Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
BDDK Başkanı Bilgin: Kendini bilmeyeni engelleriz PDF Yazdır e-Posta
13 Kasım 2008

Image

Bazı bankaların rekabeti abartarak kendini yarış pistinde zannettiğini söyleyen BDDK Başkanı Tevfik Bilgin yığınağı yetersiz bankaları sert şekilde engelleyeceklerini söyledi Küresel krizin Türkiye kıyılarını vurmaya başladığını kaydeden Bilgin kötümser tablo çizen bürokrat, eski bakan ve köşe yazarlarını eleştirdi ve 'ihtiyatlı iyimserlik' içinde olunması gerektiğini söyledi ..

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, güçlü olmayan bankalara sert uyarıda bulundu. Bankaların kendilerini iyi tanımaları gerektiğini belirten Bilgin, halen kendini yarış pistinde gören, yığınağı yetersiz olan bankaları çok sert engelleyeceklerini söyledi. Küresel ekonomiye vurgu yaparak her bölgenin bir diğerini etkilediğini söyleyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı (BDDK) Tevfik Bilgin "Amazon'da bir kelebeğin kanat çırpışı dünyanın başka yerlerinde fırtınalara sebep olabilir. Kanat çırpan ABD, Çin, Japonya veya İngiltere gibi bir dev ise fırtına bizim için kasırgaya dönüşebilir" dedi. Active Academy 6. Uluslararası Finans Zirvesi'nde konuşan Tevfik Bilgin "Fırtına maalesef çıktı" dedi.

LEHMAN SOĞUK DUŞ OLDU
Lehman'ın iflasının soğuk bir duş olduğunu söyleyen Bilgin'e göre reel
ekonomi tüm dünyada şiddetli bir fırtına içinde. Türkiye'nin de etkilendiği bu krizin müsebbiplerinin başta FED olmak üzere merkez bankaları olduğunu söyleyen Bilgin, çözümde de merkez bankalarına büyük iş düştüğünü söyledi. Bilgin faiz indiriminin çok fazla bir etkisinin olmadığını asıl etki eden uygulamaların likidite aktarmak olduğunu belirtti. Gelişmekte olan ülkelerin enflasyon yerine büyümeye önem vermeleri gerektiğni vurgulayan BDDK Başkanı, yeni bir finansal mimarinin kapıda olduğunu da belirtti. Fısıltı riskinin çok tehlikeli olduğunu son zamanlarda daha iyi anladığını belirten Bilgin, fısıltı etkisi için deneyimli gazetecileri, bankacıları, eski bürokrat ve eski bakanları eleştirdi. Bilgin, yapılan yorumları hayretle izlediğini, iyi niyetli olmayan yazıların ilk cümlesinden anlaşıldığını belirtti.

'CEPHANEYİ KULLANALIM'
Finansal otoritelerin daralma dönemlerinde ölçülü bir şekilde serbest bırakmaları gerektiğini de vurgulayan Bilgin, "Kısacası iyi zamanlarda biriktirilen cephanenin kötü zamanlarda kullanılması gerekiyor" dedi. Bazı bankacıların riskleri önceden göremeyerek olumsuzlukların kapıya dayandıktan sonra hareket ettiklerini anlayamadığını da söyleyen Bilgin kendisini yarış pistinde görenleri çok sert engelleyeceklerini belirtti.

 

"İzlanda'nın notu hâlâ Türkiye'nin üzerinde"

Grafikler ve rakamlardan bıktığını söyleyen BDDK Başkanı Bilgin, konuşmasına reyting şirketlerinin raporlarını eleştirerek başladı. Bilgin, İzlanda'nın kredi notunun hâlâ Türkiye'nin üzerinde olmasını anlayamadığını ve reyting kurumlarının sicilini düşününce bir kısmını bir yana bırakmanın yararlı olacağını düşündüğünü belirtti. Bilgin, bankaların 9 aylık bilançosunu ise şöyle özetledi:

Primleri sordum linç ettiler

Bankacıların primleri konusunda Ağustos 2007'de eleştiri getirildiğinde kendisinin neredeyse linç edildiğine vurgu yapan Bilgin, küresel kriz sırasında özellikle ABD'de bu konunun en çok konuşulan şey olduğunu belirtti.

 

Zirvenin ilk gününe Bilgin damga vurdu

* İki gün sürecek zirvenin ilk gününe BDDK Başkanı Bilgin damgasını vurdu.

* Krizde herkesin rakama boğulduğunu söyledi ve derecelendirme kuruluşlarının Türkiye hakkındaki olumsuz raporlarına çattı.

* Bilgin'in bu açıklaması salondaki katılımcılardan alkış aldı. Bilgin'in bir diğer hedefi de bazı bankacılar, eski bakanlar, gazeteciler ve bürokratlar oldu. Bilgin kriz konusunda çoğunlukla olumsuz demeçler verildiğini söyledi.

* Üst düzey banka yetkililerinin yakından takip ettikleri ve geniş katılımın olduğu zirvede kulislerde BDDK'nın kriz nedeniyle oluşan ortamda elinin çok kuvvetli olduğu konuşuldu.

* Konferansın konuşmacıları ağırlıklı olarak olumlu bir tablo çizdi.

* Zirveye 750'ye yakın isim katıldı.

* Katılımcıların yüzde 60'ını bankacılık sektöründen isimler oluştururken yüzde 20 teknoloji şirketleri yüzde 20'de reel sektörden katılım oldu.

* 100'e yakın basın mensubu da zirveyi takip etti.

 

 

http://www.sabah.com.tr/haber,329A60EBAE99401985923E2C89419BE1.html