Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özel Tüketim Vergisi 7 inci madde uygulamaları PDF Yazdır e-Posta
06 Ocak 2022

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı

Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

 

 

   

Sayı

:

E-88342184-130-674

06.01.2022

Konu

:

Özel Tüketim Vergisi 7 inci madde uygulamaları

 
         

 İlgide kayıtlı özelge talep formunda, oğlunuz …………… T.C. kimlik numaralı …………….. adına düzenlenen engelli sağlık kurulu raporuna istinaden ………….. tarihinde 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun (7/2-a) maddesi kapsamında araç iktisap ettiğiniz, ancak ibraz ettiğiniz raporun süresinin bitimine altı aydan az bir süre kaldığının anlaşılması üzerine ……………. Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından aracı satın aldığınız …………………... adına cezalı tarhiyat yapılarak, ……………. tarihinde tebliğ edildiği, adı geçen Şirketin söz konusu tarhiyatlar için uzlaşma talebinde bulunarak uzlaşma sonrası ödenecek cezalar için tarafınıza rücu edileceği hususunu tebligat ile bildirdiği belirtilerek, bahsi geçen ÖTV tarhiyatlarını ödeyerek aracı satmanız ve oğlunuz adına yeni bir engelli sağlık kurulu raporu almanız halinde, ÖTV muafiyetinden tekrar yararlanabilmeniz için 5 yıl geçmiş olma şartının aranıp aranmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

ÖTV Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde malûl veya engellilerin taşıt alımında ÖTV istisnası düzenlenmiş, söz konusu istisnanın uygulama usul ve esasları ise ÖTV (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde belirlenmiştir.

Anılan Tebliğin (II/C/1.5) bölümünde; engellilik sağlık kurulu raporunda veya ÇÖZGER'de, raporun süresiz olduğunun belirtilmesi halinde herhangi bir tarihle sınırlı olmaksızın, belirli süre içinde geçerli olduğunun belirtilmesi halinde, raporun süresinin bitimine altı aydan az bir süre kalmaması kaydıyla, bu süre içinde, ilk iktisabı yapılacak taşıtlar bakımından söz konusu raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılabileceği belirtilmiştir.

Bunun yanı sıra, 20/2/2019 tarihli ve 30692 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik ile Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmeliğin 11 inci maddesinin (7) numaralı fıkrasında, süreli olarak düzenlenen raporlarda, sürenin bitmesine altı aydan kısa bir süre kalması durumunda, engelli bireyin/çocuğa bakım veren kişinin talebi üzerine tekrar rapor verilebileceği belirtilmiştir.

Bu kapsamda, istisna kapsamında aldığınız araç için cezalı ÖTV tarhiyatı yapıldığından istisna uygulamasından yararlanılmamış sayılacağınızdan, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıllık sürenin dolması şartı aranmaksızın, oğlunuz adına istisna koşullarını sağlayan yeni bir engelli sağlık kurulu raporu almanız halinde,  anılan Genel Tebliğde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yeni bir aracın ilk iktisabında, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2) maddesinde düzenlenen istisnadan yararlanmanız mümkündür.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.