Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Devlet kapıdan bacadan bizi gözetliyor PDF Yazdır e-Posta
17 Kasım 2008

Image

SGK, borçlu kişi ve kuruluşun hesabına anında haciz uygulayabilecek.

1. Sosyal Güvenlik Kurumu, prim borcu olanın banka hesabını, tapu kayıtlarını, varlıklarını didik didik edecek. Banka hesabında para, İMKB'de hisse, bono bulursa otomatik haciz uygulayacak

2 Maliye, kiradaki vergi kaçağını önlemek için Ankara'da kapı kapı dolaşmaya başladı. İlde 400 Maliyeci 40 bin evi gezdi ve 500 YTL üzeri kira ödeyenlere 'Ödemeyi bankadan yapın' bilgisi verdi

Kamu, gelirlerini artırmak için ilginç adımlar atmaya başladı. Bunlardan biri Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) prim borcu tahsili için verilen kişi ve kurumların banka hesaplarına, borsadaki parasına bile bakma yetkisi. Maliye ise Ankara'da başlattığı uygulamayla kapı kapı dolaşıp evlerin kirada olup olmadığını tespit ederek 500 YTL üzerindeki kiraların bankadan ödenmesi için uyarılara başladı. Sosyal Güvenlik Reformu'- nun ardından hazırlanan tebliğler arasında yer alan ve sessiz sedasız yürürlüğe giren bir uygulama da SGK'ya verilen denetim yetkisi... Kayıt dışı istihdamla mücadelede yeni bir dönem başlatan SGK, sigorta prim borçlarının tahsilinde tartışmaya açık etkili bir yöntem kullanacak. Belirli gizlilik şartları altında sigorta borçlularının banka hesaplarına, borsa yatırımlarına Ankara'daki merkezden elektronik ortamda girilebilecek. SGK, borçlu kişi ve kuruluşun hesabına anında haciz uygulayabilecek.

DERİN ARAŞTIRMA YETKİSİ
SGK'nın, 28 Eylül'den itibaren elde ettiği yetki kapsamında devletin güvenliği ve temel dış yararlarına karşı ağır sonuçlar doğuracak haller ile özel ve aile hayatının gizliliği ve savunma hakkına ilişkin hükümler gözönünde bulundurulmak şartı ile borçluların varlıkları adeta didik didik edilecek. Bankaların veri tabanı kullanılarak SGK'ya borçlarını vadesinde ödemeyen borçluların, işyeri ve ikamet adresleriyle, hesap bilgi ve hareketleri yetkili SGK personel ve internet ortamında görüntülenebilecek. Altyapı sağlandıktan sonra SGK'ya borçlu olanların banka hesaplarına elektronik haciz uygulanarak kurum hesaplarına aktarılacak.

 

SGK gerekirse haciz uygulayacak

SGK, 28 Eylül 2008'den itibaren elde ettiği yetki kapsamında sigorta borçlularının varlıklarını didik didik edebilecek.

Bankaların veri tabanı kullanılarak kuruma borçlarını vadesinde ödemeyen borçluların, işyeri ve ikamet adresleriyle, hesap bilgileri ve hareketleri yetkili SKG personeli tarafından internet ortamında görüntülenebilecek.

Tüketici kredisi talebinde bulunurken verilen maaş bordrosu, Kurum'a ödenen prim miktarıyla karşılaştırılarak eksik bildirimde bulunanlar tespit edilecek.

Altyapı tamamlanınca SGK'ya borçlu olanların bankadaki hesaplarına elektronik ortamda haciz konularak kurum hesaplarına aktarılacak.

SGK'ya borcu olanların ticari kredi talepleri de anında Kurum'a bildirilecek.

SGK'nın bilgi kaynakları

 

Bankalar
İçişleri Bakanlığı
Milli Eğitim Bakanlığı
YÖK
Maliye Bakanlığı
Sanayi Bakanlığı
Savunma Bakanlığı
Adalet Bakanlığı
Banka Sandıkları
İŞKUR
Tapu Kadastro (emlak, arsa)
Denizcilik Müsteşarlığı (yat vb.)
Kamu İhale Kurumu (kamudan aldığı iş)
İMKB (menkul kıymet varlığı)
Patent Enstitüsü
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri (İkamet bilgisi)
Emniyet Genel Müdürlüğü (araç bilgisi)
Maliye Bakanlığı (mükellef kayıtları)

 

Maliyeci kapı çalıyor

Pilot il Ankara'da 400 Maliye görevlisi 3 haftadır hafta sonları taramaya başladı.

