Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Proje Bazlı Devlet Yardımlarında Dört Önemli Değişiklik! PDF Yazdır e-Posta
06 Ekim 2022

Yatırım teşvik sistemimizin en üst aşamasında yer alan ve “proje bazlı süper teşvikler” olarak bilinen sistemde dört önemli değişiklik yapılmıştır.

Vergisel teşvikler şirketimizin çok yakından takip ettiği bir alandır. Sizler için hazırladığımız mali bültenlerin kolay takibi için 15 günde bir yayımladığımız mali & vergisel gelişmeler dışında Ar-Ge ve teşvik bültenleri olarak da sizlere duyurmaya gayret ediyoruz.

1 Ekim 2022 tarihli ve 31970 sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanan dört önemli değişikliğin ayrıntılarına bakalım.

Tartışmalı olan sabit kıymet tanımı netleşmiştir. Tebliğin 3’üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

  • Kurumun aktifine kayıtlı bulunan toplam sabit kıymet tutarı; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 313’üncü maddesi uyarınca amortisman mevzuunu oluşturan iktisadi kıymetlerin birikmiş amortismanları düşülmeden önceki brüt tutarıdır.
  • Nitelikli personel desteği, yeminli mali müşavir tarafından banka hesap hareketleri, ücret bordrosu ve diğer belgelerin incelenmesi sonucu hazırlanacak raporda tespit edilen tutar ödenmek suretiyle desteklenecektir.
  • Enerji desteğinden faydalanması öngörülen yatırım için müstakil sayaç kullanılması mümkün olmayan durumlarda, aktifine kayıtlı bulunan toplam sabit kıymet tutarına, devam eden yatırımlara ait tutarlar da dahil, oranlanması suretiyle enerji tüketiminin bu orana isabet eden kısmı enerji desteği olarak ödenebilecektir.
  • Sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanılabilmesi için, ilave istihdam ve yatırım harcamalarına ilişkin yeminli mali müşavir raporu gerekecektir. 

Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (2019/1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (2022/1)

Tax & International Advisory | Tax & Incentives