ilgili olmak şartıyla bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçlar; safi kurum kazancının tespitinde gider olarak indirilebileceği belirtilmektedir.

Ayrıca, ticari kazancın tespitinde dikkate alınacak giderlerin indirim konusu yapılabilmesi için giderlerin tevsike esas belgelerle belgelendirilmesi ve bu belgelerin mükellef adına düzenlenmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, 213 sayılı VUK.nun "Mükellef ve Vergi Sorumlusu" başlıklı 8. maddesinin üçüncü fıkrasında, vergi kanunlarıyla kabul edilen haller müstesna olmak üzere, mükellefiyete veya vergi sorumluluğuna müteallik özel mukavelelerin vergi dairesini bağlamayacağı hükmü yer almaktadır.

Bu hükümlere göre, şirketiniz adına satın alınan taşınmaz için şirketiniz tarafından satıcı adına ödenen ve ödeme belgeleri satıcı adına düzenlenen harç tutarlarının safi kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün değildir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.