Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Krize karşı yeni paket geliyor PDF Yazdır e-Posta
21 Kasım 2008

Image

Başbakan, reel sektörün sorunları için yeni paket hazırlandığını söyledi. Paket krediye erişimi kolaylaştırmayı ve istihdam kaybını önlemeyi amaçlıyor..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni ekonomik paket hazırlığında olduklarını, Hindistan gezisi sonrasında paketin ayrıntılarıyla kamuoyuna duyurulacağını açıkladı. Başbakan Erdoğan 5 yıl aradan sonra iş adamlarıyla seyahate çıktığı uçak Ankara'dan Yeni Delhi'ye 3 saat rötarlı geldi. Uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan 2002 yılından bu yana reel sektörle hareket ettiğini, finans sektörünün karşısında olmadığını da belirtti. Reel ile finans sektörünün etle tırnak gibi olduğuna işaret eden Erdoğan, rant sağlama girişimlerine yönelik uyarılarını da sürdürdü.

ÜÇ BAKAN HAZIRLIYOR
Erdoğan, reel sektörün sorunlarının çözümü konusunda yeni paket hazırlığı içinde olduklarını da duyurdu. Erdoğan, "Hindistan'dan döndükten sonra, arkadaşlarımız hazırlıklarını yapıyorlar. Bazı adımlar daha atacağız" dedi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı Nazım Ekren ve Devlet Bakan Mehmet Şimşek öncülüğünde hazırlanan paket, KOBİ'lerin krediye erişiminin rahatlatılmasını, istihdam kayıplarının önüne geçilmesini hedefliyor. Paketin çalışmaları önceki gece başladı. Sanayi ve Ticaret Şurası'na 9 bakanla katılan hükümet, aynı gün Yabancı Sermaye Derneği'nin resepsiyonunda nabız tuttu. Dün de başbakan, Ekren, Unakıtan ve Şimşek'le durum değerlendirmesi yaptı.

Pakette neler var?

Ek önlem paketinin, istihdam kayıplarının başladığı otomotiv, tekstil, inşaat ve demir çelik gibi kilit sektörleri hedef alması, firmaların kredi kaynaklarına erişimini kolaylaştırması, istihdam üzerindeki yükleri azaltması bekleniyor. Buna göre:

* İşsizlik Sigortası Fonu etkin olarak devreye girecek. İlk etapta Fon'un 2.5 milyar YTL tutarındaki bankalarda duran nakdi, istihdam üzerindeki yüklerin geçici olarak aşağıya çekilmesi için kullanılacak.

* İstihdam garantisi veren firmaların ticari kredi riskleri teminat altına alınacak.

* Körfez ülkelerine özel tahvil ihracı yapılacak.

* Eximbank ve KOSGEB kaynakları artırılarak ihracatçı ve imalatçı firmaların kullandığı finansman araçları çeşitlendirilecek.

* Elektrikteki TRT payı azaltılarak girdi maliyetleri düşürülecek.

* Bölgesel, sektörel ve stratejik ölçekteki projelerin desteklenmesine yönelik yeni teşvik sistemi en kısa sürede uygulamaya konulacak.

'Bugünün yarını olduğu unutulmasın'

Başbakan Erdoğan, Hindistan'a gitmeden önce Esenboğa Havaalanı'nda soruları yanıtlarken BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in sözlerinin anımsatılması üzerine şöyle dedi: "BDDK'ya tavır alacak bir konuşmam yok tam aksine 'BDDK bu süreci değerlendirecektir' dedim. Çünkü denetim düzenleme tamamen BDDK aittir." Kimsenin "taşın altına elimi koymuyorum" deme hakkına sahip olmadığını yineleyen Başbakan, "Reel sektöre bir tekme de ben vurayım diyemez. Bugünün yarını da var. Bunu kimse unutmamalı. Saygın kuruluşlar bunlar. Bankalar kredi geri çağırma yaptıklarında haklı olarak tepkileri var, yanlarında çalıştırdıkları var, devlete yaptıkları yatırımlar var" dedi.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,13689331DAA74F189E0A933526C8662F.html