Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Girişim sermayesi Türkiye'ye güveniyor/ Yatırımcılar, yeni fırsatlar arıyor PDF Yazdır e-Posta
08 Ağustos 2007

Deloitte'un 9 bölge ve 12 ülkede geleneksel olarak yaptığı Girişim Sermayesi Güven Araştırması ilk defa Türkiye'de de gerçekleştirildi. Araştırma, girişim sermayesinin Türkiye'ye ve Türk şirketlerine ilgisinin sürdüğüne işaret ederken, yatırımcılarının yeni fırsatlar aradığını ortaya koydu.

Türk şirketlerine yatırım yapan yaklaşık 30 girişim sermayesi yatırımcısının katılımı ile haziran ayında gerçekleştirilen çalışmanın sonuçlarına göre, bugünlerde dünyayı nakit paraya boğan girişim sermayesinin Türkiye'ye olan güveni, seçimlere ve siyasi tartışmalara rağmen sürüyor.

Deloitte Türkiye'nin sorularını yanıtlayan yatırımcıların yüzde 56'sı gelecek 6 ay içinde ekonomik koşulların değişmeyeceğini, yüzde 30'u ise daha da iyileşeceğini tahmin ediyor. Ayrıca yatırımcıların yüzde 62'si yatırım yaptıkları Türk şirketlerinin performanslarının yükselmesini bekliyor. Şirketlerin performansının düşmesini bekleyen katılımcı ise bulunmuyor.

Yatırımcılar, yeni fırsatlar arıyor

Araştırmanın ortaya çıkardığı başka bir gerçek de girişim sermayesi yatırımcılarının yeni fırsatlar aradıkları oldu. Katılımcıların yüzde 69'u net alım yapmayı beklediklerini vurgularken, yine yüzde 69'luk bir oran, önümüzdeki 6 ay içinde işlem hacminin artacağını tahmin etti.

Araştırmaya katılanların yüzde 56'sı borç finansmanının gelecek 6 ay içinde daha iyi olacağı yönünde görüş bildirdi. Ayrıca katılanların yüzde 63'ü yatırımlar için yeni fonlar bulma olanağının değişmeyeceğini kaydederken, yüzde 25'i ise daha kolaylaşmasını beklediklerini ifade etti.

"Mevcut durum, uluslararası sermayeye güven veriyor"

Sonuçları değerlendiren Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Sorumlu Ortağı Anthony J. Wilson, yatırımlar açısından ortaya iyimser bir tablo çıktığını belirterek, şunları aktardı:

"Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinin yaşandığı, zaman zaman siyasi gerginliklerin arttığı bir ortamda bile yatırımcıların Türk şirketlerine yatırım yapmaya olumlu bakması, Türk ekonomisinin ne kadar önemli bir yol kat ettiğini gösteriyor. Ekonominin makro dengeleri geçmiş yıllara göre çok daha sağlam ve bu durum uluslararası sermayeye güven veriyor.

Bu çerçevede, girişim sermayesinin de Türkiye'ye ve Türk şirketlerine ilgisi sürüyor. Uluslararası sermaye piyasalarında ağırlaşan koşulların bu ilgiyi olumsuz etkilemeyeceğini umut ediyoruz. Yatırımın gerçekleşme sürecinin gerek yatırımcılar, gerekse de sermaye ihtiyacı duyan şirketler açısından hassas ve zor olduğunu unutmamak gerekiyor.

Danışmanlık ve inceleme alanlarında hizmet sunarak, başarılı bir anlaşmaya varılması şansını azami düzeye çıkarmak bize mutluluk veriyor. Deloitte Türkiye olarak bu alandaki küresel uzmanlığımızı ve tecrübemizi yatırımcılara ve şirketlere sunmaya her zaman hazırız."

400 milyon dolarlık 6 işlem yapıldı

Deloitte'un araştırmasına göre, girişim sermayesi yatırımcıları bu yılın ilk altı ayında toplam 400 milyon Amerikan Doları tutarına çıkan 6 işlem yaptılar.

İlk altı ayda en büyük alıcı olarak görünen CitiGroup Venture Capital International, ilk iki sırayı aldı.

Beymen Mağazacılık'ın yüzde 50'sini 143 milyon dolara ve Boyner'in yüzde 30'unu 46 milyon dolara satın alan grubu, Türk girişim sermayesi fonu İş Venture Capital, Ode Yalıtım'ın yüzde 17'sini 54 milyon dolara satın alarak izledi.

4. sırada yer alan Kuveytli NBK Capital Equity Partners, Yudum Gıda'nın tamamını satın aldı.

5. sırada, sinema salonları işleten Mars Entertainment'ın yüzde 55'ini satın alan Amerikan Colony Capital yer aldı. Bu iki anlaşmanın toplam tutarlarııklanmadı.

Son sırada ise, Dentistanbul'dan hisse alan Amerikan Global Environment Fund bulunuyor. Ancak bu işlemde de ne kadar hissenin kaça satın alındığııklanmadı.