Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Daha Az Vergi Ödemenin Yasal Yolları PDF Yazdır e-Posta
12 Haziran 2022

 

 

 

Bu yazı Nasıl Daha Az Vergi Öderim ? başlıklı serinin ikinci yazısı olacak. Zaman buldukça kısa ve anlaşılır şekilde olmak şartı ile sizleri sıkmadan faydalı olacağını düşündüğüm bilgiler vermeye devam edeceğim.

Bahsedeceğim vergi avantajı şahıs firmalarını ilgilendiriyor. Gelir vergisi mükellefi olanlar ile sadece kira v.b. geliri olanlar da bu avantajlardan faydalanabiliyor.Ancak anonim veya limited şirketlerin derdine derman olacak bir avantaj değil. Yıl sonu itibari ile yüksek kar beyan edecek olan yazılım v.b. hizmetler veren şahıs firmaları için bu avantajların unutulmaması gerekli.

Bahsettiğim avantaj eğitim ve sağlık harcamalarının vergiden düşülebilmesi ile ilgili. Belli şartların taşınması halinde yıllık elde edilen gelirin %10'unu aşmamak şartı ile bu harcamaları gider olarak düşebiliyorsunuz. Örnek olarak Yılda 500.000 TL kazanıyorsunuz ve çocuklarınızın okuluna 50.000 TL ödüyorsunuz. Bu 50.000 TL nin tamamı sizin için gider kabul ediliyor.

Soru-Cevap olarak gidersek daha da anlaşılır olacağını düşünüyorum.

Soru:Eşim Hamile, yakın zamanda doğum yapacak, özel sağlık sigortamız yok. Doğum için yapacağım harcamaları vergiden düşebilir miyim ?

Cevap:Eşinizin doğum yapması nedeniyle yapılan sağlık harcamaları, yıllık gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden (bildirilen gelirin % 10'unu geçmemek üzere) indirilebilecektir.

Photo by Minnie Zhou on Unsplash

Soru: Özel Sağlık Sigortamız mevcut. Ancak yaptığımız bazı sağlık harcamalarını ödemiyor. Bu harcamaları vergiden düşebilir miyiz ?

Cevap:Sigorta şirketince karşılanmayan kısmı düşebilirsiniz.

Soru: Sağlık harcamalarım ile ilgili Vergiden düşebileceğim rakam katma değer vergisi hariç rakam mıdır ?

Cevap: Netlik olmamak ile beraber bu harcamaların katma değer vergisi indirim konusu yapılmaz. O yüzden faturanın toplam rakamını yıllık gelir vergisi beyanında, beyan ettiğiniz gelirin % 10 unu aşmayacak şekilde dikkate alabilirsiniz.

Photo by rawpixel on Unsplash

Soru: Kimlere ait sağlık harcamalarımı vergiden düşebilirim ?

Cevap: Kendinize, eşinize ve çocuklarınıza ait sağlık harcamalarınızı yukarıdaki kısıtlama dahilinde yıllık gelir verginizden düşebilirsiniz.

:(

Soru:Çocuklarım için ödediğim okul servis ücretini yıllık gelir vergimden düşebilir miyim ?

Cevap: Çocuklarınızın okula gidip gelmesi için ödediğiniz servis parasını yıllık gelir verginizden yukarıdaki kısıtlamalar dahilinde düşebilirsiniz. Mutlaka fatura almanız gereklidir.

Okulun Kurumlar Vergisi Mükellefi Olması Gerekli !! Vakıf okulları olmuyor (Mesela Sabancı, İstek vakfı v.b.) Mutlaka okulun muhasebe birimine durumu sorun. Ayrıca bu harcamalar yılda bir kere gelir vergisi beyannamesinde dikkate alınabilmektedir.

Soru: Oğlum özel bir vakıf üniversitesinde okuyor. Ödediğim üniversite ücretini gelir vergimden düşebilir miyim ?

Cevap: Size faturayı düzenleyen kurumun kurumlar veya gelir vergisi mükellefi olması gerekmektedir. Vakıf üniversiteleri bu kapsamda sayılmamaktadır.Vakıflar tarafından kurulan üniversitelerden ödemeleriniz karşılığı alınan belgeler gelir verginizden indirim konusu yapılamaz.

Eğitim ve sağlık harcamaları için ayrı ayrı yüzde 10 indirim imkânı yok, bunların toplamı üzerinden beyan edilen gelirin yüzde 10’u ile sınırlı tek bir indirim imkânı mevcut. İndirilemeyen kısım gelecek yıla devretmiyor (Kaynak: Lebib Yayınları)

Soru: Kızım 25 yaşından büyük ancak özel bir üniversitede eğitimine devam ediyor. Üniversite vakıf üniversitesi değil. Ödediğim tutarları vergiden düşebilir miyim ?

Cevap: 25 yaşından büyük tahsilde olan çocuklara ait eğitim harcamaları vergiden düşülemez

Photo by Eliabe Costa on Unsplash

Soru: Oğlum yurtdışında okuyor. Ödediğim okul ücretlerini vergiden düşebilir miyim ?

Cevap: Hayır maalesef. Okulun yurtiçinde olması gerekmektedir.

Soru: Çocuklarım için ödediğim defter, kırtasiye v.b. harcamalarını vergiden düşebilir miyim ?

Cevap: Mart ayında vereceğiniz 2021 Yılı gelir vergisi beyannamenizde sorunuzda belirtilen harcamaları gelirinizin % 10'unu aşmayacak şekilde gider olarak dikkate alabilirsiniz.

Soru: Şahıs firmam bünyesinde Yazılım faaliyetinde bulunuyorum.Velayeti eski eşimde olan çocuğumun okul masraflarını ben ödüyorum. Gelir vergisi beyannamemde indirim konusu yapabilir miyim ?

Cevap: Fatura sizin veya çocuğunuzun adınıza düzenlenir ise yapabilirsiniz.

Banksy

Soru: Oğlum bir devlet üniversitesi kazandı. Bulunduğu ilde ev kiraladık. Evin kira giderlerini vergimden düşebilir miyim ? Burs giderleri kabul ediliyor, ev kirası da edilmekte midir ?

Cevap: Kabul edilmemektedir.Kocaeli Üniversitesi’nde tahsilde olan oğlunuzun 25 yaşını doldurmamış olması, beyan edilecek gelirin %10’luk kısmını aşmaması, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla eğitim amaçlı kitap ve kırtasiye alımları için yapılan harcamalar ile özel yurt veya pansiyona ödenen tutarların yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden indirilmesi mümkün olup ev kirası, apartman aidatı, doğalgaz, elektrik, su ve internet gibi ödemelerin gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Soru: Servis ücreti vergi matrahında gider olarak dikkate alınıyor ise toplu taşıma veya minibüs veya akbil ücretini de aynı şekilde gider olarak dikkate alabilir miyiz ?

Cevap: Hayır tebliğdeki şartların taşınmaması neden ile yıllık gelir vergisi beyannamesinde dikkate alınmamaktadır.

Devam eden yazılarımda da bu tip vergi avantajları hakkında bilgiler vereceğim. 2021 Mart ayı içinde 2020 yılında yapmış olduğunuz eğitim ve sağlık giderlerinizi mali müşavirinize göndermeyi unutmayın :)

https://medium.com/mali-m%C3%BC%C5%9Favir-evren-%C3%B6zmen/nas%C4%B1l-daha-az-vergi-%C3%B6derim-2-1e2fe95229b3