Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yayımlandı PDF Yazdır e-Posta
25 Mayıs 2022

23.05.2022 tarihli 31846 sayılı Resmi Gazete’de Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanmıştır. Söz konusu yönetmelikte öne çıkan hususlar aşağıda belirtilmiştir. 

  • Mevcudiyetinin bilinmesi mümkün olmayan kıymet ve KDV matrah unsurlarının istisnai kıymetle beyanında, süre başlangıcı olarak öğrenildiği ay yerine muhasebe kayıtlarına intikal ettirildiği ay dikkat alınacaktır.
  • Konşimento ibrazı ile eşyanın teslimini sağlayan madde değiştirilerek eşyanın tesliminin eşya sahibi, taşıyıcı, işletici kuruluş veya bunların temsilcileri arasındaki sözleşme hükümlerine göre gerçekleştirileceği bildirildi.
  • Kolay ihracat noktaları için yasal altyapı güçlendirilmiş olup izinli gönderici yetkisi kapsamında taşıması gerçekleştirilecek ihracat beyannameleriyle sınırlı olarak, gümrük beyannamesinin izinli gönderici tesisinin bağlı bulunduğu gümrük idaresi yerine kişinin yerleşik olduğu yerdeki gümrük idaresine verilmesine izin verilebilecektir.
  • Forwarder firmalara transit eşya için antrepo beyannamesi açma yetkisi verilmiş olup satıcı veya göndericisi ile yurtdışındaki alıcısı belli olan eşya, yetki belgesi sahibi olan ve taşıma belgesinde bildirim tarafı olarak yer alan taşıma işleri organizatörleri tarafından antrepo beyannamesi verilerek genel antrepolara konulabilecektir.
  • Gümrük Laboratuvarlarındaki yapılan tahlillerin ücretleri ortalama yüzde 35 arttırılarak ikinci tahlil ücreti numune başına 650 TL'den 885 TL'ye çıkarıldı. verginet.net

Söz konusu Yönetmeliğe aşağıdaki bağlantı yolu ile ulaşabilirsiniz:

 

Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik