Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Genel Sağlık Sigortası Rehberi PDF Yazdır e-Posta
28 Ağustos 2022

Genel Sağlık Sigortası (GSS), kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları halinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortayı ifade etmektedir. Ayrıca kişilerin ekonomik gücüne ve isteğine bakılmaksızın, ortaya çıkacak hastalık riskine karşı, toplumun bütün fertlerinin sağlık hizmetlerinden eşit, ulaşılabilir ve etkin bir şekilde faydalanmasını sağlayan bir sistemdir.

Ülkemizde GSS reformu yapılmadan önce nüfusun önemli bir kısmı sağlık hizmetlerinden yararlanma yönünden sosyal güvenceden yoksun bulunmaktaydı. Kapsamda olanlar için ise çeşitli sosyal güvenlik kuruluşlarınca farklı nitelikte sağlık sigortası yardımları yapılmakta ve bu yardımlar arasında norm birliği bulunmamaktaydı. Dağınık yapıda olan ve yararlanma koşulları birbirinden oldukça farklı ve erişimi bütün nüfusa yaygınlaşmamış bulunan sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunlar uzun yıllar tartışılmış, çözümü için değişik tarihlerde yasal düzenlemeler yapılmıştır. Nihai olarak GSS ile norm ve standart birliği hayata geçirilerek etkili, ulaşılabilir ve kaliteli bir şekilde sağlığa erişim sağlanmıştır.

Genel Sağlık Sigortası Sistemi, primli ve primsiz sosyal sigortacılığın bir arada olduğu zorunlu bir sistemdir ve kişilerin genel sağlık sigortalılığı süreklidir.

GSS ilk olarak 1960’larda ifade edilmiş ve 1967 yılında kanun taslağı hazırlanmış ancak Bakanlar Kuruluna sunulamamıştır. 1969 yılında kanun teklifi Meclise getirilmiş ancak TBMM tarafından kabul edilmemiştir. 1982 Anayasası’nda ise “Sağlık Hizmetleri ve Çevrenin Korunması” başlığı altında yer alan 56. maddede sağlık hizmetlerinin sunumunun, devlet tarafından tek elden yaygın bir şekilde yerine getirilmesi görev olarak kabul edilmiş olup, bu görevin yerine getirilmesi için kanunla bir genel sağlık sigortası kurulabileceği belirtilmiştir.

Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planında (1996-2000) sağlık sigortasının ayrı bir sigorta kolu olarak yapılandırılması hedeflenmiş ancak hayata geçirilememiştir. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı (20012005) döneminde Hükümet tarafından kamuya sunulan Acil Eylem Planıyla (2002) sağlık hizmeti sunumunda ve sağlık sigortacılığı alanında köklü değişiklikler içeren Sağlıkta Dönüşüm Programı uygulanmaya başlanmıştır. Sağlık hizmetlerine erişim imkânlarının arttırılması, hizmet kalitesinin geliştirilmesi ve genel sağlık sigortası sisteminin oluşturulması amacıyla başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında sağlık hizmeti ve finansmanının birbirinden ayrılması amacıyla kamuya ait tüm hastaneler Sağlık Bakanlığı bünyesinde toplanmıştır.

Dokuzuncu Kalkınma Planı (2007-2013) uygulanması aşamasında Sağlıkta Dönüşüm Programı devam etmiş ve Sosyal Güvenlik Reformu hayata geçirilmiştir. Reform ile tüm sosyal sigorta kurumları tek çatı altında toplanmış ve kamu sağlık sigortacılığının finansman ve sağlık hizmeti sunumu birbirinden ayrılarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında GSS sistemi oluşturulmuştur. Bu amaçla 1982 Anayasası’nın 56. maddesine dayanarak 31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu” çıkarılmıştır.

 

Tamamı İçin Genel Sağlık Sigortası Rehberini İndirmek İçin Tıklayınız