Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Aynur Özdoğru - Bağ-Kur Basamakları (03.11.08) PDF Yazdır e-Posta
03 Kasım 2008

5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu ile ssk’lılara 4/A’lı Bağ-kur’lulara 4/B’li, ve kamu görevlisi emekli sandığı mensuplarına da 4/C’li denecek.

1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu ile artık Hem bağ-kur hem de tarım Bağ-kur’lu,asgari ücret (638,70 YTL)ile asgari ücretin 6.5 katı olan 4151,70 YTL arasında bir rakam seçip gelir rakamına göre yüzde 20 oranında emeklilik,yüzde 12.5 oranında genel sağlık sigortası ve işyerinde yapılan işin tehlike derecesine göre de yüzde 1 ile 6.5 arasında değişen kısa vadeli sigorta pirimi ödeyecekler. İsteğe bağlı Bağ-kur’lularda aynı durumda. Seçtikleri gelir düzeyi üzerinden (yüzde 20 emeklilik ve yüzde 12 genel sağlık pirimi olmak üzere) yüzde 32 oranında prim ödemek ödeyecekler.

İster normal isterse isteğe bağlı Bağ-Kurlular olsun bütün Bağ-kur’luların hemen Bağ-kur’a gidip gelir beyanı doldurmaları gerekmektedir.Kabul edilmez ise (memurların bilgilendirilmemelerinden dolayı) normal dilekçe ile ,dilekçenizde kabul edilmez ise PTT’ye APS ile gönderin alındıyı saklayın.

Bağ-Kur’ lu vergi mükellefi veya şirket ortağı iseniz ve işçiniz varsa en yüksek ücretli işçinize verdiğiniz brüt gelirden az beyan etmeyiniz. Bağ-Kur’ a beyan edilecek kazanç işçinizden az olamaz.Birden fazla işyeriniz varsa ve işlerlerinizde tehlike dereceleri farklı ise en yüksek tehlike derecesi kısa vadeli sigorta pirimi hesaplamanızda etken olacaktır. İşçisi olmayanlar ise Bağ-Kur’a başvurup kısa vadeli prim oranını öğreneceklerinden en kısa sürede başvurularını yapmaları gerekmektedir.

Artık primler takip eden ayın sonuna kadar ödenecektir.Örneğin ;2008-Ekim ayının primi 2008-Kasım ayının sonuna kadar ödenecektir.

Bağ-kur’luların 2009’a kadar eski basamaklarına göre yüzde 32 ile 39 arasında prim borcu ödemelerini Bağ-kur bilgisayarı hesaplayacak.Bu rakamı değiştirmek isterlerse bağ-kur’a gidip kazanç beyan girişi verecekler.Yurt dışında bulunanlar ve bağ-kur’a gitmek istemeyenler formu temin edip posta yoluyla gönderebilirler.

Aynur Özdoğru

Kalite Güvence ve İnsan Kaynakları Bölüm Başkanı