Kapı kapı dolaşıp evin kira olup olmadığını soran maliyeciler 40 bin ev gezdi.

Kirada olanların kira miktarı tespit edildi.

500 YTL ve üstü kira ödeyenlere 1 Kasım itibariyle yürürlüğe giren bankadan kira yatırma soruldu.

Aksi halde cezai müeyyide hatırlatıldı.

Son bir hatırlatmada bizden... 500 YTL üzeri kiraları bankaya yatırmayanlara ceza konutta 320 YTL, işyerlerinde 680-1490 YTL.

 

3 haftada 40 bin eve gidildi

ANKARA Vergi Dairesi Başkanı Şinasi Candan, kira ile ilgili 3 hafta önce başlatılan çalışmayla şu ana kadar 40 bin evde tespit yapıldığını bildirdi. Bu evlerde 30 bin tutanak tutulduğunu kaydeden Candan, Ankara'da konut, işyeri ve imarlı arsa toplamının 2 milyon 275 bin olduğunu belirtti. Candan, "Çalışmayı kısa sürede bitireceğiz. Bilgi kütüğünde, ev sahipleri ve kiracıların kimlik numaraları, varsa adresleri tek tek yer alacak" dedi.

 

Tüm illerin kira haritası çıkarılacak

ANKARA Vergi Dairesi Başkanlığı'nın başlattığı kiracı - ev sahibi envanter çalışması, diğer illerde de gerçekleştirilecek. Vergi dairelerinden toplanacak bilgiler, yeni Gelir Vergisi Kanunu ile getirilecek kentsel rantların vergilendirilmesinin de alt yapısını meydana getirecek. Böylece tüm illerde kira ve konut sahipliği altyapısı oluşturulacak.

 

Kredi talepleri bordro ile karşılaştırılacak

SGK, tüketici kredisi için başvuran bir çalışanın, başvuruda bankanın istediği maaş bordrosu ile SGK'ya ödenen primi karşılaştırılarak eksik bildirimde bulunanlar bile tespit edilecek. SGK'ya borcu olanların ticari kredi talepleri de anında bildirilecek. Bankaya verilen belgelerle sigorta beyannameleri arasında uyum olup olmadığına da bakılacak. Nüfus idaresinden ikamet, Emniyet'ten araç, tapudan gayrimenkul, okullardan veli bilgileri alınarak çapraz kontrole tabi tutulacak diğer bilgiler.

 

Yat, kat, hisse senedi kontrol edilebilecek

SGK, bankalar dışında birçok kurumdan bilgi toplayarak kayıt dışı sigortalılığı engellemeye çalışacak. Örneğin, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden borçluların ikamet bilgisi, Emniyet'ten taşıt bilgisi, Maliye Bakanlığı'ndan mükellef kayıtları, Tapu Kadastro'dan gayrimenkul bilgileri, Denizcilik Müsteşarlığı'ndan gemi sicil kayıtları (yat ve diğer deniz araçları), İhale Kurumu'ndan kamudan iş alan firmaların bilgileri, İMKB'den hisse senedi kayıtları bunlardan bazıları.

 

Maliyeciler kapınızı çalabilir!

MALİYE Bakanlığı, kira gelirleri ve kentsel rantların vergilendirilmesi için kapı kapı dolaşıp, ev sahibi ve kiracılarla ilgili kütük oluşturulması için bir çalışma başlattı. Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı'nın uygulamaya koyduğu, diğer illerde yaygınlaştırılacak bu çalışmada, Maliye görevlileri, adrese dayalı nüfus kayıt sistemi bilgilerini kullanarak, yerleşim birimlerindeki bütün evlere giderek tespitte bulunuyor. 400 Maliye denetçisi, çalışma kapsamında, kira tutarlarının yüksek seyrettiği semtlerden başlayarak, bütün Ankara'yı taramaya başladı. Özellikle hafta sonları yapılan çalışmada, Maliyeciler, ikamet edenlerin ev sahibi mi, kiracı mı oldukları soruyor. Kiradaki evlerin kira tutarı öğreniliyor. Maliyeciler, kiracıları bilgilendirme amaçlı hazırlanan broşürleri vererek aylık 500 YTL ve üzeri kiraların 1 Kasım'dan itibaren bankalardan yapılması gerektiğini, aksi halde konutlarda asgari 320, işyerlerinde 680-bin 490 YTL ceza verileceği hatırlatılıyor.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,D5BC58BCB7F4497899A467D008E7A284.html